GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hälsa

En kortlek som stöd för terapi i skog och mark

Efter att Daniel Wilby stormat rakt in i en djup utmattning tappade han först bort allt han lärt sig om hur man bör hantera utbrändhet. När kunskapen återkom började han sätta den på pränt och utvecklade en naturterapikortlek.
Gyllebo • Publicerad 4 augusti 2022
Daniel Wilbys naturterapikortlek är en sådan där tillsynes självklar idé, som borde ha lanserats för länge sedan men som så vitt han själv vet faktiskt inte har gjorts förut. Korten innehåller övningar och utmaningar som utförs i naturen, enskilt eller i grupp, med målet att uppnå välmående.
Daniel Wilbys naturterapikortlek är en sådan där tillsynes självklar idé, som borde ha lanserats för länge sedan men som så vitt han själv vet faktiskt inte har gjorts förut. Korten innehåller övningar och utmaningar som utförs i naturen, enskilt eller i grupp, med målet att uppnå välmående.

Gyllebobon Daniel Wilby slår sig ner i skräddarställning på gräsmattan intill vattenfallet i Forsemölla utanför Rörum och sprider ut en kortlek framför sig. Här brukar han arrangera skogsbad, ett slags stressreducerande meditation i naturen, och på korten finns olika övningar som passar väl in i sammanhanget.

Han kallar dem naturterapikort och idén har sitt ursprung i den djupa utmattning som han drabbades av för fyra år sedan och fortfarande är på väg ut ur.

– 2018 blev jag utbränd med besked. Det var riktigt vedervärdigt. Jag brukar säga att jag inte gick in i väggen, utan sprang in i den med full fart. Det är bland det mest fruktansvärda jag har varit med om. Under det första halvåret kunde jag varken läsa eller skriva.

Daniel Wilby har arbetat med personlig utveckling sedan 2005, men när han behövde dessa verktyg som allra mest var de alla som bortblåsta. Så trots att han egentligen hade nycklarna till att lösa utmattningen kom han inte åt dem.

Under tiden inom psykiatrin i Simrishamn kom det mesta tillbaka, smygande och successivt. Han började komma ihåg det han redan kunde och kom också på att han kanske kunde göra en kortlek av det.

Via Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen fick han i samma veva en coach, Henrik Hultman, som uppmuntrade honom att utveckla sin idé.

– Hans entusiasm och positiva inställning gjorde att jag började samla ihop alla de verktyg, övningar och utmaningar som jag själv har haft glädje av.

En av Daniel Wilbys favoritövningar i kortleken.
En av Daniel Wilbys favoritövningar i kortleken.

När Daniel Wilby började arbetsträna på Ulriksdals Trädgård i Kivik fick han lägga en del av arbetstiden på att vidareutveckla kortleken, som släppes i maj i år på både svenska och engelska med illustrationer av Phil Game. Den finns i nätbokhandeln.

– Jag hade varit nöjd även om detta bara hade resulterat i en enda kortlek och den låg i min ficka. Men dörrar bara fortsatte öppnas framför mig och några av mina vänner pushade också på mig att jag borde publicera den, för att det är så många som behöver den.

Med inspiration av tarotkortlekens lilla arkana har Daniel Wilby skapat en struktur med fyra sviter, som kan placeras in i ett diagram med två axlar: yttre och inre respektive vila och aktivitet. Meditation är exempelvis inre vila, medan är lek inre aktivitet.

– Jag har insett att man varken kan vila eller aktivera sig ut ur en utmattning. Man behöver både och. Man kan heller inte bara fokusera på de yttre omständigheterna, utan behöver också förstå vad i en själv som har bidragit till de där yttre orsakerna.

Kortleken kan användas av privatpersoner, enskilt eller i grupp, men Daniel Wilby ser framför allt terapeuter som en viktig målgrupp och korten används redan inom psykiatrin i Kristianstad.

– Min ambition är att vända mig till behandlingshem och personer som håller på med naturunderstödd rehabilitering samt även till naturguidesutbildningar och liknande.

I varje svit finns tio kort som alla innehåller olika slags övningar som kan göras mer eller mindre direkt. Därtill finns det ytterligare fyra kort per svit med mer krävande utmaningar.

– Utmaningarna kan behöva förberedelser, ta längre tid och även kräva efterarbete. De kan röra upp känslor på ett annat sätt och rentav ta år att genomföra. Det finns ett kort som uppmanar dig att plantera ett träd och sedan ta hand om det. Det kan pågå resten av livet.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.