Annons
Utställning

Entusiaster med pensel och kamera som verktyg

Med vernissage den 1 april ställer Fotoentusiasterna ut sina fotografier på Österlens museum i Simrishamn. Tillsammans med Penseldraget gör de också en påskutställning i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Mossgatan.
Simrishamn • Publicerad 22 mars 2023
Björn Löfgren, Per Kindstedt, Gunnel Jönsson, Rolf Unosson, Kjell Persson, Kai Svensson och Per Björnby (inte med på bild) utgör gruppen Fotoentusiasterna som är aktuella med en utställning på Österlens museum med vernissage lördag 1 april klockan 10-14, fri entré. Därefter ses utställningen under museets ordinarie öppettider.
Björn Löfgren, Per Kindstedt, Gunnel Jönsson, Rolf Unosson, Kjell Persson, Kai Svensson och Per Björnby (inte med på bild) utgör gruppen Fotoentusiasterna som är aktuella med en utställning på Österlens museum med vernissage lördag 1 april klockan 10-14, fri entré. Därefter ses utställningen under museets ordinarie öppettider.Foto: Hannah Andersson

Senast de fotointresserade medlemmarna ställde ut tillsammans på Österlens museum var 2020. Då hann utställningen dessvärre inte mycket mer än invigas innan pandemin satte stopp för den.

Den här gången ser förutsättningarna för att fler ska kunna ta del av deras utställning bättre ut och den kommer att visas till den 29 april.

För Fotoentusiasternas utställning på Österlens museum har Gunnel Jönsson plockat fram bilder ur sina släktalbum kopplade till det tegelbruk som låg på Skansen.
För Fotoentusiasternas utställning på Österlens museum har Gunnel Jönsson plockat fram bilder ur sina släktalbum kopplade till det tegelbruk som låg på Skansen.Foto: Hannah Andersson
Annons

Fotoentusiasterna träffas regelbundet i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler för att hjälpa varandra att utvecklas i det gemensamma intresset för fotografering och bildbehandling. Den stundande utställningen ser medlemmarna mycket fram emot.

– Det är kul att få visa våra bilder och allra roligast är planeringen inför en utställning, säger Kai Svensson.

Utvalda bilder kommer att hängas i utställningen på museet och ytterligare kommer att visas i ett bildspel.
Utvalda bilder kommer att hängas i utställningen på museet och ytterligare kommer att visas i ett bildspel.Foto: Hannah Andersson

Ett önskemål från museet var att de skulle visa fotografier från Simrishamn och utställningen innehåller mycket riktigt många motiv från staden, men även andra guldkorn från medlemmarnas individuella bildvärld.

De har också kommit på en idé för att få besökarna aktiva.

– Vi ger dem i uppgift att koppla samman en klurighet med rätt bild och uppmanar dem att samarbeta eller att tävla sinsemellan, berättar Björn Löfgren.

Ann Dahlstrand och Ulla Axén är två av tolv deltagare i målarcirkeln Penseldraget. En grupp som funnits i många år och som varmt välkomnar fler målarentusiaster.
Ann Dahlstrand och Ulla Axén är två av tolv deltagare i målarcirkeln Penseldraget. En grupp som funnits i många år och som varmt välkomnar fler målarentusiaster.Foto: Hannah Andersson

Fotoentusiasterna bjuder till påsk även in till ytterligare en utställning.

– Den gör vi här i Studieförbundets lokaler tillsammans med Penseldraget, berättar Kai.

Penseldraget är en målarcirkel vars medlemmar ses två gånger i veckan för att måla tillsammans.

– Vi låter oss inspireras av varandras olika konstnärliga uttryck och tekniker, berättar Ulla Axén.

Utställningen i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Mossgatan visas skärtorsdag till och med annandag påsk klockan 11-16.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons