Annons

Hon gläntar på dörren till ledarskapets utmaningar

En ledare kan antingen vara en konstnär, som får medarbetarna att trivas och utvecklas, eller en pajas, som förgör och trycker ner. Med sin nya bok hoppas Ulrika Frankmar skapa fler av den förstnämnda sorten.
Publicerad 5 maj 2022
Vårt förhållande till ledarskap grundläggs redan i barndomen, menar Ulrika Frankmar. Själv påverkades hon mycket av sin pappa, sångare och kördirigent, vars ledarskap var auktoritärt, lynnigt och hetlevrat men också hängivet, humoristiskt och inkännande. Att veta vad man har formats av, och vid behov också göra upp med det, är viktigt för att utvecklas som ledare.
Vårt förhållande till ledarskap grundläggs redan i barndomen, menar Ulrika Frankmar. Själv påverkades hon mycket av sin pappa, sångare och kördirigent, vars ledarskap var auktoritärt, lynnigt och hetlevrat men också hängivet, humoristiskt och inkännande. Att veta vad man har formats av, och vid behov också göra upp med det, är viktigt för att utvecklas som ledare.Foto: Johan Bentzel

Med den högst personliga och mycket uppmärksammade ”Boken om Bo”, som hon skrev tillsammans med sin dotter, nådde Ulrika Frankmar ut till en stor läsekrets.

Boksläppet var mödosamt och intensivt, berättar hon, men kändes också viktigt och meningsfullt.

Annons

Boken skildrar det stigma som det kunde vara att dö i aids på 80-talet och det trauma som det innebar för de anhöriga i en härva av familjehemligheter och outtalade sanningar, som slutligen briserade i uppgörelse och försoning.

Mor och dotter ville gemensamt ge röst åt den bisexuella Bo, make respektive far, som i ett heteronormativt samhälle aldrig kunde leva som den han var.

– Vi har fått jättemycket respons. Inte bara från människor med hiv, utan också från andra som känner igen sig i hur det är att vara styrd och inte få vara den man är. Boken har gått djupt in i människor. Vi trodde nog att den här historien var vår historia, men den visade sig vara allmängiltig, säger Ulrika Frankmar, när hon tar emot i sitt hus utanför Hammenhög.

Nu är hon aktuell med en ny bok. Ännu en gång tar hon avstamp i sina egna erfarenheter, men ämnet är ett annat. I ”Konstnär eller pajas?” (Ekström & Garay) står ledarskapet i fokus.

Boken listar tio utmaningar som chefer och ledare ställs inför och föreslår även lösningar.

Ämnet knyter an till Ulrika Frankmars nuvarande professionella roll som ledarskapskonsult, gestaltterapeut, utbildare och föreläsare, men i boken hämtar hon även exempel från sin tidigare karriär som yrkesmusiker.

– Under de 22 år jag var anställd som violinist var man alltid i händerna på dirigenten, som hade det yttersta ledarskapet. Jag såg många människor bli tillintetgjorda men också andra som blommade ut.

På sätt och vis är det bokens kärna och också vad metaforerna i titeln anspelar på: en konstnär har förmågan att öppna dörrar inom människor, en pajas stänger dem.

– Jag skulle önska att varenda chef på alla nivåer fattar att de har den här påverkansmöjligheten, att de kan krossa människor på ett oförlåtligt sätt men också åstadkomma den totala motsatsen och göra medarbetarna väldigt lyckliga.

Boksläppet den sjätte maj firas med ett försommarmingel för inbjudna gäster i Ulrika Frankmars trädgård.
Boksläppet den sjätte maj firas med ett försommarmingel för inbjudna gäster i Ulrika Frankmars trädgård.Foto: Bokomslag

Att ledarskap är ett område som engagerar och ständigt väcker nya tankar blir tydligt under intervjun, som utvecklar sig till ett samtal där Ulrika Frankmar nästan ställer lika många frågor som undertecknad.

Annons

Hon gillar att vrida och vända på begrepp och fördjupa perspektiven.

Kanske faller det sig naturligt, med tanke på att hon driver en podd med samma namn som boken, där hon intervjuar olika personer om ledarskap. Senast samtalade hon med den forne folkpartiledaren Bengt Westerberg, men podden har även gästats av lokala profiler som Sofi Jonasson, verksamhetsledare för Friskis & Svettis i Simrishamn.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av ledarskap och haft stor respekt för den påverkan det har, säger Ulrika Frankmar.

Fortfarande finns det många chefer som saknar ledarskapsutbildning.

Föreställningen om den naturligt födde ledaren lever kvar, att det räcker med talang eller läggning, men det är bara grunden.

Ledarskap är ett hantverk, understryker Ulrika Frankmar, och det behöver man lära sig. Den främsta nyckeln till framgång är självkännedom.

– Det största arbetet är att lägga sitt eget livspussel, att man har förstått var man har sina styrkor, ömma tår och fallgropar. Det handlar om att förstå sin historia. De bitar som inte är bearbetade kan bli sår, som man riskerar att projicera och skada andra med. Som chef tycker jag att man har en skyldighet att göra ett gediget arbete med den egna personen.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons