GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Övergångar blir årets tema på Existensfestivalen

Förra årets Existensfestivalen i Kivik fick ställas in. Nu satsar arrangören på en ny festival i slutet av augusti. Tema: Övergångar, med klimatet som en central del. Och så kan de under året komma att öppna ett café vid Drakamöllan, en mötesplats för kaffe med hopp.
Drakamöllan • Publicerad 11 januari 2022 • Uppdaterad 14 januari 2022
Den nya styrelsen för Convenium Österlen möttes för första gången i onsdags, 5 januari. Här ses Eva Selleck (närmast), sedan från vänster: Cilla Ungerth Jolis (ordförande), Marianne Greip, Chris Marschall, Axel Carlberg, Helena Thorfinn och Joachim Berner.
Den nya styrelsen för Convenium Österlen möttes för första gången i onsdags, 5 januari. Här ses Eva Selleck (närmast), sedan från vänster: Cilla Ungerth Jolis (ordförande), Marianne Greip, Chris Marschall, Axel Carlberg, Helena Thorfinn och Joachim Berner.Foto: Pressbild

Det är frågorna och samtalen, inte svaren, som är det viktiga. Det menar föreningen Convenium Österlen som har en årlig verksamhet med allt från bokcirklar till workshops och föredrag men med Existensfestivalen, med Kiviks kapell som centrum, som sitt allra största projekt.

– När vi för åtta år år sedan bildade vår förening var själva idén att skapa sammanhang där människor kan träffas och prata om existentiella frågor. En plats för samtal utan koppling till en specifik religion eller politisk rörelse, säger ordförande Cilla Ungerth Jolis.

– Jag är ny i styrelsen, och det var det här som lockade mig. Att ges möjlighet att mötas kring de stora ödesfrågorna, om livet och döden, säger författaren Helena Thorfinn.

”Det vi söker är inte en diskussion eller hetsig debatt, utan en dialog där frågorna fördjupas.”
Marianne Greip

Axel Carlberg håller med. Han är, liksom Thorfinn, bosatt i Lund och levde under många år ett klosterliv som munk.

– Varför finns jag? Vad är meningen med livet? Det är två av många stora frågor som det finns ett stort behov att samtala om, och inom detta område är vi alla lika stora experter som amatörer.

– Exakt. Och det vi söker är inte en diskussion eller hetsig debatt, utan en dialog där frågorna fördjupas, säger radiojournalisten Marianne Greip.

Patricia Tudor Sandahl bor till stor del i Vitemölla, och var med och grundade Convenium Österlen. Under hösten har hon och dottern Rebecka samtalat om livet och döden i en serie i radions P1. I augusti möts de båda igen, som en del av Existensfestivalen.
Patricia Tudor Sandahl bor till stor del i Vitemölla, och var med och grundade Convenium Österlen. Under hösten har hon och dottern Rebecka samtalat om livet och döden i en serie i radions P1. I augusti möts de båda igen, som en del av Existensfestivalen.Foto: Pressbild
Fakta

Om Convenium Österlen

Förening på Österlen med syfte att lyfta existentiella frågor. Bildades för åtta år sedan och har en årlig verksamhet med olika program.

Deras stora evenemang är Existensfestivalen, som, enligt dem själva, är världens enda utan koppling till politik eller religion. Den första ägde rum 2017, den andra 2019 och den tredje var planerad till 2021 men fick på grund av pandemin ställas in. Nu är den tänkt att genomföras den 26-28 augusti 2022. Plats: Kiviks kapell.

Övriga program i vår:

Bokcirkel, kurs om buddhism och skrivande samt föredrag och samtal om åldrandet på Simrishamns bibliotek (12 mars).

Läs mer på föreningens webbsida.

Vi ses hemma hos Eva Selleck vid Drakamöllans öppna landskap, och den här dagen har Conveniums nya styrelse sitt allra första möte. På agendan står att blicka fram emot det verksamhetsår som precis har dragit igång. Det handlar om att sätta ett schema för sina olika aktiviteter, boka gäster och hitta finansiering. Och den allra viktigaste uppgiften är att få ihop programmet för Existensfestivalen 2022, som från början var tänkt att äga rum förra sommaren, augusti 2021.

– Förra året gjorde pandemin det omöjligt för oss att genomföra festivalen som vi hade tänkt, men i augusti i år hoppas vi att den blir av, säger Cilla Ungerth Jolis.

”Förra året gjorde pandemin det omöjligt för oss att genomföra festivalen som vi hade tänkt, men i augusti i år hoppas vi att den blir av.”
Cilla Ungerth Jolis

Datum är sista helgen i augusti, fredag till söndag den 26-28, och aktiviteterna kommer att äga rum i Kiviks kapell som rymmer 150 besökare. Det blir även en del aktiviteter utomhus. Det här blir den tredje Existensfestivalen, och alla har ett huvudtema. I år har styrelsen bestämt sig för temat Övergångar.

– Livet, säger Axel Carlberg, är en konstant övergång, det är aldrig stilla. Så det här är ett brett tema som handlar om allt från inre existentiella övergångar till den stora klimatfrågan, om övergången från vår tid till ett framtida fossilfritt samhälle.

Styrelsen för Convenium Österlen ses hemma hos Eva Selleck (närmast). Därefter följer ordförande Cilla Ungerth Jolis, Marianne Greip, Chris Marschall, Helena Thorfinn och Axel Carlberg.
Styrelsen för Convenium Österlen ses hemma hos Eva Selleck (närmast). Därefter följer ordförande Cilla Ungerth Jolis, Marianne Greip, Chris Marschall, Helena Thorfinn och Axel Carlberg.Foto: Sune Johannesson
Pernilla August är en av ett 20-tal gäster som ska medverka på årets Existensfestivalen.
Pernilla August är en av ett 20-tal gäster som ska medverka på årets Existensfestivalen.Foto: TT

Klimatet blir en central del av årets tema, men än är inte programmet spikat varken vad gäller ämnen som gäster. En del är dock klart. Cilla Ungerth Jolis:

– Klart är att psykologen Patricia Tudor Sandahl, som också är en av föreningens grundare, kommer att vara med och ha samtal på scen tillsammans med sin dotter Rebecka. Två andra som redan är bokade är skådespelaren och regissören Pernilla August och den duktige violinisten Christian Svarfvar.

Andra planer?

– Vi vill samla olika världar och få med flera perspektiv, säger Chris Marschall vilket innebär att programmet kommer att rymma en blandning av allt från kulturpersonligheter till läkare, forskare, aktivister, författare, musiker...

Programmet kommer att växa fram under våren och planen är att ha biljettsläpp i maj.

Har ni någon drömgäst?

– Det har vi. Filosofen Martin Hägglund, men han bor i USA så det kanske blir svårt. Men du kan väl skriva det, så om han får veta det kanske han hör av sig? säger Ungerth Jolis.

En annan idé som föreningen har är att under året öppna ett café, för att få till en återkommande samlingsplats för livets små och stora frågor. Var? Just där vi ses, hemma hos Eva Selleck vid Drakamöllan.

– Vi får se om det går att genomföra, men det hade jag gärna sett, säger Eva Selleck.

När du tar en promenad i dina vackra omgivningar, vilken existentiell fråga brukar du själv fundera kring?

– Om planetens och vår egen överlevnad, svarar Eva Selleck. Hur vi har separerat oss från naturen och mer tittar på den utifrån istället för att förstå att vi faktiskt är en del av den.

”Om planetens och vår egen överlevnad.”
Eva Selleck
Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.