Aktiv hembygdsförening vårdar och sprider kunskap

Eldsjälarna i Albo Härads hembygdsförening levererar inte bara ett matigt aktivitetsprogram för 2023, de står också inför en stort jobb med upprustningen av Södra Mellby mölla.
Södra Mellby • Publicerad 8 mars 2023
Albo Härads hembygdsförening bildades i mitten av 30-talet och brukar ha omkring 700 medlemmar. ”Förra året hade vi ett medlemstapp, troligtvis eftersom inbetalningsblanketten inte skickades ut med programmet, men i år har vi rättat till det misstaget och hoppas att medlemmarna kommer åter, för de är viktiga!”
Albo Härads hembygdsförening bildades i mitten av 30-talet och brukar ha omkring 700 medlemmar. ”Förra året hade vi ett medlemstapp, troligtvis eftersom inbetalningsblanketten inte skickades ut med programmet, men i år har vi rättat till det misstaget och hoppas att medlemmarna kommer åter, för de är viktiga!”Foto: Hannah Andersson

Albo Härads hembygdsförening gör ett viktigt arbete för att bevara Österlens kulturhistoria.

– Föreningens syfte är att sprida kunskap om Albos kultur och gamla traditioner, och att bevara de nio kulturbyggnader som vi ansvarar för, berättar Gunilla Arvidsson, föreningens ordförande.

Bara under 2022 la medlemmarna ner omkring 6000 ideella timmar på programverksamhet samt underhåll och skötsel av de nio byggnaderna.

Ett av flera underhållsprojekt under 2023 blir att se över hättan på Södra Mellby mölla.

– Den är i stort behov av renovering.

Hättan på Södra Mellby mölla är i behov av renovering eftersom tacket läcker - det blir föreningens nästa projekt att sätta tänderna i.
Hättan på Södra Mellby mölla är i behov av renovering eftersom tacket läcker - det blir föreningens nästa projekt att sätta tänderna i.Foto: Hannah Andersson

Hembygdsföreningen gör mycket underhåll på sina byggnader och brukar kunna söka medel från Länsstyrelsen. Det kommer de att göra även gällande möllan.

– Men sannolikt beviljas det inte eftersom möllor inte går att k-märka.

Därför kommer medlemsintäkter och sponsorbidrag att spela en avgörande roll för projektet.

Föreningen ansvarar för nio kulturbyggnader som de gör mycket underhåll på. ”Vi är väldigt måna om att göra det enligt traditionella metoder” berättar Gunilla Arvidsson, ordförande.
Föreningen ansvarar för nio kulturbyggnader som de gör mycket underhåll på. ”Vi är väldigt måna om att göra det enligt traditionella metoder” berättar Gunilla Arvidsson, ordförande.Foto: Hannah Andersson

Vad gäller föreningens mål att sprida kunskap har de nyligen släppt årets matiga program med fler än 60 aktiviteter.

– I år har vi ett textilt tema som inleds till påsk när vi gör en utställning av trasmattor i samband med påskfirandet på Glimmebodagården.

Föreningen har en stor samling textilier som förvaras på Ravlunda skola. En gång om året töms kistor och skåp - då ska textilierna nämligen solas.

– I år finns det med som en programpunkt, preliminärt datum är satt till den 17 juni.

Föreningen äger Agusastugan, Bondrumsgården, Brydestugan Åkarp, Glimmebodagården, Hallamölla, Krubbemölla, Mellby mölla, Sankt Olofs mölla och Skvaltan i Sillaröd.
Föreningen äger Agusastugan, Bondrumsgården, Brydestugan Åkarp, Glimmebodagården, Hallamölla, Krubbemölla, Mellby mölla, Sankt Olofs mölla och Skvaltan i Sillaröd.Foto: Hannah Andersson

En annan programpunkt är invigningen av nyrenoverade jordkällaren vid Agusastugan, lördagen den 1 juli och den 3 augusti bjuder föreningen in till picknick med allsång vid Mellby mölla.

Fullständigt program med många fler aktiviteter finns att hitta på Albo Härads hembygdsförenings hemsida, www.hembygd.se/albo-harad.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.