Annons

Blomstrande förening firar 20-årsjubileum

Österlens trädgårdssällskap firar jubileum. Den 3 september är det på dagen 20 år sedan föreningen bildades.
Skillinge • Publicerad 18 augusti 2023
Inger Lundmark blev Österlens trädgårdssällskap första ordförande och var det fram till 2010 när hon tog en paus från uppdraget. 2022 tog hon upp ordförandeklubban igen. ”Det är fantastiskt roligt att arbeta tillsammans med föreningens styrelse eftersom engagemanget och trädgårdsintresset är väldigt stort hos alla” säger Inger.
Inger Lundmark blev Österlens trädgårdssällskap första ordförande och var det fram till 2010 när hon tog en paus från uppdraget. 2022 tog hon upp ordförandeklubban igen. ”Det är fantastiskt roligt att arbeta tillsammans med föreningens styrelse eftersom engagemanget och trädgårdsintresset är väldigt stort hos alla” säger Inger.Foto: Hannah Andersson

Med anledning av jubileet har Österlenmagasinets utsände stämt träff med föreningens ordförande sedan 2022, Inger Lundmark, hemma i hennes vackra trädgård i Skillinge.

Inger var nämligen ordförande även för tjugo år sedan när föreningen startade.

Annons

Historien tar sin början med att Riksförbundet Svensk Trädgård annonserade i Ystad Allehanda om att bilda en lokalförening.

– Alla intresserade kallades till ett möte i tingshuset i Hammenhög och de som kunde tänka sig att delta i uppstarten av en lokal trädgårdsförening ombads stanna kvar efter mötet. Vi som senare utgjorde den första styrelsen brukar skoja om att det var vi som inte sprang iväg tillräckligt fort som fick ta oss an uppgiften, säger Inger med glimten i ögat, för det märks att arbetet görs med glädje.

Hon berättar att intresset var stort från start.

– Det fanns ett uppdämt behov av en trädgårdsförening och det kom jättemycket folk till det första mötet.

bild 1/3
”Föreningen är till för medlemmarna och vi i styrelsen försöker vara lyhörda för deras önskemål av aktiviteter” säger Inger om uppgiften att sätta ihop terminsprogram.
Ingers föregående trädgård i Tjustorp, där hon även drev GARDENinger, krävde väldigt mycket arbete. Den nuvarande, i Skillinge, lämnar mer tid för att slå sig ner och njuta.
Österlens trädgårdssällskaps syfte är att sprida kunskap, inspiration och ge medlemmarna möjlighet att knyta kontakt med andra trädgårdsintresserade.
”Föreningen är till för medlemmarna och vi i styrelsen försöker vara lyhörda för deras önskemål av aktiviteter” säger Inger om uppgiften att sätta ihop terminsprogram.
Ingers föregående trädgård i Tjustorp, där hon även drev GARDENinger, krävde väldigt mycket arbete. Den nuvarande, i Skillinge, lämnar mer tid för att slå sig ner och njuta.

Föreningens syfte har varit detsamma sedan starten.

– Att sprida kunskap och inspiration genom trädgårdsbesök och föreläsningar, men även skapa möjlighet för trädgårdsintresserade att knyta kontakt med likasinnade. De första åren hade vi olika grupper inom föreningen för de som var speciellt intresserade av exempelvis rosor, pioner eller fröodling, minns Inger.

Idag har föreningen omkring 350 medlemmar.

– Programpunkterna brukar locka ett 40-tal deltagare. En av de mest välbesökta var vårens trädgårdsbesök hos Gabriella Dahlman och Pelle Bergström. De är båda fotografer och trädgårdsintresserade. Utflykten till deras respektive trädgårdar lockade hundra deltagare vilket överrumplade oss, men det löste sig.

Det är alltså en blomstrande förening som firar 20-årsjubileum, med ett fullmatat jubileumsprogram som du kan läsa mer om i artikeln intill.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons