Historia om nedfallen stjärna väcker hopp

”Till alla nerfallna stjärnor” är en tankeväckande saga om att finna sig själv på en ny plats, att ta sig igenom svåra utmaningar och upptäcka både vänskap och kärlek. Den skrevs för ganska länge sedan och har av olika skäl blivit liggande – tills nu.
Publicerad 17 mars 2023
Det tog sin tid för Lena Sommer att ge boken ”Till alla nerfallna stjärnor”, som hon gjorde för ganska länge sedan. Men nu är den här och hennes förhoppning är att den ska skänka glädje och styrka till läsarna. Den kan läsas på många olika vis och passar därför både barn och vuxna.
Det tog sin tid för Lena Sommer att ge boken ”Till alla nerfallna stjärnor”, som hon gjorde för ganska länge sedan. Men nu är den här och hennes förhoppning är att den ska skänka glädje och styrka till läsarna. Den kan läsas på många olika vis och passar därför både barn och vuxna.Foto: Johan Bentzel

En liten stjärna faller från himlen och står plötsligt ensam och vimmelkantig på jorden. Det är början på en berättelse, som tar den lilla stjärnan på en känslostormande färd genom skiftande klimat och landskap, där både faror och vänskap väntar. Ganska tidigt träffar stjärnan den snusförnuftige hunden Grön, som blir hennes trofaste ledsagare.

”Till alla nerfallna stjärnor” beskrivs som en barnbok för vuxna och en vuxenbok för barn och är i grunden ett ytterst personligt verk, som befinner sig någonstans i gränslandet mellan prosa, poesi, konst, filosofi och psykologi.

Simrishamnsbon Lena Sommer står bakom text och illustrationer, ursprungligen skapade med vaxkritor och tuschpenna i en anteckningsbok.

– Allt bara rann ur mig i ett enda svep från februari till mars en gång för ganska länge sedan. Det är en högst existentiell bok med ett lyckligt slut, vilket jag önskar alla människor, inklusive mig själv. Boken har många lager och kan tolkas på många olika sätt. Alla som har läst den tycker mycket om den. Barn fastnar för den som en saga.

Lena Sommer har alltid velat ge ut sitt alster, men livet har kommit emellan. Därför har det blivit liggande och främst varit en angelägenhet för vänner och familj. Men nu kände hon att det var dags att göra slag i saken.

Hon har gett ut boken själv och den finns bland annat att köpa i Simrishamns Bokhandel, men hon är fortsatt öppen för eventuella anbud från förlag.

”Till alla nerfallna stjärnor” finns också inläst som en 43 minuter lång ljudbok, som har publicerats på Youtube. Lena Sommer har nämligen märkt att en del unga personer har svårt för att läsa hennes lutande handstil. Så var det inte när hon skrev boken. På den tiden kunde alla läsa skrivstil.

– Därför tänkte jag att jag kunde läsa in den som ett stöd och ange sidnummer.

”Det är en högst existentiell bok med ett lyckligt slut, vilket jag önskar alla människor, inklusive mig själv.”
Lena Sommer

Efter att i unga år ha varit nära att bli både sjukgymnast och psykoanalytiker utbildade sig Lena Sommer till tv-producent och var därefter under ganska lång tid verksam som skripta.

Men intresset för psykoanalys har alltid funnits kvar, vilket på sätt och vis märks mellan boksidorna och på sättet som den lilla stjärnan tar sig an världen och finner sin identitet.

Skrivandet och tecknandet har också följt Lena Sommer genom livet. Hon försöker skapa något varje dag. Den aktuella boken är långt ifrån den enda berättelsen i hennes gömmor. Hon öppnar ett skåp i vardagsrummet som innehåller högar av fulltecknade anteckningsböcker.

Lena Sommer hoppas att hennes privata tankar lyckas förmedla något allmängiltigt. Som det står på första sidan i ”Till alla nerfallna stjärnor”: ”Hopp, mod, tillit, uthållighet, kärlek och att hitta hem”.

– Min förhoppning är att läsarna ska känna detsamma som jag känner och bli berörda, att det går att stå ut även i svåra tider och situationer. Ge inte upp!

Originalet till boken är en fulltecknad anteckningsbok – och det finns fler sådana i Lena Sommers gömmor.
Originalet till boken är en fulltecknad anteckningsbok – och det finns fler sådana i Lena Sommers gömmor.Foto: Johan Bentzel
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.