Annons
Hälsa

Hjälp på vägen att finna balans i livet

I höst gästar Johan Ljungsberg, grundare av Skandinaviska ayurvedaakademin, Sankt Olof för ett ge en workshop om ämnet livsbalans tillsammans med Åsa Nyström.
Sankt Olof • Publicerad måndag 08:47
Åsa Nyström kallar sin yoga för floweryoga. ”Syftet är att få människor att blomstra!” säger Åsa som hittat ett nytt intresse i permakulturodling.
Åsa Nyström kallar sin yoga för floweryoga. ”Syftet är att få människor att blomstra!” säger Åsa som hittat ett nytt intresse i permakulturodling.Foto: Hannah Andersson

Åsa Nyström är hälsovägledare och yogalärare. Hon har lett oräkneliga yogapass på Österlen, under tio års tid ordnat retreatresor till Indien och väglett många inom ayurvedaläran.

Johan Ljungsberg har arbetat med ayurveda sedan tidigt 80-tal och är en internationellt utbildad meditationslärare.

Annons

De flesta har sin semester bakom sig och är tillbaka i vardagsrutinerna. Att hitta en hälsosam balans i livet är en utmaning för många - något som Johan och Åsa tagit fasta på.

– Workshopen som vi kommer att leda tillsammans den 14-15 oktober handlar om hur stress påverkar oss på olika sätt, samt hur det går att förebygga och återhämta sig från ohanterlig stress i vardagen, säger Åsa.

Teori blandas med praktik. Johan delar med sig av sina ayurvediska kunskaper och Åsa bidrar med yogaterapeutiska inslag.

– Det kommer även ges möjlighet att boka en ayurvedisk konsultation av Johan under hans besök.

Åsas egen sommar har inneburit en del utmaningar.

– Det går inte alltid att styra över livet och det är lätt att det blir lite för mycket ibland.

Hennes egen medicin är yogan, men hon hämtar även kraft från ett nytt intresse, nämligen permakulturodling.

– Jag har gått kurs i Skräddaröd och på Koster. Permakultur är en mix av sunt bondförnuft och moderna metoder, och handlar om hur vi kan leva i samklang med naturen. Den har många likheter med både yoga och ayurveda, säger Åsa och visar ut i trädgården där hennes första odling i liten skala resulterat i frodiga pumpor av olika sort och utseende.

Åsa Nyström och Frans Kocken ser fram emot att arbeta tillsammans med att erbjuda kommunikationsvägledning i olika former.
Åsa Nyström och Frans Kocken ser fram emot att arbeta tillsammans med att erbjuda kommunikationsvägledning i olika former.Foto: Hannah Andersson

En annan gren på Åsas livsträd som hon ser fram emot att låta växa är ett samarbete med hennes egen man Frans Kocken.

Frans jobbar som psykolog och organisationskonsult med ledarskap och teamutveckling.

Annons

– Jag och Åsa har arbetat tillsammans tidigare, med fokus på parkommunikation. När jag går i pension om ett år skulle vi vilja utveckla det genom att erbjuda kommunikationsvägledning på ett bredare plan, berättar Frans.

Kommunikationen med våra nära och kära hakar gärna upp sig och det är lätt att hamna i onda cirklar, menar Frans.

– Vi är många som behöver bli bättre på att förstå komplexiteten i våra relationer - det är ett spännande område som vi kommer prova att arbete med i olika former.

Höstyogan har redan startat och ges de första veckorna i Onslunda.
Höstyogan har redan startat och ges de första veckorna i Onslunda.Foto: Hannah Andersson

Självklart kommer Åsa även fortsättningsvis att erbjuda yogaklasser.

– Terminen är redan igång med höstyoga i Onslunda, berättar hon.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons