Annons

Framtidens företagare bjöd in till mässa

Årets Ung Företagsamhet på Nova gymnasium är i startgroparna vilket firades med en releasemässa i samband med att skolan bjöd in till öppet hus förra veckan.
Simrishamn • Publicerad 13 november 2023
Releasemässan i samband med skolans öppna hus förra veckan var den första av flera som årets unga företagare på Nova gymnasium kommer att delta i.
Releasemässan i samband med skolans öppna hus förra veckan var den första av flera som årets unga företagare på Nova gymnasium kommer att delta i.Foto: Hannah Andersson

Det är tredje året som Nova gymnasium satsar på Ung Företagsamhet. Efter att ha legat i dvala väcktes UF på gymnasiet i Simrishamn till liv igen 2021.

– Vi började i liten skala och bygger på för varje år, säger Kristoffer Backe, lärare i ekonomi och Ung Företagsamhet, ödmjukt.

Annons

Saken är nämligen den att Nova gymnasium i våras utsågs till Skånes bästa UF-skola i samband med Ung Företagsamhet Skånes gala i Malmö.

– Det kändes förstås fantastiskt, bekräftar Kristoffer, som menar att nätverket som ungdomarna bygger genom arbetet med sina UF-företag är det värdefullaste i projektet.

Det är tredjeårseleverna på ekonomi-, restaurang- och handelsprogrammet som ges möjlighet att starta UF-företag och förra tisdagen bjöd de unga företagarna in till releasemässa för sina idéer i galleriet på Valfisken i Simrishamn.

Nova Åberg, Siri Månsson, Elin Ekblom och Lukas Holmsten har dukat fram provsmaksmuggar med äppelmust på sitt mässbord.

– Vår affärsidé bygger på att ta tillvara på frukten som växer hemma på folks äppelträd och som inte plockas, beskriver Lukas.

Frukten som kvartetten erbjuder sig att plocka får de förädlad till äppelmust på ett musteri i Sövde och den färdiga produkten har redan sålt bra.

– Vi har ungefär 1500 flaskor av totalt 2300 kvar.

bild 1/4
Äpplena som kvartetten plockat har de fått förädlad till äppelmust på ett musteri i Sövde. Flasketiketten är egen design.
August Persson (bilden) köper, tillsammans med sina UF-kollegor, upp och säljer vidare second hand-fotbollströjor. ”Det är bra ur hållbarhetssynpunkt men också för plånboken.”
Nova Åberg, Siri Månsson, Elin Ekblom och Lukas Holmsten tar genom sin affärsidé vara på oplockad frukt som de förädlar till must.
Alice Lavér och Rahma Omar syr genom sitt UF-företag laptopfodral av secondhandtyger.
Äpplena som kvartetten plockat har de fått förädlad till äppelmust på ett musteri i Sövde. Flasketiketten är egen design.
August Persson (bilden) köper, tillsammans med sina UF-kollegor, upp och säljer vidare second hand-fotbollströjor. ”Det är bra ur hållbarhetssynpunkt men också för plånboken.”

Hållbarhetstänket finns med även vid nästa bord där Alice Lavér och Rahma Omar visar sina vattentåliga laptopfodral.

– De är sydda av secondhandtyger, berättar Alice.

Att prova på att driva företag tycker de är kul.

Annons

– Vi har redan lärt oss mycket och att driva eget är absolut något som jag kan tänka mig att göra även i framtiden, säger Rahma.

Två av besökarna på mässan är Lena och Lennart Holmsten.

– Vi är så imponerade av ungdomarna som står här idag. De har jättebra idéer och är så ambitiösa!

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons