Annons

En helg i bokens tecken på Borrby frö och bio

Frukost med Pekka Heino, författarsamtal med Anders de la Motte, monolog med Jan Jönson och samtal om biblioterapi med Jenny Öhman, Karin Ebenhardt och Gunnel Ottersten är några av programpunkterna när det vankas en helg med boken i fokus i Borrby.
Borrby • Publicerad 4 september 2023
Skåneförfattaren Anders de la Motte är aktuell med boken Glasmannen, vilken är andra delen i den hyllade Askerserien. Den 14 oktober gästar Anders bokhelgen som arrangeras av Borrby frö, med Borrby bokby som huvudsponsor och i samarbete med Borrby bio och Simrishamns bokhandel.
Skåneförfattaren Anders de la Motte är aktuell med boken Glasmannen, vilken är andra delen i den hyllade Askerserien. Den 14 oktober gästar Anders bokhelgen som arrangeras av Borrby frö, med Borrby bokby som huvudsponsor och i samarbete med Borrby bio och Simrishamns bokhandel.Foto: Jeffery Richt

I mitten av oktober ordnas en litteraturhelg i böckernas by - Borrby. Det är de tre systrarna, Margareta Toresson, Annmarie Wedin och Elisabet Degen Hanson, från Borrby Frö som står bakom initiativet, med stöd av Borrby bokby.

Lars Degen, som tog över Borrby Frö 2002, har successivt renoverat den gamla industrilokalen och förvandlat den till ett blomstrande bed & breakfast. Under våren och sommaren har han med hjälp av sina systrar och bror, kocken Paul Degen, blåst ännu mer liv i det gamla huset genom att öppna upp restaurangen för matgäster och bjuda in till evenemang.

Annons

I våras ordnade syskonen en inspirationsdag tillsammans med lokala butiker och stylisten Hedvig Andér.

– Det blev väldigt lyckat, eventet lockade ett 80-tal besökare och alla verkade glada och nöjda, berättar Margareta.

Margareta Toresson, Annmarie Wedin och Elisabet Degen Hanson står bakom initiativet, med stöd av Borrby bokby.
Margareta Toresson, Annmarie Wedin och Elisabet Degen Hanson står bakom initiativet, med stöd av Borrby bokby.Foto: Privat

Nu har systrarna bestämt sig för att testa ett evenemang som istället sätter boken i fokus.

– Det började med att Hedvig tipsade oss om Pekka Heino, som i sin tur föreslog Anders de la Motte. Vi känner också Gunnel Ottersten som är engagerad i Borrby bokby och som hjälpte oss att spåna vidare, berättar Margareta.

Ringarna på vattnet ledde till ett program som inleds den 14 oktober med frukost tillsammans med bokslukaren Pekka Heino. Därefter tar läkaren Jenny Öhman, författaren Karin Ebenhardt och Gunnel Ottersten vid för att berätta om biblioterapi, en metod som används för att bearbeta tuffa händelser i livet.

Under sopplunchen som följer bjuds deltagarna förhoppningsvis på musikunderhållning av jazzpianisten Elise Einarsdotter.

Eftermiddagspasset inleds med en guidad tur på Borrby frö av Lars Degen och eftermiddagen fortsätter sedan tillsammans med Gunnel Ottersten, ordförande i Borrby Bokby, som berättar om hur det hela startade.

Efter fika med kakbuffé blir det samtal mellan Pekka och Skåneförfattaren Anders de la Motte, som är aktuell med boken Glasmannen, vilken är andra delen i den hyllade Askerserien.Efterföljande bokförsäljning sker i samarbete med Simrishamns bokhandel. Lördagen avrundas med en middagsbuffé.

Jan Jönsons monolog ”Stunder av verklighet” har spelats på universitet, skolor, teatrar, fängelser och i kyrkor. Den 15 oktober kommer Jan till Borrby.
Jan Jönsons monolog ”Stunder av verklighet” har spelats på universitet, skolor, teatrar, fängelser och i kyrkor. Den 15 oktober kommer Jan till Borrby.Foto: Pressbild

På söndagen gästas evenemanget av skådespelaren, regissören och författaren Jan Jönson. Då byts scenen till Borrby biograf där Jan framför monologen ”Stunder av verklighet”. Publiken får höra om hur det gick till när Jan 1986 blev inbjuden till Kumla kriminalvårdsanstalt för att framföra föreställningen ”The man himself” av Allan Drury, en monolog som handlar om att söka sin identitet. Uppträdandet resulterade i att han fick återvända till Kumla för att regissera Samuel Beckets ”I väntan på Godot”, vilket i sin tur ledde till en inbjudan till San Quentin State Prison i Kalifornien att göra samma uppsättning.

Efter en lunch som serveras på Borrby Frö återvänder deltagarna till bion för att se en fransk dokumentär från arbetet på Kumla gjord av Mishka Saael och efter den en amerikansk dokumentärfilm av John Reilly om San Quentin produktionen. Därefter är Jan öppen för frågor.

Anmälan till litteraturhelgen sker senast den 11 september. Det går att boka heldagsbiljett alternativ förmiddags- eller eftermiddagspass via Borrby Frös webbsida.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons