Annons

Årets tre nominerade

Martina Illerhag och Anna Nilsson på Kiviks Trädgård, Karin Johansson-Mex på Skillinge teater samt Cecilia och Michael Mehler på Hylkegården är de tre nominerade till priset Årets Företagare i Simrishamn 2023.
Österlen • Publicerad 6 november 2023
Sedan 2018 ägs och drivs Kiviks trädgård av Anna Nilsson och Martina Illerhag. ”Det är ett väldigt varierande och väldigt kul jobb” konstaterar de.
Sedan 2018 ägs och drivs Kiviks trädgård av Anna Nilsson och Martina Illerhag. ”Det är ett väldigt varierande och väldigt kul jobb” konstaterar de.Foto: Hannah Andersson

Kiviks trädgård startades 1987 av Thom och Agneta Pettersson. 2018 tog Martina Illerhag och Anna Nilsson över handelsträdgården som ligger längs väg 9 mellan Vik och Kivik.

– Läget är fantastiskt, det lockar till många spontanbesök, säger Martina.

Annons

– Dessutom är trädgårdsintresset i området stort och vi har många stamkunder som besöker oss regelbundet, säger Anna. Det goda underlaget gör att vi vågar ta ut svängarna och testa olika saker, vilket gör jobbet jättekul.

Ambitionen är att erbjuda ett brett utbud. Hos Kiviks trädgård finns allt från buskar, träd och perenner, till inomhusväxter och säsongsblommor. I sortimentet finns dessutom trädgårdstillbehör, lite inredning, samt utvalda presentartiklar och ätbart.

När turistströmmen avtar, tar höstfixet vid.

– Hösten är en bra tid att plantera och därför ser vi till att ha ett brett utbud hemma för att uppmuntra till det, säger Martina.

– Nu på hösten bjuder vi även in till självplock i vår odling med femhundra äppelträd. Parallellt plockar vi själva frukt som blir till vår egen must, berättar Anna.

Något som har fått lov bre ut sig under året är snittblommorna. ”Vi har satsat på en större kyl, arbetsytor och bredare service gällande leveranser. Floristbiten är ett område som vi gärna ser växa ytterligare” berättar Anna.
Något som har fått lov bre ut sig under året är snittblommorna. ”Vi har satsat på en större kyl, arbetsytor och bredare service gällande leveranser. Floristbiten är ett område som vi gärna ser växa ytterligare” berättar Anna.Foto: Hannah Andersson

Snart stundar julen och då är det full fart i butiken, men januari och en bit in i februari är det lugnare, då passar Anna och Martina på att hålla trädgården stängd för inventering och storstädning, men framförallt för att planera kommande säsong.

– Det är lika härligt varje år att få planera och bygga upp förväntningarna.

Något som har fått lov bre ut sig under året är snittblommorna.

– Vi har satsat på en större kyl, arbetsytor och bredare service gällande leveranser. Floristbiten är ett område som vi gärna ser växa ytterligare, berättar Anna.

Anna och Martina är två företagare som aldrig lider brist på idéer om hur verksamheten kan utvecklas.

Annons

– Vi har alltid mycket idéer, bekräftar Martina. Eftersom besökarantalet ökar stadigt behöver vi framöver hitta lösningar för att utöka parkeringen och förbättra logistikflödet. Också arbetar vi ständigt med att utveckla sortimentet. Både genom goda relationer med befintliga leverantörer och genom att hitta nya. Att knyta nya kontakter är en väldigt rolig del av vårt arbete.

Viktigt för arbetsglädjen är även samarbetet inom företaget.

– Vi har två åretruntanställda och tre säsongsarbetare - fantastiska medarbetare med olika kompetenser som kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt!

Hur känns det att vara nominerade till priset Årets Företagare?

– Vi blev jätteglada och ser det som är ett bevis på att vi är på rätt väg, svarar Martina.

– Det känns väldigt kul och oavsett om vi tar hem priset eller ej så känner vi oss redan som vinnare, avslutar Anna.

Karin Johansson-Mex gläds åt alla möten som dagarna på teatern ger. ”Våra gäster är så rara och vänliga, jag har känt mig så välkommen från allra första dagen!”
Karin Johansson-Mex gläds åt alla möten som dagarna på teatern ger. ”Våra gäster är så rara och vänliga, jag har känt mig så välkommen från allra första dagen!”Foto: Hannah Andersson

Nominerad till priset Årets Företagare i Simrishamn 2023 är också Karin Johansson-Mex på Skillinge teater.

Karin Johansson-Mex tog över Skillinge teater tillsammans med Nils Peder Holm 2017, efter Katarina Zell som startade teatern tillsammans med Mikael Strandberg 1995.

– Katarina och Micke hade gjort ett stort jobb med att rusta upp lokalerna, men när vi tog över var det dags för nästa renoveringsfas, så det var bara att hugga i, berättar Karin.

Redan första året gjordes en satsning som har haft stor betydelse för verksamheten.

Annons

– Vi bestämde oss för att starta restaurang, vilket krävde både ett nytt kök och ombyggnad av matsalen, berättar Karin.

Även teaterladan fick ett helt nytt utseende. Den gamla scenen revs och flyttades till andra sidan ladan, där det fanns plats för en mycket större scen.

– Det blev jobbmässigt ett galet första år, men förändringarna gav helt andra förutsättningar för verksamheten.

Också innehållet utvecklades.

– Vi valde att satsa på mer samkreation och har skapat en smältdegel mellan klassisk teater och mer experimentell, och väldigt fysisk, teater.

En satsning som har slagit minst sagt väl ut.

– Under åren har fyra av våra produktioner utsetts till säsongens bästa av SVT Kultur och Svenska Dagbladet, i konkurrens med teater från hela landet, vilket känns helt fantastiskt. Särskilt med tanke på att vi får väldigt blygsamma verksamhetsbidrag i jämförelse med liknande teatrar på andra håll i landet.

De senaste åren som präglats av pandemi, oroligheter i världen och en tuff ekonomisk situation för många, har inneburit utmaningar för teatern.

– Vi har trots allt klarat oss bra, mycket tack vare att vi är vana vid att behöva vara innovativa och är snabba med att tänka om och tänka nytt.

I somras stod en ny satsning klar - ginbaren som drivs i ett nära samarbete med Bonalumi Bottlers.
I somras stod en ny satsning klar - ginbaren som drivs i ett nära samarbete med Bonalumi Bottlers.Foto: Hannah Andersson

I somras stod en ny satsning klar - ginbaren som drivs i ett nära samarbete med Bonalumi Bottlers.

Annons

– Jag är så glad för att vi valde att satsa på baren, för den lockar så sköna människor som bidrar till en underbar stämning.

Skillinge teaters verksamhet gästas av ungefär 8000 besökare varje år, trots att den främst är förlagd till sommarsäsongen.

– Drömmen är att vinterisolera stora teatersalen, vilka kul samarbeten det hade öppnat upp för!

Närmast på teatern stundar julfesten, med mat och musik, som äger rum fyra kvällar i december.

– Det känns fint att kunna erbjuda något även den här tiden på året som annars mest präglas av arbete med ansökningar och bokningar inför nästa säsong. Och jobbet med att hitta en permanent restauratör som vill driva verksamhet här hos oss.

För Karin själv väntar även Företagarfesten.

Hur känns det att vara nominerad till priset Årets Företagare?

– Det var ett kul telefonsamtal att ta emot, den typen av uppmärksamhet är väldigt glädjande!

Hylkegården har varit ett utflyktsmål sedan 1975 och har många stamkunder. Mötena med dem är det bästa med jobbet tycker Michael och Cecilia Mehler.
Hylkegården har varit ett utflyktsmål sedan 1975 och har många stamkunder. Mötena med dem är det bästa med jobbet tycker Michael och Cecilia Mehler.Foto: Hannah Andersson

Chans att kamma hem priset Årets Företagare har även Cecilia och Michael Mehler på Hylkegården.

Hylkegårdens historia startar med att Signe och Åke Andersson öppnar kaffestuga och butik i gårdens undantagslänga 1975.

Annons

– De var först i trakten med idén om att skapa ett utflyktsmål med livsstilsbutik och kafé, berättar Cecilia Mehler om föräldrarnas satsning. Och de blev överrumplade av responsen, det kom massor av folk redan från start.

– Jag minns att Signe uppskattade besökarantalet under ett år på det glada 80-talet till 100 000. Men vi ville inte tro henne så jag ordnade en besöksräknare - som visade 94 000 besök vid årets slut! berättar Michael Mehler.

Det unga paret Michael och Cecilia bestämde sig 1981 för att skapa ett dotterföretag i östra längan - Hylkegårdens Skattkammare.

– Vi åkte på mässa med 10 000 kronor för att köpa in de första varorna och för att det inte skulle se glest ut på hyllorna delade vi av lokalen med en mobil vägg, som flyttades i takt med att vi fick ekonomi att köpa in mer saker, minns Michael med ett leende.

1996 slogs de båda verksamheterna ihop och de drivs idag av Cecilia och Michael, men hjälp av deras son Philip.

Sedan 2018 är det Danuta Rozanska-Andersson med familj som driver kaféet.

– Det är ett samarbete som vi är väldigt glada för eftersom Danuta driver det i Hylkegårdens anda och det har gett oss tid att utveckla butiken.

Ambitionen om att Hylkegården ska vara ett utflyktsmål lever kvar. Butiken rymmer ett brett sortiment av inredning, men även kläder och på möbelloftet antikt och vintage.

Stor vikt läggs vid den estetiska utformningen av butiken, och att innehållet ska hålla hög kvalitet. Kunderna får gärna tycka till. ”Kvalitet och lyhördhet är våra ledord” säger Cecilia.
Stor vikt läggs vid den estetiska utformningen av butiken, och att innehållet ska hålla hög kvalitet. Kunderna får gärna tycka till. ”Kvalitet och lyhördhet är våra ledord” säger Cecilia.Foto: Hannah Andersson

Stor vikt läggs vid den estetiska utformningen av butiken, och att innehållet ska hålla hög kvalitet.

– Kvalitet och lyhördhet är våra ledord, säger Cecilia.

Annons

Kunderna får gärna tycka till.

– De är våra konsulter och brukar vara duktiga på att framföra sina önskemål, säger Michael och berättar att stamkunderna är många.

– Vi har kunder som varit med ända sedan starten och många som besöker oss regelbundet.

Kläderna har blivit en viktig del av sortimentet.

– Och där ser vi att kunderna verkligen uppskattar den personliga servicen, säger Michael.

– Det är det roligaste med jobbet, att få lov att hjälpa en kund med en outfit, säger Cecilia.

Framtidsplaner lider det inte brist på.

– Vi utvecklar hela tiden sortimentet. Närmast kommer vår egen serie ”En doft av Österlen”, med doftoljor och ljus, att kompletteras med tvålar, berättar Michael. Dessutom har vi en outnyttjad loge på 500 kvadratmeter som skulle vara kul att ta i bruk. Nomineringen till Årets Företagare har absolut gett en nytändning!

Hur känns det att vara nominerade?

– Det känns fantastiskt, säger Cecilia.

– Jätteroligt! håller Michael med.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons