GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Antologi lyfter frågan om rätten till den egna döden

En lång rad författare, kända och mindre kända, medverkar i en ny antologi som knyter an till debatten om dödshjälp. Många av dem har koppling till Österlen.
Publicerad 3 november 2021

Maria Elena Bergman och Marianne Ekholm Gunve är två av de många författare med Österlenkoppling som medverkar i den nya antologin ”Om rätten till min egen död”, som släpps i samband med bokmässan i Lund. De tycker båda att vi inte borde vara så rädda för att prata om döden. Tyvärr är det ett samtalsämne som många undviker.
Maria Elena Bergman och Marianne Ekholm Gunve är två av de många författare med Österlenkoppling som medverkar i den nya antologin ”Om rätten till min egen död”, som släpps i samband med bokmässan i Lund. De tycker båda att vi inte borde vara så rädda för att prata om döden. Tyvärr är det ett samtalsämne som många undviker.
Foto: Johan Bentzel

Eutanasi, dödshjälp, väntas bli ett hett debattämne i Sverige under den kommande vintern och våren.

Göran Blohm, projektledare för Litteraturrundan, har därför i samarbete med förlaget Artes Liberales AB tagit initiativ till en antologi som på olika vis närmar sig denna fråga, dock utan att ta ställning.

”Om rätten till min egen död” släpps vid en särskild ceremoni på Lunds stadsbibliotek lördagen den 13 november klockan 11.15. Det sker i samband med bokmässan som hålls i staden samma dag.

Bland de 28 medverkande i antologin finns rikskända namn som författaren och läkaren PC Jersild samt politikern Per Gahrton, men också en lång rad skribenter med anknytning till Österlen: Dafvid Hermansson, Ylva Stockelberg, Kris Kite, Dag Lundberg, Karin Eberhardt Grönvall, Barbara Fellgiebel, Marianne Ekholm Gunve och Maria Elena Bergman.

Texterna skiljer sig åt. Vissa har skrivit krönikor, andra poesi. Marianne Ekholm Gunve bidrar med en novell: ”Prognosen var god”.

– Det är första gången jag har prövat att smyga in lite mystik i en berättelse. Det tyckte jag var roligt, säger hon.

Maria Elena Bergman har valt att skriva en personligt hållen essä: ”Det oåterkalleliga valet med livet som insats”, som tar avstamp i hennes upplevelser av tonårstiden i Chile och förhållandet till döden i den sydamerikanska kalendern.

– Sedan glider jag in i en upplevelse av att bli feldiagnostiserad med begynnande Alzheimer. Då började jag grubbla kring eutanasi. Jag försöker reda ut vår relation till döden, att döden och livet är varandras förutsättningar, säger hon.

Hon tar också upp att Spanien är ett av de senaste länderna i Europa att tillåta aktiv dödshjälp och drar paralleller till abortdebatten. De etiska dilemman som läkarkåren ställs inför är likartade, menar hon, om än i diametralt olika delar av livscykeln.

Marianne Ekholm Gunve tror att aktiv dödshjälp så småningom blir lagligt även i Sverige. Som mångårig medlem i den ideella föreningen Rätten Till en Värdig Död (RTVD) tillhör hon de som skulle välkomna ett sådant beslut.

Om hon skulle bli svårt och obotligt sjuk vill hon själv ha möjligheten att avgöra om hon ska få avsluta sitt liv eller inte.

– Jag är inte rädd för döden, men jag är rädd för ett smärtsamt döende och att ligga som ett paket.

Den nya antologin har tillkommit på initiativ av Göran Blohm, som är projektledare för Litteraturrundan.
Den nya antologin har tillkommit på initiativ av Göran Blohm, som är projektledare för Litteraturrundan.
Foto: Johan Bentzel

Både Marianne Ekholm Gunve och Maria Elena Bergman har många tankar kring döden och tydliga åsikter kring dödshjälp. De är också överens om att det är en komplicerad fråga, som många tyvärr ryggar för.

– Därför är det viktigt att debatten får luftrum, för den har varit nedtryckt och nedtystad så länge, säger Marianne Ekholm Gunve, som inte är förvånad över att Göran Blohm har fått idén till antologin just nu, när det efter år av politisk stiltje faktiskt ser ut att börja röra på sig lite.

Under bokmässan i Lund kommer många av de medverkande i antologin finnas på plats på Lunds stadsbibliotek för att under fem minuter var presentera sina respektive författarskap, däribland Marianne Ekholm Gunve och Maria Elena Bergman.

Måndagen den 15 november, med start klockan 17.30, hålls på samma plats ett offentligt samtal om döden och rätten till dödshjälp. Samtalet utgår ifrån den nya antologin och bland de medverkande finns PC Jersild, Göran Blohm och biskop Johan Tyrberg.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.