GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Borgportarna vidöppna igen efter pandemiåren

Digitalt stärkta efter pandemiperioden har Glimmingehus öppnat portarna till borgen på vid gavel igen. Ett nytt bokningssystem gör det också lättare för besökarna.
Publicerad 30 april 2022
I år kan Glimmingehus för första gången på länge ha en helt normal säsong, vilket medarbetarna har sett fram emot. Samtidigt har pandemin gjort verksamheten digital, vilket har blivit ett bestående inslag. Enhetschefen Jan Olofsson är tacksam för att Riksantikvarieämbetet har låtit personalen testa de tekniska möjligheterna fullt ut.
I år kan Glimmingehus för första gången på länge ha en helt normal säsong, vilket medarbetarna har sett fram emot. Samtidigt har pandemin gjort verksamheten digital, vilket har blivit ett bestående inslag. Enhetschefen Jan Olofsson är tacksam för att Riksantikvarieämbetet har låtit personalen testa de tekniska möjligheterna fullt ut.Foto: Pressbild/Glimmingehus

Den första april drog Glimmingehus i gång årets säsong, som är den första på länge som inte påverkas av covidrestriktioner.

– Det är fullständigt underbart! Det innebär att vi inte längre behöver ha något maxantal på våra guidegrupper. Under covidtiden har vi dessutom haft perioder då vi inte har kunnat ha några visningar alls. Nu har vi heller inte några restriktioner kring hur många personer som får vistas i varje rum. Det är väldigt skönt, säger enhetschefen Jan Olofsson.

Han och hans kollegor jobbar fortfarande för fullt med att sätta samman evenemangsprogrammet inför sommarens högsäsong.

De senaste två åren har i princip varit arrangemangsfria, så bara det faktum att det händer något på Glimmingehus är en stor förändring mot pandemiåren.

Jan Olofsson utlovar även en hel del nyheter samt, förstås, att många av de välkända och uppskattade inslagen äntligen återkommer, däribland spökvandringarna i borgen.

Dags att styra kosan mot Glimmingehus igen.
Dags att styra kosan mot Glimmingehus igen.Foto: Johan Bentzel

En av de större nyheterna är att Glimmingehus har infört ett digitalt bokningssystem. Det fanns inte alls tidigare. Om man exempelvis skulle på en spökvandring var man tvungen att ringa för att skriva upp sig på en lista.

I dag är de flesta besökare vana vid att det går att boka både inträdesbiljetter och plats på evenemang via internet. Glimmingehus må vara en medeltida borg, men det gäller ändå att erbjuda moderna tjänster.

– Vårt gamla system var ingen höjdare. Då visste man aldrig riktigt vilka som skulle komma. Nu har vi ett ordentligt bokningssystem på nätet, vilket ger en trygghet för både oss och besökarna. I första hand är det till för evenemangen, men även dagbiljetter är tillgängliga där, säger Jan Olofsson.

Överlag har Glimmingehus blivit betydligt mer digitalt och ska fortsätta så, framhåller han.

– Före pandemin gjorde vi ingenting digitalt, men då blev vi tvungna att tänka om. När vi styrde om allting 2020 började vi leka med tekniken och producerade en hel del livesändningar, som rätt få personer tittade på, om vi ska vara ärliga. Kvaliteten var kanske inte den bästa.

Men övning ger färdighet och med tiden har Glimmingehus blivit allt bättre på att skapa digitalt material.

Nu är denna del av verksamheten uppdelad i tre delar: månadsvisa föreläsningar på Facebook under lågsäsong, en livepodd om ämnen med koppling till medeltiden och filmserier med olika teman.

Dessutom fortsätter Glimmingehus med livesändningar till skolorna. Under pandemin var det en nödvändighet för att nå ut till eleverna. Framöver blir det ett komplement till de ordinarie skolbesöken. Det är också ett sätt att nå ut i hela landet och inte bara i Skåne som förut.

Bland annat tack vare de digitala satsningarna har Glimmingehus kunnat behålla hela sin personalstyrka även under pandemin. Verksamheten har fyra fast anställda och under högsäsongen tillkommer tre butiksassistenter och åtta museilärare.

Redan nu är verksamheten öppen varje dag klockan 11–16. Efter midsommar utökas de dagliga öppettiderna till klockan 10–18, för att återgå till klockan 11–16 i mitten av augusti till och med den sista september. I oktober är borgen öppen på helger.

Därefter blir det aktiviteter under höstlovet och inför julen, framhåller Jan Olofsson.

– Vi försöker hålla öppet så mycket vi kan.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.