De sista vita fläckarna täcks i gemensam satsning

Nu ska de sista vita fläckarna på fiberkartan täckas. Region Skåne och Simrishamn kommun gör en gemensam satsning med målet att ge alla tillgång till fiberanslutning.
Östra Tommarp • Publicerad 26 maj 2023 • Uppdaterad 26 maj 2023
Tomas Avenborg, regionchef GlobalConnect, Andreas Henriksson, kommunansvarig på GlobalConnect, Anna Jähnke, (M) ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Jeanette Ovesson (M) kommunalråd, Anders Nyman, bredbandssamordnare, Simon Wintborg, projektledare på NPSolution AB och Peter Kvist, byggledare på GlobalConnect skålar för projektet.
Tomas Avenborg, regionchef GlobalConnect, Andreas Henriksson, kommunansvarig på GlobalConnect, Anna Jähnke, (M) ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Jeanette Ovesson (M) kommunalråd, Anders Nyman, bredbandssamordnare, Simon Wintborg, projektledare på NPSolution AB och Peter Kvist, byggledare på GlobalConnect skålar för projektet.Foto: Hannah Andersson

– Målet är att alla som vill ha leverans av fiber ska kunna få det, säger Andreas Henriksson, kommunansvarig på GlobalConnect.

Det är Region Skåne som gör gemensam sak med Simrishamn kommun och de två tilldelar GlobalConnect, tidigare IP-Only, fem miljoner vardera för projektet.

Arbetet med att erbjuda fiberanslutning har gått fort fram.

– 2013 var det bara sju procent av hushållen i Simrishamns kommun som kunde få fiber, 2020 var siffran 95 procent, berättar Anders Nyman, bredbandssamordnare.

Men fortfarande finns det vita fläckar på kartan, med mer svåråtkomliga platser som det inte är kommersiellt lönsamt att gräva fiber till.

– Simrishamn är en av de skånska kommuner som haft väldigt tydliga vita fläckar på kartan, säger Anna Jähnke, ordförande i regionala utvecklingsnämnden. Det statliga stödet gynnar inte dessa vita fläckar, det går istället till områden där man får mest pang för pengarna, menar hon och poängterar att det är därför regionen väljer att göra satsningen bland annat i Simrishamns kommun.

bild 1/3
Regeringens mål i bredbandsstrategin är att 98 procent av hushåll och företag i hela Sverige bör ha tillgång till bredband om minst 1 Gbit/s till 2025.
Peter Kvist, byggledare på GlobalConnect visar accessnoden i Tommarp som förser ungefär 250 fastigheter med fiber.
Projektstarten firades tidigare i veckan men beredningsarbetet har redan börjat och efter sommarens skörd startar markarbetet.
Regeringens mål i bredbandsstrategin är att 98 procent av hushåll och företag i hela Sverige bör ha tillgång till bredband om minst 1 Gbit/s till 2025.
Peter Kvist, byggledare på GlobalConnect visar accessnoden i Tommarp som förser ungefär 250 fastigheter med fiber.

– Vi ser tillgången till snabbt bredband som enormt viktig, därför är vi jätteglada att vi funnit en väg fram i detta, säger Jeanette Ovesson, Simrishamns kommunalråd.

– Fiber är en viktig del av infrastrukturen, håller Anna med och poängterar att pandemin gjorde det än tydligare. Det handlar även om sjukvårdens framtid, säger hon.

Med den nya satsningen har omkring hundra hushåll erbjudits fiber.

– Hittills har ungefär 35 tackat ja, säger Andreas och berättar att försäljningen fortsätter under sommaren.

Prislappen varierar beroende av om man tecknar avtal om tjänster och kan som billigast landa på omkring 20 000 kronor.

– Vi hoppas att många tar den här chansen, säger Jeanette.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.