Hon ser healing som en väg till den inre glädjen

Människans psykiska dimension och andliga behov har alltid intresserat Mia Forslund. Sedan ett par år tillbaka är hon verksam som healer. För många framstår det som suspekt, men hon förklarar att det inte är så udda som det låter.
Publicerad 21 januari 2022
Mia Forslund sitter i stugan på tomten där hon har sin mottagning och blickar ut över de vidsträckta fälten med Kivikskusten och det dimhöljda Svinaberga i fjärran. Att jobba med människors inre har intresserat henne i många år. Det har lett till att hon har utbildat sig och varit verksam inom bildterapi, drömcoachning och nu slutligen healing.
Mia Forslund sitter i stugan på tomten där hon har sin mottagning och blickar ut över de vidsträckta fälten med Kivikskusten och det dimhöljda Svinaberga i fjärran. Att jobba med människors inre har intresserat henne i många år. Det har lett till att hon har utbildat sig och varit verksam inom bildterapi, drömcoachning och nu slutligen healing.Foto: Johan Bentzel

Mia Forslund är konstnär i grunden och har haft både privata och offentliga uppdrag. Inte minst har det blivit många porträtt på kommun- och landstingsgubbar runt om i landet.

I unga år reste hon runt i Sydamerika, där hon lärde sig spanska. Vid hemkomsten fortsatte hon att studera språket. Så parallellt med konstnärsbanan har hon även varit verksam som lärare och tolk.

Men hon har också alltid haft ett stort intresse för det mänskliga psyket. Ett intresse som sannolikt bottnar i att hon växte upp i en familj där konst, kultur och andlighet hade stor betydelse.

På 80-talet kom hon därför allt mer in på personlig utveckling. Hon utbildade sig till bildterapeut och drömgruppsledare.

– Det handlar mycket om att medvetandegöra omedvetet material, att lära känna sig själv och sina inre delar för att bli en helare människa.

För några år sedan flyttade Mia Forslund och hennes sambo till Mellby på Österlen och det var här som ett nytt intresse väcktes: healing.

För åtta år sedan påbörjade hon en gedigen utbildning i både Sverige och England. Hon blev klar precis i samband med att pandemin bröt ut våren 2020. Det var också då som hon startade en egen mottagning i en liten nybyggd stuga på tomten.

Trots restriktionerna har det gått ganska bra.

– Det är som om allting jag har gjort tidigare har lett fram till healingen. Jag är intresserad av att hjälpa människor. Som healer måste man ha medkänsla och en förmåga att lyssna.

Stugan är byggd specifikt för Mia Forslunds healingsessioner.
Stugan är byggd specifikt för Mia Forslunds healingsessioner.Foto: Johan Bentzel

Healing är en företeelse som många upplever som tvivelaktig.

Men Mia Forslund är tydlig med att det inte handlar om något slags handpåläggning med budskapet ”res dig upp och gå” som ersätter all vedertagen läkarvetenskap, utan snarare om ett komplement till skolmedicinen, ett slags psykisk dimension som kan samverka med den kroppsliga vården.

– En healer lovar aldrig att bota någon. Det handlar snarare om personlighetsutveckling. Märker jag att någon är sjuk på något sätt säger jag till den personen att gå till doktorn och om jag upptäcker att någon är psykotisk rekommenderar jag en terapeut eller psykolog.

De som söker sig till Mia Forslund har ofta någon form av utmattningssymtom. De brister i energi och vill jobba med sig själva på ett personligt plan. Kanske har de också rädslor som hindrar dem i livet.

– Så jag jobbar med att lösa blockeringar och låsningar för att trigga i gång deras självläkningssystem. Du kan både tänka dig sjuk och tänka dig frisk. När en människa skapar fred inom sig själv, skapar hon också fred utanför sig själv.

Mia Forslund framhåller att healing är en beprövad metod inom vården i många andra länder, däribland i Norge, men att det i Sverige än så länge saknas tillräcklig dokumentation för att godkänna liknande satsningar. Däremot är hon övertygad om att det kommer.

– Förr ansågs yoga och akupunktur vara hokus pokus och nu används akupunktur till och med som smärtlindring på sjukhusen. Healing är resurssnålt och hjälper patienterna att bli snabbare friska, säger hon och tillägger:

– Inte minst i livets slutskede är det mycket viktigt att man ser till människans psykiska och andliga behov. Det handlar om att människor ska kunna slappna av så mycket att de vågar möta sig själva på djupet. Min övertygelse är att det i varje människa bor en glädje i botten. Om man når dit öppnar sig hela världen för en. Det är det jag försöker hjälpa till med.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.