Annons

Föredrag, författarbesök och firande förgyller hösten

Förutsättningarna för att hösten ska kännas som en enda lång fest känns goda efter att ha bläddrat igenom Simrishamns senaste kulturguide.
Simrishamn • Publicerad 5 september 2023
Sportjournalisten Olof Lundh ger sin syn på svensk och internationell fotboll på Simrishamns bibliotek torsdag 19 oktober klockan 17.30. Föranmälan till biblioteket krävs.
Sportjournalisten Olof Lundh ger sin syn på svensk och internationell fotboll på Simrishamns bibliotek torsdag 19 oktober klockan 17.30. Föranmälan till biblioteket krävs.Foto: Emma Svensson

Under hösten bjuder Simrishamns bibliotek in till festligheter, både för att uppmärksamma att Emil i Lönneberga fyller 60 år och att Bamsetidningen firar 50 år.

Tjugofemårsjubilerande Sillens dag kommer du att kunna läsa mer om i nästa nummer av Österlenmagasinet. Det uppskattade evenemanget äger rum på hamnplan och runt omkring i Simrishamn, lördagen den 16 september.

Annons

Firandet av Simrishamns 900-årsjubileum fortsätter med utställningar på temat på Österlens museum, men också med jubileumsaktiviteter.

En av dem är stadsvandringen med kommunantikvarien Paulina de Vries som ges 23 september klockan 14–15.30 i Österlens museums regi.

– Simrishamns stadskärna har tydliga årsringar som skvallrar om stadens bebyggelsehistoria, och vi kommer under vandringen att gå igenom olika tidsperioder där jag förklarar varför husen ser ut som de gör, berättar Paulina i ett pressmeddelande om Simrishamns kulturguide.

Ännu längre bak i historien blickar nya museichefen, Egil Josefson, när han berättar om skelettet av en ung kvinna som hittades i Näbbe mosse i Östra Vemmerlöv för mer än 70 år sedan. Undersökningar visar att kvinnan levde på bondestenåldern för nästan 6000 år sedan men vem var hon och varför hamnade hon i en sjö? Föredraget ges på museet lördag 4 november klockan 13–14.30.

Förutom historia bjuder höstens kulturprogram också på framtidsblickar. Pedagogen Amit Sen kommer att hålla både föredrag om och workshops i artificiell intelligens.

– Amit kommer att ta upp både praktiska och etiska aspekter av den snabba utvecklingen. Här får man en chans att lära sig mer och diskutera dessa spännande, eller skrämmande frågor, beroende på hur man ser det, berättar Jakob Haväng, bibliotekarie på Simrishamns bibliotek, som välkomnar alla till evenemangen, oavsett förkunskap av AI.

Första föreläsningen ges 13 september klockan 17–18.30 på Simrishamns bibliotek. Senare i höst ges möjlighet att prova på ChatGPT under tre olika workshops med Amit Sen: lördagen 16 september, lördagen 14 oktober och torsdag 2 november.

Måndag 30 oktober bjuder Simrishamns bibliotek in till ritwokshop med Emma Karinsdotter som skrivit böckerna om Lisbet och Sambakungen.
Måndag 30 oktober bjuder Simrishamns bibliotek in till ritwokshop med Emma Karinsdotter som skrivit böckerna om Lisbet och Sambakungen.Foto: Hannah Andersson

I vanlig ordning bjuder biblioteket även in till kul författarbesök. Torsdag 19 oktober gästas Simrishamns bibliotek av en av Sveriges mest kända sportjournalister, Olof Lundh, som ger sin syn på svensk och internationell fotboll, på hur sport och politik hänger ihop samt varför fotbollen ständigt fascinerar så många.

Måndag 30 oktober ges bibliotekets höstlovslediga besökare möjlighet att delta i en ritworkshop med författaren Emma Karinsdotter som skrivit de galna, roliga och normkreativa böckerna om Lisbet och Sambakungen.

Föranmälan krävs till flera av ovan nämnda aktiviteter. Mer information finns i Simrishamns kulturguide. Den finns att hämta i tryckt form på Kontakt Simrishamn, Simrishamns bibliotek, Österlens museum och på Simrishamns turistcenter. Den finns även att läsa eller ladda ner på simrishamn.se.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons