Annons

Bygdegårdsförening firar jubileum med festligheter

Föreningen som driver Tommarps bygdegård firar sitt 70-årsjubileum med evenemang både vår och höst. Först ut är föreställningen Folkmusikens Queen B med Brita Björs.
Östra Tommarp • Publicerad 7 mars 2023
Föreställningen med Brita Björs görs i samarbete mellan Kulturrådet och Bygdegårdarnas riksförbund. Den 23 mars klockan 19.00 kommer Brita till Tommarps bygdegård. Biljettförsäljning vid entrén, 100 kronor per biljett. Insläpp klockan 18.00, ingen förbokning. Fikaförsäljning.
Föreställningen med Brita Björs görs i samarbete mellan Kulturrådet och Bygdegårdarnas riksförbund. Den 23 mars klockan 19.00 kommer Brita till Tommarps bygdegård. Biljettförsäljning vid entrén, 100 kronor per biljett. Insläpp klockan 18.00, ingen förbokning. Fikaförsäljning.Foto: Max Tellving

– Andelsföreningen Tumagården Tommarp bildades 1953 med syfte att bygga en ny mötesplats i byn, berättar Lars Andersson, ordförande i föreningen som idag kallas för Tommarps Bygdegård.

Styrelsen i den nystartade föreningen fick i uppdrag att kontakta en arkitekt för framtagande av ritningar och arbetet med att sälja andelar startade. Det fanns önskemål om att mötesplatsen skulle ligga på ett centralt läge i Tommarp och ett hektar mark vid idrottsplatsen skänktes av Svenska Sockerfabriken för ändamålet. 1961 beviljades byggnadstillstånd.

Annons

– 1963 invigdes den nya bygdegården, jag var själv med och serverade på invigningsfesten, berättar Jan Nilsson som är engagerad i föreningen än idag.

Lars Andersson, Jan Nilsson och alla andra eldsjälar i Tommarps bygdegårdsförening jobbar för att bygdegården även fortsatt ska vara en mötesplats för bygden.
Lars Andersson, Jan Nilsson och alla andra eldsjälar i Tommarps bygdegårdsförening jobbar för att bygdegården även fortsatt ska vara en mötesplats för bygden.Foto: Hannah Andersson

Bygdegården var en efterlängtad mötesplats som nyttjades flitigt.

– Av bland annat Tommarpsrevyn och byns dansförening, men lokalen hyrdes även ut för privata festligheter och det gör den fortfarande, berättar Lars.

En tillbyggnad skedde 1980.

– Det var trångt i det gamla köket varför en ny köksdel byggdes och en trappa upp kunde Tommarpsrevyn förvara sin rekvisita, berättar Jan.

3 september arrangeras Tommarpsdagen för tredje året. ”Dagen gjorde succé från start och har även blivit något av en hemvändardag” säger Lars.
3 september arrangeras Tommarpsdagen för tredje året. ”Dagen gjorde succé från start och har även blivit något av en hemvändardag” säger Lars.Foto: Privat

– Bygdegården är fortfarande en viktig mötesplats för Tommarp med omnejd. Scoutkåren har sin verksamhet här och föreläsningsföreningen flyttade hit för några år sedan, berättar Lars.

I samarbete med Kulturrådet ges föreställningen Räkna de lyckliga stunderna blott den 16 april. Insläpp 14.00, start 15.00. Biljetter säljs genom Billetto. Foto: Andreas Paulsson
I samarbete med Kulturrådet ges föreställningen Räkna de lyckliga stunderna blott den 16 april. Insläpp 14.00, start 15.00. Biljetter säljs genom Billetto. Foto: Andreas PaulssonFoto: ANDREAS PAULSSON

Under året kommer bygdegårdsföreningens jubileum att firas med flera evenemang. Först ut är föreställningen med Brita Björs den 23 mars. 16 april kommer Öresunds Entertainment Brass och Tenoreamore till bygdegården med föreställningen Räkna de lyckliga stunderna blott. 3 september återkommer populära Tommarpsdagen med framträdande av Lasse Sigfridsson och under senhösten kommer ytterligare en föreställning att ges i egen regi.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons