Annons

Dags för årets Stafettmara

På lördag går startskottet för årets upplaga av Stafettmaran. Ett 80-tal lag är i skrivande stund anmälda till loppet som startar från hamnen i Simrishamn klockan 11.00.
Sydöst • Publicerad 24 augusti 2023
Arkivbild från starten av förra årets Stafettmara som ägde rum i hamnen i Simrishamn. Lördagen den 26 augusti är det dags igen.
Arkivbild från starten av förra årets Stafettmara som ägde rum i hamnen i Simrishamn. Lördagen den 26 augusti är det dags igen.Foto: Helena Wennström

Förra året gjorde Stafettmaran en nystart, efter två års uppehåll på grund av pandemin, och det blev en riktig folkfest i Fritidsparken där målgången ägde rum.

– Det blev en fantastisk dag med uppskattningsvis femtusen personer i parken, berättar Julian Schön.

Annons

Tillsammans med Petra Schön, Mikael Norberg och Jenny Norberg Randowo utgör han den nya arrangörskvartetten.

Omkring 850 löpare kom till start förra året i Stafettmaran som är en löpartävling uppdelad på tio sträckor.

Loppet startades 1984 i Korpens regi och genomfördes årligen fram till 2003. Sedan såg traditionen ut att ha dött ut men 2016 blåste Mattias Averfalk och Fredrik Hagenkötter nytt liv i den och arrangerade Stafettmaran fram till 2019. De två efterföljande åren tvingades evenemanget, som tidigare nämnts, till uppehåll på grund av pandemin, men när det åter gick att genomföra loppet år 2022 gjordes det i Julian, Petra, Mikael och Jennys regi.

Målgången och festivalområdet flyttades 2022 tillbaka till Fritidsparken som är den ursprungliga målgångsarenen. Också årets deltagare i Stafettmaran kommer att springa i mål i Fritidsparken.

– Det blir ännu mer feststämning detta året, med allsång och en matgata, säger Julian och berättar att Fritiden, som är en av loppets samarbetspartners, erbjuder lunch och After run-middag på kvällen.

Starten för loppet går klockan 11.00 vid Tullhusstranden i Simrishamn.

Bansträckningen går genom Simris, via Gnalöv och Bolshög förbi Glimmingehus, genom Vallby vidare till Borrby, genom Fröslöv och Glemmingebro till Ystad. Publik är varmt välkomna att heja på sitt lag längs vägen.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons