GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kultur

Det våras för kulturen i Simrishamn

Kulturguiden för våren i Simrishamn bjuder på ett ännu bredare program än vanligt. Hela året firas det nämligen att Simrishamn fyller 900 år med kul jubileumsevenemang.
Simrishamn • Publicerad tisdag 06:00
En humoristisk föreställning om Gustav Vasas väg till makten vankas när Teater Error kommer till Valfisken lördagen den 4 februari.
En humoristisk föreställning om Gustav Vasas väg till makten vankas när Teater Error kommer till Valfisken lördagen den 4 februari.Foto: Adam Humlesol

Ett av februari månads jubileumsevenemang är föreställningen ”Jösses Gösta – mannen som skrev sin egen historia”. Det är Simrishamns riksteaterförening som bjudit in Teater Error med den humoristiska föreställningen om Gustav Vasas väg till makten. ”Jösses Gösta” ges på Valfisken lördagen den 4 februari klockan 16. Förköp av biljett hos Tickster, eventuellt överblivna biljetter säljs i kassan, betalning med Swish.

En återkommande jubileumsaktivitet är berättarcirkeln, arrangerad av föreningen Österlen Berättar i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Vårens berättarcirkel koncentreras till historier om Simrishamn, med anledning av 900-årsjubileet, och varje berättarträff utgår från ett tema. Först ut är temat ”JAG i Simrishamn” den 8 februari. Sedan följer cirkelträffar 8/3, 19/4 och 24/5 klockan 17.30-20.00. Träffarna tar plats på museimagasinet Garvaren och anmälan görs till Karin Eberhardt Grönvall.

Kulturvåren i Simrishamn bjuder självklart inte bara på jubileumsfirande. I vanlig ordning dukas ett smörgåsbord av aktiviteter för stora som små upp att välja och vraka från.

Pysselsugna vuxna kan lära sig att nåltova på Österlens museum den 28 januari. Föranmälan krävs.
Pysselsugna vuxna kan lära sig att nåltova på Österlens museum den 28 januari. Föranmälan krävs.Foto: Hannah Andersson

Pysselsugna vuxna kan lära sig att nål-tova på Österlens museum under ledning av museipedagog Veronica Jeppsson. Den 28 januari klockan 10-13, föranmälan krävs.

Simrishamns biblioteks bokklubb för bokälskare i åldrarna 9-12 år drar igång torsdagen den 2 februari. Begränsat antal platser, föranmälan krävs.

För vuxna läsare startar biblioteket en bokcirkel med fokus på Ingvild H. Rishøis böcker inför vårens norska författarbesök. Bokcirkeln startar den 7 mars och då ska deltagarna ha läst romanen Stargate.

Dockteatern Tittut kommer till Valfisken den 5 februari med föreställningen Didi och Gogo.
Dockteatern Tittut kommer till Valfisken den 5 februari med föreställningen Didi och Gogo.Foto: Pressbild

Dockteatern Tittut kommer till Valfisken söndagen den 5 februari. Med föreställningen Didi och Gogo för barn i åldrarna 2,5-7 år. Arrangör är Simrishamns riksteaterförening.

Torsdagen den 16 februari bjuder Simrishamns bibliotek in till filmvisning av filmen "Seed - the untold story” med efterföljande samtal. Föranmälan till biblioteket.

De populära fastlagsbulleföredragen ges under februari och mars på Skeppet, Marint Centrum. Föredragsserien arrangeras av Österlens museum i samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne.

Första föredragshållare är museichef Lena Alebo med ”Det ska vi fira!” - om hur lusten att fira har tagit sig uttryck genom tiderna. Tisdag 21 februari klockan 14-15.30.

Under våren är Dick Harrison aktuell med historieboken Fienden, den 28 februari gästar han Österlens museum med ett Fastlagsbulleföredrag.
Under våren är Dick Harrison aktuell med historieboken Fienden, den 28 februari gästar han Österlens museum med ett Fastlagsbulleföredrag.Foto: Johan Bävman

28 februari kommer historieprofessorn Dick Harrison till Simrishamn för att ge fastlagsbulleföredraget ”Sigurd Jorsalafar i Simrishamn 1123”. Journalisten och simrishamnsfödde Bo Hagström pratar ”Simrishamnsmat” den 7 mars och Ensemble Mare Balticum ger ett nedslag i musikhistorien den 14 mars. Efter föredragen serveras kaffe och fastlagsbulle. Föranmälan till Österlens museum krävs.

Återkommande aktiviteter med start i början av året är: kulturfikaträffen på Café Kagan varje tisdag klockan 10, dator-drop-in på Simrishamns bibliotek utvalda onsdagar och lördagar med första tillfället den 1 februari klockan 15-18, bibliotekets teknikhjälp som ges 7 februari klockan 13-14.30 och därefter varannan tisdag, språkkafé på biblioteket på onsdagar klockan 15-17, stickträffar med Österlenstickan på biblioteket tisdagar klockan 16 udda veckor och tisdagshäng för barn och unga 7-16 år på biblioteket med start den 28 februari klockan 14-16. Tisdagshänget kommer att bjuda på allt från prova-på-VR till konsthantverk och biblioteksråd, ingen föranmälan krävs.

Aktiviteterna ovan är bara exempel från vårprogrammets första veckor. Hela den matiga kulturguiden för våren finns att hämta på biblioteket eller digitalt på kommunens webbplats.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.