GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gamla mejeriet ska bli byns mötesplats igen

Historiens vingslag ekar mellan väggarna i Gamla mejeriet i Sankt Olof. Nu tar kocken Victor Schack vara på genklangen, när han pö om pö och med varsam hand skapar byns nya mötesplats.
Publicerad 23 juni 2022
Kocken Victor Schack ser stora möjligheter i Gamla mejeriet i Sankt Olof, som han numera är ägare till. Här ska han skapa en verksamhet som vilar på många ben. Kronan på verket blir restaurangen Svindyr Krog, som har hämtat sitt namn från hans cateringverksamhet Svindyr Kock.
Kocken Victor Schack ser stora möjligheter i Gamla mejeriet i Sankt Olof, som han numera är ägare till. Här ska han skapa en verksamhet som vilar på många ben. Kronan på verket blir restaurangen Svindyr Krog, som har hämtat sitt namn från hans cateringverksamhet Svindyr Kock.Foto: Johan Bentzel

Victor Schack, köksmästare på Blåsingsborg, har länge kastat lystna blickar på den forna mejeribyggnaden tvärs över gatan från hans hem i Sankt Olof. Han ser en stor potential i huset och den omgivande kulturmiljön. Så när han började fundera på att starta egen krog blev Gamla mejeriet lite av ett målkort.

Förra sommaren tog han mod till sig och knackade på tillsammans med sin far. Det ledde till ett fyra timmar långt samtal med den dåvarande ägaren Gunvor Nilsson.

– Till sist presenterade vi våra intentioner, att vi ville köpa byggnaden och skapa en ny mötesplats i byn, men hennes svar var tydligt: ”Nej. Jag är född här och jag ska dö här”.

Ingen visste då att det sistnämnda låg närmare i tiden än väntat. Sex veckor senare gick hon bort och egendomen gick i arv till systern Agneta Nilsson, som lade ut fastigheten till försäljning.

Victor Schack var övertygad om att han inte hade någon chans att vinna budgivningen och att hans dröm hade runnit honom ur händerna. Men ödet ville annorlunda. Låt oss återkomma till det, men först en djupdykning i historien.

Agneta Nilsson är lycklig över att hennes barndomshem har hamnat i just Victor Schacks händer.
Agneta Nilsson är lycklig över att hennes barndomshem har hamnat i just Victor Schacks händer.Foto: Johan Bentzel

1937 kom Agnetas och Gunvors far, Johan Nilsson, till Sankt Olof som mejeriföreståndare och bosatte sig i tjänstebostaden. Med tiden kom han att bli särskilt känd för sitt smör.

Efter det första stora priset för Sveriges bästa smör 1948 avslöjade han ett par av sina yrkesknep i en tidningsartikel. Dels var han noga med temperaturen på grädden, dels tillsatte han ett särskilt salt. Men den stora magin satt nog främst i hans egen person, vilket Victor Schack som kock kan relatera till:

– Du kan ha tio kockar med exakt samma recept och exakt samma råvaror, men du kommer ändå inte få tio likadana produkter, för någonstans sitter det i fingrarna.

När verksamheten lades ner 1962 fick Johan Nilsson jobb på Österlenmejeriet i Lunnarp och två år senare köpte han loss huset i Sankt Olof med omgivande mark och komplementbyggnader.

– Det var en fantastisk miljö att växa upp i. Alltid fanns det något man kunde göra. Här var mycket liv och rörelse. Mamma stod i mjölkaffären mellan åtta och tio på dagarna. Vid tiotiden var det väldigt många kunder som kom och handlade, för då visste de att det skulle bli kaffe, säger Agneta Nilsson.

Båda systrarna utbildade sig till lärare och lämnade Sankt Olof. Gunvor kom så småningom tillbaka, men Agneta Nilsson har rotat sig i Nynäshamn och har därför inget intresse av att behålla Gamla mejeriet efter systerns bortgång.

– Min syster älskade det här huset, men jag har inte samma relation till det. Vår mor gick bort 2005 och jag har egentligen velat sälja det ända sedan far dog 1980, för jag såg framför mig att det aldrig skulle gå att sköta i framtiden. Varje sommar tog jag upp frågan, men ingen av dem ville flytta.

I mejeributiken finns spåren efter den forna Åhusglassförsäljningen kvar. Passande nog börjar det nu säljas glass där igen.
I mejeributiken finns spåren efter den forna Åhusglassförsäljningen kvar. Passande nog börjar det nu säljas glass där igen.Foto: Johan Bentzel

Miljön runt Gamla mejeriet omfattar 4 000 kvadratmeter mitt i Sankt Olof. Många har velat köpa marken för att stycka upp tomterna och sälja dem vidare. Men Agneta Nilsson har varit mån om att fastigheten ska hamna i rätta händer.

Här träder Victor Schack in i historien på nytt. I honom tycker hon sig ha funnit en köpare som kan utveckla platsen på ett klokt sätt. Med start i sommar börjar han skapa sina drömmars verksamhet.

Alla byggnader är i stort behov av renovering och på sikt ska detta bli en plats med bostad åt Victor Schack själv, glasskiosk, galleri, vinbar, rumsuthyrning och restaurang. Allt görs givetvis med stor hänsyn till platsens historia.

Det forna kontorsrummet står fortfarande orört från när det begav sig och det tänker Victor Schack behålla precis som det är.

Kontorsrummet står helt orört sedan i början av 60-talet, då mejeriet lades ner.
Kontorsrummet står helt orört sedan i början av 60-talet, då mejeriet lades ner.Foto: Johan Bentzel

Glasskiosken öppnas redan den 25 juni i år i den gamla mejeributiken, där det redan på 50-talet såldes Åhusglass, och ansvarig för verksamheten blir Victor Schacks bror Tobias. Men i övrigt skyndar den nye ägaren långsamt, så det kan ta några år att få allt på plats.

Restaurangen blir kronan på verket. Vid det laget ska Victor Schack vara redo att satsa fullt ut på Gamla mejeriet och släppa alla andra åtaganden.

– Det är svårt att driva verksamhet på Österlen av ekonomiska skäl, för du har bara kunder och gäster från påsk till september. Då behöver man vara flexibel för att träffa rätt och göra det i en genomtänkt ordning, så att man inte stjälper sig själv längs vägen.

Agneta Nilsson uppskattar Victor Schacks ambitioner:

– Något klickade redan i vårt första samtal. Jag föll för hela idén. Det känns rätt med en ung människa som har framtidsvisioner och vill bevara miljön här. Jag tror att om det här huset hade rivits eller gjorts om väldigt mycket hade byn förlorat mycket av sin karaktär.

Fakta

Gamla mejeriet

• Uppfördes 1901 och ingick i ett kluster med bageri och bryggeri i närheten av järnvägsstationen samt även ett bränneri i byns utkant. Var vid tiden för nedläggningen 1962 Skånes minsta mejeri i drift.

• Var under många år en samlingsplats i byn, dit folk kom för att träffas, prata och dricka kaffe.

• Den siste mejeriföreståndaren Johan Nilsson anställdes 1937 och stannade till nedläggningen. Han prisades upprepade gånger för Sveriges bästa smör.

• Johan Nilssons fru Gunni Nilsson var också högst involverad i verksamheten och förestod bland annat mjölkaffären, som även sålde ost samt på 50-talet Åhusglass.

• Familjen Nilsson köpte mejeriet med omgivande mark 1964. Fastigheten var kvar i familjens ägo till 2022. Då såldes den av dottern Agneta Nilsson efter att hon ärvt den av sin storasyster Gunvor, som gick bort 2021.

• Den nya ägaren Victor Schack ska återskapa den forna mötesplatsen och stegvis öppna glasskiosk, boende, vinbar, galleri och restaurang.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.