Annons
Insändare

Anette Henningsson: Snöröjningen i Tomelilla – sitt inte bara still och hoppas att det töar bort

Jag läste i YA 9 januari om snöröjningen i Tomelilla och driftchef Rasmus Simonsens uttalande om att klagomålen på snöröjningen inte var lika befogad som klagomålen på snöröjningen i Onslunda. Skämtar han? Det är ett hån mot dem som bor i Tomelilla och försöker ta sig runt i byn.
Tomelilla • Publicerad 9 januari 2024
Detta är en opinionstext i . Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Halka, Tomelilla; Adelsgatan, Östergatan
Halka, Tomelilla; Adelsgatan, ÖstergatanFoto: Jenni Dahlgren

Om man kommer från macken och kör upp mot korsningen Östergatan/Adelbergsvägen, så är det stopplikt där. Men stannar man där är det helt omöjligt att ta sig därifrån på grund av all is, vilket gör att bilarna rullar tillbaka och tar sats och kör rakt ut i korsningen.

Det är ren tur att det inte hänt någon olycka där på grund av den obefintliga snöröjningen. Däcken bara snurrar runt utan att bilarna kommer någonstans.

Annons

I övriga Tomelilla är det nästan omöjligt att ta sig fram till fots. Det är höga vallar snö överallt och jag som är hyfsat pigg och frisk klarar mig, men hur ska de som inte är så alerta göra? Köra barnvagn och rullstol är helt omöjligt som det är nu.

Adelbergsvägen är en väg med mycket genomfartstrafik av tunga lastbilar och övriga fordon. Det enda positiva med snövallarna är att de stoppar upp om någon får sladd, så att jag slipper få ett fordon in i mitt vardagsrum!

I helgen körde jag Adelbergsvägen söderut. När man kommer precis utanför Tomelilla har det snöröjts på exemplariskt sätt. Inga problem alls att ta sig vidare ner mot Glemmingebro.

Jag är infödd Ystadsbo, men har bott i Tomelilla sedan 2016. Varenda gång det varit snö, har det varit under all kritik i fom av nästan helt utebliven snöröjning.

Så många lastbilar och lastare jag sett som kör omkring i Tomelilla, så måste ju någon av de vara lediga och kan hyras in för att ta bort snön och sedan halkbekämpa gator och trottoarer.

Det måste finnas sand någonstans i kommunen som man kan sanda de isiga vägarna och gatorna med! Förstår att salt inte tar när det är så kallt som det är, men sand måste ju finnas!

Det funkar inte att de som är anställda och politiker i Tomelilla kommun uttalar sig i YA om att det måste bli bättre och att det nu igen är precis likadant. Håll inte på att skylla på varandra. Få tummarna loss och gör något. Sitt inte på kommunhuset och hoppas på att det snart töar bort!

Anette Henningsson, Tomelilla

Annons
Annons
Annons
Annons