Fiktiv Hansastad på Österlen plats för ny bok

I Anders Gréens debutroman ”Snälla, krama mig” bildar ett gåtfullt dödsfall på en skola fond för en berättelse om psykisk ohälsa bland barn och ungdomar. Boken utspelar sig i en fiktiv medeltida stad norr om Simrishamn. Författaren beskriver själv miljön som ett slags österlenskt Visby.
Publicerad 15 september 2021
Tematiskt grävde läraren och skolledaren Anders Gréen där han står, när han skrev sin debutroman ”Snälla, krama mig”, då den utspelar sig i skolans värld. Men miljön krävde extra efterforskningar, då han för ändamålet skapade en fiktiv stad med medeltida anor i Österlens utkanter, trots att han själv bor utanför Linköping.
Tematiskt grävde läraren och skolledaren Anders Gréen där han står, när han skrev sin debutroman ”Snälla, krama mig”, då den utspelar sig i skolans värld. Men miljön krävde extra efterforskningar, då han för ändamålet skapade en fiktiv stad med medeltida anor i Österlens utkanter, trots att han själv bor utanför Linköping.Foto: Monica Gréen

Genom sin aktuella bok vill Anders Gréen belysa den psykiska ohälsa som många unga människor brottas med i dagens samhälle. Han betonar att det är en problematik som har ökat de senaste decennierna.

– Det är alarmerande att de som är vår framtid kanske inte alltid mår så bra. Det känns angeläget att diskutera vad vi kan göra åt det. Man kunde ha skrivit en ren faktabok, men jag har alltid drömt om att skriva en roman. Det känns också som ett bra sätt att paketera budskapet på, säger han.

I centrum i ”Snälla, krama mig” står Jonny, som en morgon upptäcker en död kropp på den skola där han arbetar. Mycket tyder på att någon på skolan är inblandad.

För Jonny leder det till egna samvetskval. Kan hans bristande agerande ha bidragit till det som inträffat? Parallellt med polisens utredning påbörjar han en egen undersökning av vad som har skett.

Bokens huvudsakliga frågeställning är: Vilka blir konsekvenserna om vuxenvärlden sätter de egna behoven i första rummet på bekostnad av barnens liv och framtid?

Det finns en tydlig udd mot att allt fler så kallade välfärdssektorer, såsom skolan och vården, privatiseras och släpper in olika aktörer, som tillåts konkurrera om samhällsmedborgarna som om de vore handelsvaror.

I romanen drar Jonny slutsatsen att de unga har fått betala priset för samhällets förändringar och dessutom ofta lämnats ensamma åt sitt öde.

– Jag har själv jobbat i skolans värld i 20 år och samlat på mig intryck, erfarenheter och tankar. En omsorg om barn och ungdomar fick mig att vilja skriva den här boken. Min upplevelse är att det är en relativt stor andel av dagens unga som inte mår så bra. Det blir väldigt tydligt i skolan, för där bubblar utmaningarna upp, säger Anders Gréen, som har jobbat både som lärare och skolledare.

Ett gåtfullt dödsfall ska lösas i romanen, men boken har ett djupare ärende än så: att belysa varför många unga människor lider av psykisk ohälsa.
Ett gåtfullt dödsfall ska lösas i romanen, men boken har ett djupare ärende än så: att belysa varför många unga människor lider av psykisk ohälsa.Foto: Pressbild

Boken utspelar sig i en fiktiv stad i Österlens norra utkanter, någonstans mellan Simrishamn och Åhus. Gotländska Visby har stått modell för platsens utformning, med en ringmur och medeltida anor, men det finns en särskild tanke med att placera staden på Österlen.

– Jag har letat efter en plats för min fiktiva stad som ligger relativt nära kontinenten, Polen och Tyskland, för det finns en koppling till det i boken. Jag har också velat hitta en plats där det eventuellt kunde ha funnits en Hansastad, säger Anders Gréen, som själv bor utanför Linköping.

Han avser att återvända till sin påhittade stad även i kommande romaner. Tanken är att på så sätt skapa en röd tråd mellan böckerna, med ett till viss del återkommande persongalleri, även om de tematiskt skiljer sig åt.

Det har varit lustfyllt att skapa en egen miljö, med de kreativa friheter det ger, menar Anders Gréen, och för läsaren ger det ytterligare en mystisk dimension till boken.

För den som saknar fördjupad kunskap om Österlens geografi är det kanske inte så självklart att staden inte existerar. Anders Gréen medger att han själv inte kunde så mycket om trakten innan han började sina efterforskningar inför boken.

– Jag har varit mycket i Skåne, men av någon anledning inte på den östra sidan. Så jag har inte besökt Österlen förut, men nu har jag varit där för att känna in platsen. Det är en otroligt vacker del av vårt land.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.