Annons

Fest på skörden från elevernas egen odling

Sista onsdagen i augusti ställde Piratenskolan i Kivik till med skördefest och alla elever fick provsmaka grönsakerna från skolträdgården serverade i spännande, och vackert framdukade, anrättningar.
Kivik • Publicerad 31 augusti 2023
Ellen Malmqvist, Amanda Nordén, Ester Noredal och Maj Olhed hjälpte till med matlagning och servering under skördefesten. ”Det är jätteroligt att laga mat” säger Amanda och får medhåll av klasskompisarna.
Ellen Malmqvist, Amanda Nordén, Ester Noredal och Maj Olhed hjälpte till med matlagning och servering under skördefesten. ”Det är jätteroligt att laga mat” säger Amanda och får medhåll av klasskompisarna.Foto: Hannah Andersson

Det är eleverna i årskurs fyra som har fått ansvar för serveringen av godsakerna.

– Vi har hjälpt till med att laga maten också, berättar Amanda Nordén.

Annons

– Vi har skurit potatisen till potatissalladen, fyller Ester Noredal i.

– Grönsakerna kommer från skolans trädgård. Där odlar vi lök, potatis och pumpa, berättar Maj Olhed.

– Nu ska vi servera alla våra kompisar när de kommer ut på rast, fortsätter Ellen Malmqvist att berätta medan kvartetten dukar fram potatissallad, rostad pumpa och zucchinikaka, men även pesto gjord av tång.

Eleverna på Piratenskolan har nämligen tidigare i veckan fått kika på, och lärt sig mer om, föreningen Kivik tångs odlingar.

Skolträdgården hemma på Piratenskolan har förverkligats med stöd av Sparbanken Skåne.

– Vi hade en idé om att göra en skolträdgård och blev beviljade ett bidrag på 15 000 kronor från banken som gjorde det möjligt att köpa in träd och buskar, säger Eva Nilsson Ekelin, lärare, och berättar att föräldraföreningen hjälp till med material och arbete.

bild 1/4
Ellen Malmqvist, Amanda Nordén, Maj Olhed och Ester Noredal från årskurs fyra skötte serveringen på skördefesten
”Hela skolan hjälptes åt att så i våras också har vi ett gjort bevattningssystem av PET-flaskor” berättar Ellen Malmqvist när hon och kompisarna visar runt i trädgården.
På skördefesten serverades bland annat en läcker potatissallad gjord på potatisarna som odlats i skolans trädgård.
”Det här var jättegott, allra godast var zucchinikakan” tyckte Noah Laroche från årskurs ett.
Ellen Malmqvist, Amanda Nordén, Maj Olhed och Ester Noredal från årskurs fyra skötte serveringen på skördefesten
”Hela skolan hjälptes åt att så i våras också har vi ett gjort bevattningssystem av PET-flaskor” berättar Ellen Malmqvist när hon och kompisarna visar runt i trädgården.

– Eleverna fick rösta om vad som skulle odlas i trädgården och sedan hjälpas åt med att så i våras, berättar Lena Andersson, lärare.

– Det är kul att odla, vi gör det hemma också, säger Ester.

– Det gör vi med; zucchini och tomater, berättar Ellen.

Förutom grönsaksodling har en del av den tidigare gräsmattan gjorts om till blomsteräng.

Annons

– Det fick vi hjälp med av Simon Lundin från Naturum på Stenshuvud, förklarar Eva och berättar att hon redan haft glädje av att kunna studera blommorna tillsammans med eleverna, och att ängen lockar till sig både insekter och fåglar.

– Det krävs så lite för att hjälpa naturen på traven och det vill vi gärna att barnen ska få med sig.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons