GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De vill skapa matminnen hemma i köket i Hannas

Torkel Rauge och Linda Hansson väntar otåligt på att få dra igång Härden matstudio, en hemma-hos-restaurang med matlagning över öppen eld och ambitionen att ge gästerna en kväll att minnas. I väntan på den nödvändiga registreringsändringen erbjuder de takeaway och helgkassar.
Hannas • Publicerad 11 oktober 2021 • Uppdaterad 11 oktober 2021
Så snart Torkel Rauge och Linda Hansson får sitt efterlängtade registreringsbesked från kommunen drar de igång Härden matstudio hemma i köket på adressen Ystadsvägen 195. ”En kväll hos oss ska bli en upplevelse att minnas”, beskriver Linda idén om en hemma-hos-restaurang med en sittning per kväll.
Så snart Torkel Rauge och Linda Hansson får sitt efterlängtade registreringsbesked från kommunen drar de igång Härden matstudio hemma i köket på adressen Ystadsvägen 195. ”En kväll hos oss ska bli en upplevelse att minnas”, beskriver Linda idén om en hemma-hos-restaurang med en sittning per kväll.

Vi befinner oss i det vackra köket i Hannas gamla skola. Det är här som gästerna kommer att få slå sig ner för att njuta av upplevelsen att följa Torkel skapa magi i köket och så klart höjdpunkten att låta sig väl smaka av slutresultatet.

– Vi vill ge gästerna känslan av att de blir bjudna på middag hemma hos Linda och mig och tänker oss sittningar om max 20 personer per kväll, beskriver Torkel.

Han och Linda flyttade, tillsammans med sina två söner, in i den gamla skolan i Hannas tidigt i våras. Paret hade länge närt drömmen om att driva ett kreativt projekt tillsammans och pandemin blev den avgörande faktorn som fick dem att ta steget.

Torkel har en gedigen erfarenhet som kock från några av Stockholms mest erkända restauranger. Han har merverkat på flera nobelmiddagar och lagat mat till såväl det svenska kungahuset, som Barack Obama och Avicii.

Linda har dansat hela sitt liv och de senaste 15 åren har hon även jobbat som koreograf.

– Jag kommer att stå kvar med ena foten i nöjesbranschen men ska försöka begränsa det till två roliga produktioner per år, säger Linda som är nyss hemkommen från Stockholm där hon jobbat som visuell regissör och koreograf för Glenmark, Eriksson och Strömstedts show ”Stanna världen en stund”.

Båda Lindas och Torkels branscher blev hårt utsatta när pandemin drog in.

– Det var jobbigt att från en dag till en annan inte veta något om framtiden. Samtidigt har både jag och Torkel arbetat väldigt hårt under många år och velat, men haft svårt att dra ner på tempot.

Torkel brinner för matlagning över öppen eld och provlagning pågår redan i uteköket. ”Råvarorna skaffar vi självklart lokalt så långt det går och den personliga kontakten med producenterna är drömmen för en kock!”
Torkel brinner för matlagning över öppen eld och provlagning pågår redan i uteköket. ”Råvarorna skaffar vi självklart lokalt så långt det går och den personliga kontakten med producenterna är drömmen för en kock!”

Tankarna om att det här kunde vara det perfekta tillfället för en förändring dök upp och stärktes när familjen hälsade på vänner på Österlen sommaren 2020.

– Jag har alltid drömt om att verka som kock i Frankrike och blev helt lyrisk av att finna samma känsla här, med närheten till alla små gårdsbutiker och fantastiska råvaror, säger Torkel.

– Och all kreativitet som puttrar på Österlen tog mig med storm, konstaterar Linda.

Paret åkte ner för husvisningar vid tre tillfällen under hösten.

– Sista tillfället följde barnen med och fick vara delaktiga i det slutgiltiga valet.

Vilket föll på den gamla skolan i Hannas och lagom till påsk gick flytten.

– Vi har fått ett fantastiskt fint bemötande av alla vi haft kontakt med, säger Torkel.

Arbetet med att anpassa huset och utemiljön för den tänkta verksamheten gick smidigt.

– Vi fick bra respons av miljö och hälsa, snabbt besked på ansökan om serveringstillstånd men när det gäller omregistreringen av fastigheten från privat bruk till verksamhet fick vi bekymmer med långa väntetider.

Förhoppningen om att kunna dra igång Härden matstudio redan till sommaren grusades. Linda och Torkel väntar fortfarande på registreringsbeslutet vilket förstås är tufft, men de väljer att göra det bästa av situationen och har istället dragit igång med catering i liten skala.

– Vi erbjuder även helgkassar för beställning som vi marknadsför via våra sociala medier. De har redan blivit populära och sålt slut alla helger hittills, berättar Torkel.

Och aldrig har väl uttrycket ”den som väntar på något gott” passat bättre!

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.