Gun Svensson på Kiviks Café går vidare i livet

Efter 20 år med Kiviks Café och Bageri har Gun Svensson bestämt sig för att sälja verksamheten. Nu hägrar mer tid med familjen.
Publicerad 17 januari 2022
Dags för ännu en säsong med fastlagsbullar.
Dags för ännu en säsong med fastlagsbullar.Foto: Torun Börtz

– Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på, säger Gun Svensson och skrattar, medan hon sätter sig ner vid ett av sina egna kafébord.

Det var vid millennieskiftet idén om ett eget bageri föddes. Då hade Gun 20 år som undersköterska bakom sig.

– Det började med att vår dotter Martina utbildade sig till bagare. Och själv hade jag ju jobbat på fik i Brösarp när jag var 16. ”Ska vi inte starta ett bageri?” sa jag.

Och så blev det. De första åren huserade man i en minimal lokal på Eliselundsvägen, men 2007 flyttade familjeföretaget in i vad som då var en konferenslokal.

– Det låg heltäckningsmattor överallt, konstaterar Gun och berättar att det enda som fanns i köksväg var en vattenkokare.

I 20 år har Gun Svensson drivit sitt kafé och bageri.
I 20 år har Gun Svensson drivit sitt kafé och bageri.Foto: Torun Börtz

Mycket ledigt har det inte blivit genom åren – Kiviks Café och Bageri har öppet alla dagar i veckan.

– Vilken dag ska folk inte få köpa bröd eller ta en fika? Och för mig har det blivit en livsstil.

Medan hon och dottern stått vid bakborden har maken Åke servat maskinerna och skött bokföringen.

– Jag tycker det är kul att baka, men uppskattar också kontakten med kunderna. Jag är jätteglad i att sticka ut nosen och snacka med folk, säger hon och ler.

Natalie Mattsson är en av dem som kunderna möter på kaféet.
Natalie Mattsson är en av dem som kunderna möter på kaféet.Foto: Torun Börtz

När Gun Svensson får frågan om vilken storsäljaren är tvekar hon inte:

– Det danska rågbrödet. Sen har vi också lite gammeldags kakor, som franska våfflor och jitterbuggar, och det gillar folk.

Gun har dock inte varit främmande för att lansera nyheter, som spettkakan med äpplesmak som man började med för ett par år sedan.

Än finns ingen köpare till verksamheten, men Gun förbereder sig så smått inför den kommande förändringen – med blandade känslor.

– Det känns lite vemodigt. Samtidigt skulle jag vilja umgås med min familj på ett annat sätt, utan att snacka jobb hela tiden. Och man ska sluta med flaggan i topp, avgör hon.

Det danska rågbrödet är den absoluta storsäljaren.
Det danska rågbrödet är den absoluta storsäljaren.Foto: Torun Börtz
Torun BörtzSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.