Anna vill sprida glädje med sin matlagning
Det doftar ljuvligt i köket hemma hos Anna Bjurnemark. Hon håller som bäst på att svänga ihop en stroganoff med krämigt ris och en smakrik sallad. Rätten är ett bra exempel på vad som kommer att finnas på menyn när hon nu drar igång Annas Middagsservice.
Maten har alltid varit central i Annas eget liv.
– Jag har varit bortskämd med att alltid äta god, vällagad mat och därför skär det i hjärtat på mig när jag hör och läser om äldre som inte får njuta av den glädje som en god måltid ger, säger Anna.
Hon vaknade bokstavligt talat en morgon med idén om att börja laga mat, till framförallt äldre, som inte orkar eller vill göra det själva.
– Alla som jag berättade om idén för tyckte att den lät strålande, säger Anna.
Konceptet bygger på att stå i köket tre dagar i veckan, för att kunna leverera ut maten till prenumeranterna av tjänsten måndagar, onsdagar och fredagar.
Kunderna kan få upp till sju olika middagar varje vecka.
– Jag vill hålla det småskaligt och har satt ett tak på femtio portioner.
Anna har provat på många spännande yrken och har ett imponerande cv, men att starta eget gör hon för allra första gången. Att få tillstånd att använda det egna köket var inga problem.
– Jag har blivit så positivt och vänligt bemött av alla! Personalen på både Miljöförbundet och Arbetsförmedlingen, som jag får starta-eget-bidrag av, har varit fantastiska.
Målgruppen har breddats med responsen Anna fått på sin idé.
– Jag har förstått att den är bredare än vad jag först tänkte mig. Det finns många som kan ha glädje av att få en näringsrik, vällagad måltid levererad. Det kan vara ett alternativ till matkassen, lunchen på en arbetsplats eller en guldkant på vardagen för någon som brukar köra snabba lösningar och halvfabrikat.