Annons

Flytt till nytt för Gladans föräldrakooperativ

Föräldrakooperativet Gladan bjöd nyligen in till invigning av nya lokalerna i Stiby församlingshem och både barn och vuxna gläds åt att ha hittat hem på ny adress.
Gärsnäs • Publicerad 10 november 2023
Föräldrakooperativet Gladan startades 1991 av en grupp föräldrar som möttes på BVC. ”Vi är nu inne på andra generationen, flera av barnen har föräldrar som också gått på Gladan” berättar Lena Malm Karlsson som varit med sedan starten.
Föräldrakooperativet Gladan startades 1991 av en grupp föräldrar som möttes på BVC. ”Vi är nu inne på andra generationen, flera av barnen har föräldrar som också gått på Gladan” berättar Lena Malm Karlsson som varit med sedan starten.Foto: Hannah Andersson

Kring ett mysigt upplyst bord sitter elva barn och småpratar medan de mumsar på päron och banan. Det är tisdagsförmiddag och fruktstund på Föräldrakooperativet Gladan.

På en av väggarna hänger fortfarande dekorationerna - namnet Gladan i guldbokstäver - från invigningen som tog plats sista helgen i oktober. Föräldrakooperativet har nämligen nyligen flyttat till ny adress. Efter 32 år på Malmövägen flyttade förskole- och fritidsverksamheten in i nya lokaler i Stiby församlingshem tidigare i höstas.

Annons

– De nya ägarna till gamla lokalerna berättade att de planerade att sälja, samtidigt som det kom nya ventilationskrav som skulle kräva kostsamma åtgärder i lokalerna - en investering vi inte vågade göra eftersom vi inte visste vad ägarbytet skulle leda till, berättar Lena Malm Karlsson, rektor.

I letandet efter ny lokal fick föräldrakooperativet kontakt med Gärsnäs församling som ställde sig positiva till att upplåta Stiby församlingshem åt verksamheten. Kontrakt skrevs och flyttlådorna började packas.

– Föräldrarna har gjort ett fantastiskt jobb med flytten, säger Lena.

bild 1/3
Utemiljön är ännu inte färdigställd men de stora ytorna inbjuder ändå redan till kul lekar.
Varje år när det närmar sig Mårtensafton får barnen på Gladan skapa varsin gås av lera. Selma Olsson får hjälp Maria Kjellberg, som jobbat på Gladan nästan ända sedan starten.
På Föräldrakooperativet Gladan går just nu tolv förskolebarn och fjorton fritidsbarn.
Utemiljön är ännu inte färdigställd men de stora ytorna inbjuder ändå redan till kul lekar.
Varje år när det närmar sig Mårtensafton får barnen på Gladan skapa varsin gås av lera. Selma Olsson får hjälp Maria Kjellberg, som jobbat på Gladan nästan ända sedan starten.

Verksamheten har varit på plats i nya lokalerna sedan augusti månad.

– Vi har hunnit bo in oss och trivs jättebra, säger Lena och får medhåll av barnen.

– Jag tycker om att här är större rum, säger Isabell Widerberg.

– Det är kul att leka här, håller Gusten Sjöström med.

Frukten är nu uppäten och det har blivit dags för några av barnen att pyssla gäss i ateljén medan kompisarna tar på sig överdragsbyxor och jacka för att gå ut och leka.

– Inomhus har det mesta kommit i ordning efter flytten, härom helgen hade vi invigningsfest med fler än hundra gäster, men utemiljön är inte riktigt klar, den håller föräldrarna som bäst på att iordningställa!

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons