GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förening stöder och kämpar för cancerdrabbade

Som patientförening för prostatacancerdrabbade i östra och norra Skåne är ProVitae ett viktigt stöd och en källa till information. Kampen för en organiserad testning av 50-74-åringar har också precis blivit verklighet i Skåne, vilket gläder föreningens företrädare.
Publicerad 3 november 2021
Om man någon gång har drabbats av prostatacancer fortsätter man att leva med sjukdomen, eller åtminstone vetskapen om den, oavsett om man har friskförklarats eller inte. Man vet att den kan återvända när som helst. Det framhåller Jan Frick och Bengt-Göran Roskvist i patientföreningen ProVitae. De syns lite överallt i östra och norra Skåne under Mustaschkampen.
Om man någon gång har drabbats av prostatacancer fortsätter man att leva med sjukdomen, eller åtminstone vetskapen om den, oavsett om man har friskförklarats eller inte. Man vet att den kan återvända när som helst. Det framhåller Jan Frick och Bengt-Göran Roskvist i patientföreningen ProVitae. De syns lite överallt i östra och norra Skåne under Mustaschkampen.
Foto: Johan Bentzel

Har du tagit ditt PSA-test? Det är i princip det första Jan Frick och Bengt-Göran Roskvist, ordförande respektive vice ordförande i patientföreningen ProVitae, frågar när man träffar dem.

Bägge har drabbats av prostatacancer och tagit sig framgångsrikt igenom behandlingen. De är också djupt involverade i den pågående Mustaschkampen, avsedd att sätta ljuset på sjukdomen, bidra till forskningen och inte minst få fler att testa sig i tid.

Årligen drabbas 10 000 män i Sverige av prostatacancer och 2 300 dör varje år av sjukdomen. Tidig upptäckt är avgörande för att kunna bli botad.

– Ett PSA-test är ett enkelt blodprov, som går på ett par minuter, men det känner kanske inte alla till, säger Jan Frick.

Prostatacancerförbundet har tre patientföreningar i Skåne. ProVitaes 330 medlemmar finns främst i den norra och östra delen av regionen, varav många på Österlen. Föreningen är ett viktigt stöd och anordnar både gemensamma träffar och föreläsningar.

En av de viktigaste funktionerna är att hålla enskilda samtal med drabbade och deras familjer. Då kan de informera, svara på frågor eller bara lyssna.

– När vi är ute och träffar folk betonar vi att vi inte är läkare. Vi skulle aldrig kunna komma med rekommendationer om en viss behandling eller liknande. Det är sjukvårdens sak att göra. Däremot kan vi berätta om hur vi själva är drabbade och vilka konsekvenser det har fått genom operation, strålning eller annan form av behandling, säger Jan Frick.

– Det viktiga är att ha någon att snacka med. Vi erbjuder trygghet. Det känner jag igen från när jag själv blev sjuk, tillägger Bengt-Göran Roskvist.

Han lyfter fram att ”elefanten i rummet”, som många undrar över men kanske inte alltid vågar fråga om, är hur det blir med potensen. Då brukar han svara att det finns bra möjligheter i dag.

– Många sjukdomar är tyvärr skambelagda och prostatacancer är ett känsligt ämne, säger han.

Mustaschkampen ska öka den allmänna kunskapen och medvetenheten om prostatacancer.
Mustaschkampen ska öka den allmänna kunskapen och medvetenheten om prostatacancer.
Foto: Johan Bentzel

ProVitae har varit med att driva fram att Skåne och Västra Götaland från och med i år skickar ut ett erbjudande om PSA-test till alla som fyller 50 år.

Ett riktvärde på 3,0 och däröver leder till ett omedelbart omhändertagande. Vid ett förhöjt värde under denna gräns kallas man automatiskt vid regelbundna intervall för uppföljning. Dessutom hamnar alla dessa personer direkt inom specialistvården.

– Så var det inte tidigare. Då visste man ofta inte vart man skulle ta vägen, säger Bengt-Göran Roskvist.

Organiserad testning har Prostatacancerförbundet kämpat länge för. Förhoppningen är att fler regioner i landet ska följa efter. Jan Frick tror att det kan finnas ett rikstäckande screeningprogram på plats redan om tre eller fyra år.

Det är bara ett erbjudande och det är upp till den enskilde att tacka ja eller nej. En första analys visar att tre av tio nappar, vilket inte är tillfredsställande.

– Region Skåne säger att det är vad de har förväntat sig. Men vi tycker att det är alldeles för lite. Samtidigt vet vi inte i dagsläget hur många som redan har tagit testet, när erbjudandet kommer. Vi vet heller inte om pandemin har skrämt iväg en del från att uppsöka vården, säger Jan Frick, som berättar att forskning pågår för att få svar på de frågorna.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.