GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Glimmingehus byggs upp i Minecraftvärlden

På sportlovet slår Glimmingehus samman sina medeltida anor med den senaste tekniken. Både barn och vuxna bjuds in till en tävling, där det gäller att skapa ett medeltida samhälle i datorspelet Minecraft.
Publicerad 11 februari 2022

Trots att merparten av pandemirestriktionerna är borta väljer Glimmingehus att fullfölja sina planer på enbart digitala sportlovsaktiviteter.

– Vår idé är så pass bra att vi vill köra på den, i stället för att snabbt försöka ställa om och göra något halvbra på plats, säger Jan Olofsson, enhetschef.

Minecraft Build Battle Glimmingehus, som pågår den 22–24 februari, är en tävling som riktar sig till alla åldrar. Den som vill delta måste anmäla sig senast den 18 februari.

Idén kommer ursprungligen från Riksantikvarieämbetet. Viktor Lindbäck på avdelningen för kulturarvsutveckling har länge jobbat med digitala verktyg, däribland Minecraft, och är också teknikern bakom satsningen på Glimmingehus.

– Vi har en server som står öppen mellan vissa tider varje tävlingsdag och deltagarna får i uppgift att bygga en medeltidsvärld. I den ska det ingå en del givna saker. Det ska finnas ett Glimmingehus, en bondgård, en kyrka, en kvarn, en hamn och sådana saker, säger Jan Olofsson.

En jury utser vinnarna utifrån vilka världar som dels är de mest tidsenliga, dels visar på störst kreativitet. Jan Olofsson betonar att deltagarna fritt får tolka begreppet Glimmingehus, att det inte behöver bli en exakt kopia av den fysiska borgen.

Byggandet sker också i en trygg värld.

– Det dyker inte upp några monster som förstör och dödar i spelet, säger Jan Olofsson.

Glimmingehus är Nordens bäst bevarade medeltida borg.
Glimmingehus är Nordens bäst bevarade medeltida borg.Foto: Louise Lind

Under sportlovet, den 21 februari, sänds även den tredje delen av Glimmingehus livepodd, denna gång om borgförsvar.

Pandemin har gett upphov till många nya idéer om hur verksamheten kan nå ut digitalt och öppnat många nya dörrar, som förblir öppna även när de gamla dörrarna öppnas på vid gavel igen från och med den första april, uppger Jan Olofsson.

– Under pandemins första år lekte vi mycket med tekniken. Vi hade många livesändningar och spelade in filmer. Under det andra året samlade vi ihop allt det här för att öka kvaliteten i det vi gör. Nu når vi dessutom ut till hela Sverige. Det är en stor utveckling och mer kommer.

Glimmingehus har funnits länge i den fysiska världen. Snart finns borgen även i den digitala världen, dessutom i många olika versioner. Under sportlovet bjuder verksamheten in till Minecraft Build Battle Glimmingehus, där det gäller att skapa en tidstrogen men även kreativ medeltidsvärld.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.