Annons

Eva har drivits av nyfikenhet och viljan att lära sig mer

Pensionen närmar sig med stora steg och när Eva Klarberg för sista gången lämnar sin arbetsplats är det med ett visst vemod men också vetskapen om att hon gjort stor skillnad för många barn.
Kivik • Publicerad 27 september 2023
” Jag har alltid varit intresserad av att jobba med barn som har olika svårigheter. Det väcks en nyfikenhet hos mig och en vilja att förstå” säger Eva Klarberg.
” Jag har alltid varit intresserad av att jobba med barn som har olika svårigheter. Det väcks en nyfikenhet hos mig och en vilja att förstå” säger Eva Klarberg.Foto: Hannah Andersson

Det är en läsare som tipsat oss om att träffa Eva Klarberg ”en otroligt engagerad specialpedagog som har gjort stor skillnad för många barn med särskilda behov i kommunen, och likaså för deras föräldrar”.

Eva jobbar som specialpedagog på Piratenskolan i Kivik sedan 2006. Men intresset för att hjälpa barn som möter utmaningar i sin vardag väcktes långt tidigare än så.

Annons

– Jag var bara 22 år gammal när jag och min dåvarande sambo bestämde oss för att ta emot vårt första feriebarn och jag tror egentligen att viljan att hjälpa barn alltid funnits där, säger Eva.

Under en femtonårsperiod var paret familjehem, samtidigt som deras tre egna barn växte upp.

– Som vuxna har våra barn poängterat hur värdefull den erfarenheten varit för dem. Visst kunde de i stunden känna att det var jobbigt att behöva dela sina föräldrar med andra barn, men insikten om hur livsvillkoren kan skilja mellan olika familjer har de haft stor glädje av.

Eva började arbeta på förskolan i Sankt Olof 1989 och var med om skiftet från förskola till förskoleklass.

– Redan då jobbade jag mycket med specialpedagogik och startade upp den första särskilda undervisningsgruppen. Jag har alltid varit intresserad av att jobba med barn som har olika svårigheter. Det väcks en nyfikenhet hos mig och en vilja att förstå, för att kunna hitta lösningar som underlättar för dem.

Eva bestämde sig för att ta steget att utbilda sig till specialpedagog.

– Det var en jättebra utbildning som jag kunde kombinera med mitt arbete eftersom jag studerade på halvtid och delvis på distans.

2005 tog hon examen men har allt sedan dess vidareutbildat sig inom området.

– Jag har hela tiden drivits av viljan att lära mig mer och har lärt mig massor av barnen jag mött. Mitt specialintresse är barn med autism och jag har träffat så många underbara ungar med den funktionsvariationen, som jag har älskat att jobba tillsammans med.

Sista projektet på skolan blir att sätta upp föreställningen ”Pricken” tillsammans med en grupp lågstadiebarn.
Sista projektet på skolan blir att sätta upp föreställningen ”Pricken” tillsammans med en grupp lågstadiebarn.Foto: Hannah Andersson

2006 började Eva sin anställning på Piratenskolan.

Annons

– Jag har turen att jobba på en skola med duktiga, lyhörda kollegor som är bra på att anpassa verksamheten utifrån elevernas olika förutsättningar, men det finns situationer i den stora gruppen som ändå inte fungerar för barn med särskilda behov och då fyller den lilla gruppen en viktig funktion, säger Eva som menar att inkluderingsbegreppet som finns i läroplanen lätt kan misstolkas.

På Piratenskolan finns sedan fem år tillbaka en särskild undervisningsgrupp som Eva var drivande i att starta upp.

– Min erfarenhet är att möjligheten att kunna låta barnen vara i den lilla gruppen när de behöver det, är väldigt värdefull. Känslan av exkludering kan lika gärna uppstå om du tvingas att vara i en stor grupp där dina behov inte tillgodoses.

Belöningen för sitt arbete får Eva när hon ser elevernas framsteg.

– Det är en sådan lycka att få se barnen odla förmågan att tro på sig själva och kunna uttrycka vad de behöver hjälp med för att lyckas med sin uppgift.

Hon har aldrig ångrat sitt yrkesval.

– Jag har alltid älskat att gå till jobbet!

Lagom till höstlovet kommer Eva att sätta punkt för sitt arbete, nöjd med vad hon åstadkommit under sina år inom skolans värld.

– Baksidan med att gilla sitt jobb så mycket som jag gör är att det blir svårare att lämna det, men jag lämnar över till väldigt kompetenta kollegor och ser fram emot att ägna mer tid åt mina fyra barnbarn, min hund och allt annat kul.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons