GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Litteratur

Elever mötte ukrainsk barnboksillustratör

Tidigare i veckan fick 150 barn möjlighet att möta den ukrainska barnboksillustratören och författaren Tania Goryushina i en aktivitet arrangerad av föreningen Borrby Bokby.
Borrby • Publicerad 27 oktober 2022
Nour Celander, Isabella Persson och Nestor Kombokis Ekström får tips och råd kring sina teckningar av barnboksillustratören Tania Goryushina.
Nour Celander, Isabella Persson och Nestor Kombokis Ekström får tips och råd kring sina teckningar av barnboksillustratören Tania Goryushina.Foto: Hannah Andersson

Under några intensiva dagar mötte skolbarn från Borrby skola och Sophiaskolan i Rörum Tania Goryushina för sagostunder och skapande workshops.

– Jag har jobbat mycket med barn men aldrig så här många under så kort tid, konstaterar Tania och skrattar när hon pustar ut en stund mellan mötena med elever från Borrby skola på Borrby bokhus.

Besöket på Bokhuset i Borrby inleddes med sagostund. Barnen fick höra Varför ingen klappar igelkotten, författad av Andrej Kurkov och illustrerad av Tania själv.
Besöket på Bokhuset i Borrby inleddes med sagostund. Barnen fick höra Varför ingen klappar igelkotten, författad av Andrej Kurkov och illustrerad av Tania själv.Foto: Hannah Andersson

Tania växte upp i Kiev. 2009 kom hon till Sverige för att studera vid Konsthögskolan i Umeå och är idag verksam i Stockholm.

Tanias första barnbok bär titeln ”Kazkovi svitlyny” och den belönades med ett stipendium av ordföranden för Ukrainas kulturfond 2008. I dagsläget finns fyra av hennes böcker på svenska: Varför ingen klappar igelkotten, Igenkotten och presentmysteriet, Den första resan och Årets bästa dagar.

– Snart kommer en bok som jag både illustrerat och skrivit själv; En annorlunda häst. Inspirationen till den fick jag under en workshop som jag höll för barn i Stockholm, berättar Tania.

Sedan tog eleverna från årskurs fyra på Borrby skola med liv och lust sig an uppgiften att skapa egna illustrationer med torrpastell.
Sedan tog eleverna från årskurs fyra på Borrby skola med liv och lust sig an uppgiften att skapa egna illustrationer med torrpastell.Foto: Hannah Andersson

Kanske föds nya bokidéer under dagarna på Bokhuset i Borrby. Det är föreningen Borrby Bokby, som med stöd av Kulturrådet för sina barnaktiviteter, arrangerar mötet.

– Det känns jätteroligt att kunna bjuda barnen på detta, säger Agneta Berliner från föreningen och berättar att Borrby Bokby erbjuder regelbundna aktiviteter för unga. I höst startar en skrivarverkstad för barn som går i klass 4-6. Deltagarna får utveckla sitt skrivande under ledning av Beatrice Blom. Intresserade är välkomna att anmäla sig till bis.bengtsson@gmail.com

Tania tipsar om att flera av hennes böcker, på ukrainska, finns att läsa gratis på varldensbibliotek.se
Tania tipsar om att flera av hennes böcker, på ukrainska, finns att läsa gratis på varldensbibliotek.seFoto: Hannah Andersson

Pausen är slut och Tania gör sig redo att möta nästa klass med elever. De ska få lyssna till Varför ingen klappar igelkotten och prova på att skapa egna illustrationer med pastellkritor - samma teknik som Tania använt sig av när hon illustrerat boken.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.