GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hanöbuktens förkämpar bjuder på späckad vecka

Hanöbuktsveckan är ett nytt arrangemang, som ska lyfta fram alla goda krafter som verkar för ett renare hav. Det blir ett späckat program för alla åldrar med aktiviteter längs hela kusten, inte minst på Österlen.
Publicerad 13 maj 2022
Thomas Johnsson och Dafvid Hermansson, koordinator respektive ordförande i Samverkan för Hanöbukten, flankeras av Anders Andersson, Byalaget på Kivik och Kivik Tång, och Oskar Hansson, naturvägledare på Naturum vid Stenshuvud.
Thomas Johnsson och Dafvid Hermansson, koordinator respektive ordförande i Samverkan för Hanöbukten, flankeras av Anders Andersson, Byalaget på Kivik och Kivik Tång, och Oskar Hansson, naturvägledare på Naturum vid Stenshuvud.Foto: Johan Bentzel

I en hel vecka samverkar en lång rad aktörer för att lyfta fram allt det arbete som görs för att förbättra vattenkvaliteten i Hanöbukten.

Aktiviteterna pågår mellan den 21 och 28 maj och bakom arrangemanget står föreningen Samverkan för Hanöbukten, som har lyckats engagera företag, föreningar, kustråd, kommunala och regionala myndigheter samt privatpersoner i projektet.

– Vår kassör Jan Nilsson kläckte idén förra sommaren. Vi diskuterade det under hösten och beviljades Leaderpengar för en förstudie. Efter det drog vi i gång arbetet på riktigt. Vi skickade ut inbjudningar till 200 aktörer längs kusten och pratade med ytterligare ett antal, säger Dafvid Hermansson, ordförande och processledare för Samverkan för Hanöbukten.

Redan efter några dagar hade ett tiotal aktörer tackat ja, till föreningens stora förvåning och glädje. När programmet nu är färdigt rör det sig om en bra bit över 30 medverkande på 12 platser, från Simrishamn på Österlen till Trensum i Blekinge.

– Vi är ödmjuka inför den här stora uppslutningen och att så många vill vara med på vårt lilla enkla upplägg, säger Dafvid Hermansson.

Hanöbukten är värd att bevara och alla insatser för ett renare hav är välkomna. Många av problemen med vattenkvaliteten har faktiskt sitt ursprung på land och det finns mycket att göra, både stort och smått.
Hanöbukten är värd att bevara och alla insatser för ett renare hav är välkomna. Många av problemen med vattenkvaliteten har faktiskt sitt ursprung på land och det finns mycket att göra, både stort och smått.Foto: Johan Bentzel

Programmet, som finns i sin helhet på Samverkan för Hanöbuktens hemsida, innehåller allt från tipspromenader, håvning och strandstädning till föreläsningar, öppna hus, skogsbad och olika temavandringar.

– Majoriteten av alla aktiviteter är gratis, men några av dem måste förbokas, säger Thomas Johnsson, koordinator i Samverkan för Hanöbukten.

Ursprungligen var Hanöbuktsveckan tänkt att sammanfalla med World Ocean Day den åttonde juni, men eftersom det riskerade att krocka med studenter och skolavslutningar tidigarelades arrangemanget till Kristi Himmelfärdsveckan.

Det visade sig i stället sammanfalla med en del andra relaterade saker som Den biologiska mångfaldens dag, Nationalparkernas dag, Matrundan, en viss överlappning med pollineringsveckan och inte minst Vattenrikets bioblitz, en intensiv biologisk inventering, i Åhus.

– Vi vill naturligtvis uppmuntra så många som möjligt att delta i så mycket man kan och hinner. Här finns ju programpunkter för både barnfamiljer och specialintresserade som vill nörda ner sig. Vi har hela spannet, säger Dafvid Hermansson.

Naturum arrangerar håvning under Hanöbuktsveckan. Programpunkten är gratis men måste på grund av ett begränsat antal platser ändå förbokas. I programmet för Hanöbuktsveckan framgår vad som gäller för varje enskild aktivitet.
Naturum arrangerar håvning under Hanöbuktsveckan. Programpunkten är gratis men måste på grund av ett begränsat antal platser ändå förbokas. I programmet för Hanöbuktsveckan framgår vad som gäller för varje enskild aktivitet.Foto: Johan Bentzel

Syftet med Hanöbuktsveckan är att sprida kunskap och engagemang och få fler att upptäcka att det går att göra enkla saker för att bidra till ett renare vatten. Genom att exempelvis delta i en strandstädning drar man ett litet men ändå betydelsefullt strå till stacken.

– Om man vill ha en bättre havsmiljö är det viktigt att alla är med, för allt påverkar det som kommer ut i havet, både ute till sjöss och på land, säger naturvägledaren Oskar Hansson.

Under Hanöbuktsveckan passar Samverkan för Hanöbukten också på att visa de aktiviteter och insatser som föreningen själv stöttar, däribland Kivik Tång, som drivs av Kiviks byalag och är det första projektet i sitt slag i Sverige.

Den 27 maj klockan 11–16 finns Kivik Tång på plats i Kiviks hamn, där besökarna bland annat får möjlighet att smaka på tång. En mycket angenäm upplevelse, enligt Anders Andersson från byalaget:

– Umamin slår verkligen igenom. Det finns många spännande produkter att kombinera det med.

Förhoppningen är att Hanöbuktsveckan ska bli ett återkommande arrangemang och att årets vecka ska leda till fler aktörer och aktiviteter nästa år, uppger Dafvid Hermansson.

– Men min personliga ambition och dröm är att Hanöbuktsveckan i slutändan ska bli överflödig. Det här ska på sikt bli självklara och implementerade aktiviteter, så att den här veckan med dedikerade programpunkter inte längre ska behövas. Där är vi inte än. Därför behöver vi sådana här arrangemang.

Hanöbuktsveckan arrangeras den 21–28 maj och engagerar över 30 aktörer längs kusten, från Simrishamn i söder till Trensum i norr. Många aktiviteter sker på Österlen. Här kan både barnfamiljer och specialintresserade få intressanta upplevelser.
Hanöbuktsveckan arrangeras den 21–28 maj och engagerar över 30 aktörer längs kusten, från Simrishamn i söder till Trensum i norr. Många aktiviteter sker på Österlen. Här kan både barnfamiljer och specialintresserade få intressanta upplevelser.Foto: Johan Bentzel
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.