GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Litteratur

Emelie ger ut bok om reflekterande skrivande

Forskning, fallstudier, intervjuer och skrivövningar vävs samman med delar av Emelie Hill Dittmers egen berättelse i nyutgivna boken ”Skriv för att läka – En guide i reflekterande skrivande”. Boken är den första i sitt slag som ges ut på svenska.
Gladsax • Publicerad 4 oktober 2021
Skrivandet har hjälpt Emelie Hill Dittmer, liksom så många av hennes kursdeltagare. Därför känns det angeläget för henne att nå ut med kunskapen om reflekterande skrivande som ett verktyg för förbättrad hälsa. Den 10 oktober släpper hon boken ”Skriv för att läka – En guide i reflekterande skrivande”.
Skrivandet har hjälpt Emelie Hill Dittmer, liksom så många av hennes kursdeltagare. Därför känns det angeläget för henne att nå ut med kunskapen om reflekterande skrivande som ett verktyg för förbättrad hälsa. Den 10 oktober släpper hon boken ”Skriv för att läka – En guide i reflekterande skrivande”.

Emelie Hill Dittmer bodde i England när hon kom i kontakt med skrivandets läkande kraft för första gången.

– Av en slump anlitades jag, av en välgörenhetsorganisation, som kursledare för vuxna med funktionsvariationer och psykisk ohälsa, berättar Emelie.

Under arbetet med eleverna insåg hon kraften som fanns i skrivandet.

– För vissa av deltagarna fick processen en direkt livsomvälvande effekt. Det väckte en nyfikenhet hos mig och en vilja att lära mig mer.

Emelie bestämde sig för att börja på skrivpedagoglinjen vid Skurups folkhögskola på distans. Efter utbildningen kom hon i kontakt med Write Your Self-metoden som bland annat bygger på James W. Pennebakers forskning om det expressiva skrivandet. Därefter har hon gått ett flertal kurser inom ämnet och rest till USA för att fortbilda sig.

När Emelie flyttade hem till Sverige för att starta upp en kurs i läkande skrivande på Österlens folkhögskola överraskades hon av det inte fanns någon litteratur om skrivandets läkande kraft utgiven på svenska. Hon började så småningom att undervisa allt fler grupper i reflekterande skrivande, bland annat för kommuner, och hela tiden saknade Emelie en bok om ämnet att sticka i händerna på sina kursdeltagare. För tre år sedan tog hon beslutet att skriva den själv.

Resan med boken har varit lång och tidvis krokig men nu är den färdig. Resultatet är en omfattande guidebok i reflekterande skrivande. Forskning, fallstudier, skrivövningar och intervjuer med världsledande experter vävs samman med Emelies egen berättelse.

– Jag har ju alltid skrivit och innerst inne vetat att skrivandet har en läkande verkan, säger Emelie och berättar att hon växte upp i en dysfunktionell familj.

– Jag var ett väldigt ensamt barn som fann tröst i dagboks- och brevskrivande. Min farmor överlevde koncentrationslägret Ravensbrück och jag har med tiden förstått hur krig och trauma kan överföras i form av emotionell, fysisk och social smärta över generationer.

”Skriv för att läka – En guide i reflekterande skrivande” ges ut på Lassbo förlag. Boksläppet sker digitalt den 10 oktober.
”Skriv för att läka – En guide i reflekterande skrivande” ges ut på Lassbo förlag. Boksläppet sker digitalt den 10 oktober.

Skrivandet har hjälpt Emelie, liksom så många av hennes kursdeltagare, därför känns det angeläget för henne att nå ut med kunskapen om skrivandet som ett verktyg för förbättrad mental och emotionell hälsa.

– Det reflekterande skrivandet är ett verktyg stött av forskning som är väletablerat i bland annat USA och England, men det börjar vinna mark även här i Sverige och det betyder mycket för mig att Patricia Tudor Sandahl, psykoterapeut, har skrivit förordet till min bok.

Boken består av tre delar. Del ett utgör en introduktion med fokus på det läkande skrivandet i mer allmänna termer, där forskningen och några av de olika skrivformerna presenteras.

I del två berättar Emelies kursdeltagare om sina respektive skrivresor.

– De har varit väldigt generösa med att dela med sig av både texter och erfarenheter vilket jag är väldigt tacksam för.

Del tre består av intervjuer med världsledande experter inom ämnet.

– Alla tre delarna innehåller skrivövningar och i den sista tipsar experterna om sina favoritövningar.

Den 10 oktober ordnar Lassbo förlag digitalt släpp för boken.

– Jag hoppas att det här blir den första av många böcker inom ämnet och då menar jag inte att det behöver vara jag som skriver dem!

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.