Annons

Anna vill sprida glädje med sin matlagning

Hennes mål är att sprida glädje med sin matlagning. Genom nystartade Annas Middagsservice lagar Anna Bjurnemark mat åt de som själva inte kan, orkar eller vill.
Simrishamn • Publicerad 16 november 2023 • Uppdaterad 16 november 2023
”Jag växte upp med en pappa som var journalist och som jobbade mycket, men när han var ledig, då lagade han alltid mat, säger Anna Bjurnemark, som berättar att det var hennes pappa, men även mormor, som tidigt lärde henne att uppskatta värdet av vällagad mat.
”Jag växte upp med en pappa som var journalist och som jobbade mycket, men när han var ledig, då lagade han alltid mat, säger Anna Bjurnemark, som berättar att det var hennes pappa, men även mormor, som tidigt lärde henne att uppskatta värdet av vällagad mat.Foto: Hannah Andersson

Det doftar ljuvligt i köket hemma hos Anna Bjurnemark. Hon håller som bäst på att svänga ihop en stroganoff med krämigt ris och en smakrik sallad. Rätten är ett bra exempel på vad som kommer att finnas på menyn när hon nu drar igång Annas Middagsservice.

Maten har alltid varit central i Annas eget liv.

Annons

– Jag har varit bortskämd med att alltid äta god, vällagad mat och därför skär det i hjärtat på mig när jag hör och läser om äldre som inte får njuta av den glädje som en god måltid ger, säger Anna.

Hon vaknade bokstavligt talat en morgon med idén om att börja laga mat, till framförallt äldre, som inte orkar eller vill göra det själva.

– Alla som jag berättade om idén för tyckte att den lät strålande, säger Anna.

Konceptet bygger på att stå i köket tre dagar i veckan, för att kunna leverera ut maten till prenumeranterna av tjänsten måndagar, onsdagar och fredagar.

bild 1/3
Maten levereras i matlådor som återanvänds - smart för både plånboken och miljön.
Anna lagar även mat för catering och erbjuder matlagningskurser i hemma-hos-form där hon lär ut grunder, tips och trix.
Menyn kommer att publiceras på Annas Middagsservices facebooksida men kan även lämnas ut i tryckt form till prenumeranter.
Maten levereras i matlådor som återanvänds - smart för både plånboken och miljön.
Anna lagar även mat för catering och erbjuder matlagningskurser i hemma-hos-form där hon lär ut grunder, tips och trix.

Kunderna kan få upp till sju olika middagar varje vecka.

– Jag vill hålla det småskaligt och har satt ett tak på femtio portioner.

Anna har provat på många spännande yrken och har ett imponerande cv, men att starta eget gör hon för allra första gången. Att få tillstånd att använda det egna köket var inga problem.

– Jag har blivit så positivt och vänligt bemött av alla! Personalen på både Miljöförbundet och Arbetsförmedlingen, som jag får starta-eget-bidrag av, har varit fantastiska.

Målgruppen har breddats med responsen Anna fått på sin idé.

– Jag har förstått att den är bredare än vad jag först tänkte mig. Det finns många som kan ha glädje av att få en näringsrik, vällagad måltid levererad. Det kan vara ett alternativ till matkassen, lunchen på en arbetsplats eller en guldkant på vardagen för någon som brukar köra snabba lösningar och halvfabrikat.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons