Fyrlingar i fårhagen

Det är vår, vilket för får betyder lamningstid. I ett stall i Karlaby skuttar redan femton små lamm ystert omkring i vårsolen. Fyra av dem har samma mamma!
Karlaby • Publicerad 5 april 2022
De unga fårskötarna Lovisa och Johanna Carlsson har fullt upp med att flaskmata fyrlingarna.
De unga fårskötarna Lovisa och Johanna Carlsson har fullt upp med att flaskmata fyrlingarna.

Fyrlingarna kom som en överraskning.

– Tackan var jättestor, men vi anade ändå inte att hon bar på fem lamm, säger Fredrik Fridh.

Ett av lammet överlevde inte, men de fyra syskonen är två veckor gamla när ÖM hälsar på och de skuttar spralligt omkring i fårhagen.

Det är bråda dagar för fårskötarna Johanna och Lovisa Carlsson, 10 och 9 år gamla. De stödmatar minsta och största lammet med nappflaska för att avlasta tackan.

bild 1/3

– Jag älskar att sköta om fåren och vill bli bonde med många djur när jag blir stor, säger Johanna och lyfter med van hand upp ett av lammen för att förbereda flaskmatningen.

Familjen Carlsson/Fridh har tagit över fåren efter tjejernas morfar Jan.

– Jag har haft får i tolv år och har varit med om att en tacka får tre lamm, men aldrig fyra, även om jag hört att det också är relativt vanligt förekommande, berättar Jan som gläds åt nästa generations intresse för fåren.

– Det känns jättekul att de vill ta över.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.