Annons
Mat

Byvägen flyttar in på Tjörnedala konsthall

Mat och fika och kanske också öl och vin. Byvägen har stora planer för serveringen på Tjörnedala konsthall, som man tog över i påskas.
Baskemölla • Publicerad 3 maj 2022
Baskemöllabon Jenny Ahlner gläds över byns nytillskott.
Baskemöllabon Jenny Ahlner gläds över byns nytillskott.Foto: Torun Bortz

– Det här kommer att bli Byvägens gastronomiska centrum, på en av de absolut vackraste platserna på hela Österlen, konstaterar en entusiastisk Matti Holgersson när han visar runt i det nyrenoverade köket.

Lagom till konstrundan öppnade Byvägen på Tjörnedala konsthall. I början håller man öppet fredag till söndag men tanken är att efterhand lägga till fler dagar.

Annons

– Till sommaren hoppas vi ha fått fulla muskler och då tänker vi satsa på kvällsöppet också, berättar Matti Holgersson, som driver Byvägen tillsammans med hustrun Iwona.

Paret har även sökt serveringstillstånd för både Tjörnedala och kaféet i Sankt Olof. Förutom kakor och smörgåsar serveras pizza och andra rätter på konsthallskaféet Och en hel del nytt planeras framöver. Till sin hjälp har Matti och Iwona Tjörnedalas nye kökschef, Marc Washington. De är glada över att ha lyckats hitta en kock med vegetarisk inriktning.

– Jag blev själv vegetarian av kärlek tillvår planet. Och jag gillar att laga efter säsong, gärna lokalproducerat och ekologiskt, förklarar Marc Washington.

Under sju år arbetade han i Spanien och framöver blir det vissa spanska influenser på menyn.

– Det kommer att bli en del tapas i sommar, konstaterar han.

bild 1/3
Uteserveringen på gården ska kompletteras med bord vid bäcken.
Marc Washington är Byvägens nye kökschef på Tjörnedala.
Det finns mycket gott att välja på.
Uteserveringen på gården ska kompletteras med bord vid bäcken.
Marc Washington är Byvägens nye kökschef på Tjörnedala.

Konsthallens verksamhetschef Christel Lundberg gläds över den nya samarbetspartnern:

– Det betyder otroligt mycket att det finns ett fik här, det är ju ofta en utflykt man gör när man åker hit. Kaféet kommer även att erbjuda nya möjligheter för ÖSKG:s medlemmar att ställa ut sina verk.

Förutom på Tjörnedala konsthall finns Byvägen nu i Sant Olof, Simrishamn, Ystad och utanför Borrby.

– Vi kan växa mer, men vill inte bi någon stor kedja och vi är fortfarande ett hembageri som kämpar för hantverket, säger Matti Holgersson.

Torun BörtzSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons