Dramatisk inledning avslutar smidig inspelning

Inspelningarna av Richard Hoberts kommande film ”Kärleksbevis” har avslutats och finalen blev stormig, kall och blöt.
Publicerad 2 april 2022
Rolf Lassgård vandrar resolut ut i det iskalla vattnet. För andra gången. Vid den första tagningen hamnade han fel i förhållande till kameran, vilket ställde till det lite. Byxorna och skorna hade ju hunnit bli blöta, så ett ombyte krävdes inför tagning nummer två. Men nu går allt som det ska.
Rolf Lassgård vandrar resolut ut i det iskalla vattnet. För andra gången. Vid den första tagningen hamnade han fel i förhållande till kameran, vilket ställde till det lite. Byxorna och skorna hade ju hunnit bli blöta, så ett ombyte krävdes inför tagning nummer två. Men nu går allt som det ska.Foto: Johan Bentzel

Med en tung ryggsäck på ryggen vandrar Rolf Lassgård rakt ut i det iskalla havet i Vitemölla för att dränka sig. Den starka, kyliga vinden sliter i hans hår och kläder. Fast egentligen är det ju inte han som vill ända sitt liv, utan rollfiguren Thomas i den kommande filmen ”Kärleksbevis”, som har spelats in på Österlen under de senaste veckorna.

Det är den sista filmdagen innan det är dags för slutfest för alla inblandade och utöver filmteamet har några av de lokala finansiärerna samlats i solljuset och blåsten på stranden för att beskåda de avslutande tagningarna.

Richard Hobert och Rolf Lassgård i den hårda vinden på stranden.
Richard Hobert och Rolf Lassgård i den hårda vinden på stranden.Foto: Johan Bentzel

Det är ingen okomplicerad scen att få till och den har föregåtts av noggranna förberedelser och repetitioner. Sjöräddningssällskapet finns på plats i en båt en bit ut i vattnet och på stranden står läkaren och Vitemöllabon Mats Agnvall beredd att rycka in om något skulle hända.

Det är ingen spoiler att avslöja att Rolf Lassgårds karaktär har begett sig till stranden i akt och mening att ta livet av sig.

– Det här är inte hur filmen slutar, utan hur den börjar, säger regissören Richard Hobert, som snabbt susar förbi efter att ha diskuterat scenen med sina medarbetare.

Att inledningen spelas in sist har en praktisk förklaring. Vid andra liknande filmningar i kallt vatten har skådespelare ibland blivit sjuka efteråt, förklarar producenten Håkan Hammarén, och då hade projektet riskerat att bli försenat med en lång rad scener kvar att spela in.

Nu har ”Kärleksbevis” tvärtom haft en mycket smidig inspelningsperiod.

– Vi har haft tur med vintern här nere och ligger faktiskt före i schemat, säger Håkan Hammarén.

Dags för scenen där Olof Yassin och hunden Cosmo ska passera förbi.
Dags för scenen där Olof Yassin och hunden Cosmo ska passera förbi.Foto: Johan Bentzel

Innan Rolf Lassgård kliver i det kyliga vattnet filmas en del andra scener som föregår dagens dramatiska klimax. Bland annat ska skådespelaren Olof Yassin, i sällskap med hunden Cosmo, passera en förtvivlad och knäböjande Rolf Lassgård.

Det blir ganska många omtagningar innan scenen sitter. Ibland blir det oskärpa i bilden, ibland vänder sig Olof Yassin om lite för tidigt. Richard Hobert sitter en bit därifrån och beskådar tagningarna på en skärm. För att inte störas av det starka ljuset hukar han under ett svart skynke. När allt väl klaffar blir han mycket nöjd.

”Kärleksbevis” är tänkt att gå upp på biograferna i oktober med planerad galapremiär i Stockholm och en förhandsvisning dessförinnan på Kiviks Bio.

Mellan tagningarna suddas fotspåren i sanden bort med hjälp av en dammvippa.
Mellan tagningarna suddas fotspåren i sanden bort med hjälp av en dammvippa.Foto: Johan Bentzel
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.