Annons

Ida slipar på sina nya kunskaper som målare

Ida Lejon vågade ta steget att byta yrkesbana mitt i livet. Hon är en av tjugofem elever på Komvux lärlingsutbildning och lär sig just nu målaryrket hos Ernst Wigrens målerifirma.
Ystad • Publicerad 30 januari 2024
Ida Lejon kommer under våren att bli en av sju anställda hos Ernst Wigrens målerifirma efter avslutad utbildning på Sjöbo utbildningscentrums lärlingsutbildning. Målerifirman är specialiserad på byggnadsvård och har jobbat regelbundet med Ystads teater sedan 2010. Just nu pågår fönsterrenovering på teatern, vilket ger Ida värdefull mängdträning.
Ida Lejon kommer under våren att bli en av sju anställda hos Ernst Wigrens målerifirma efter avslutad utbildning på Sjöbo utbildningscentrums lärlingsutbildning. Målerifirman är specialiserad på byggnadsvård och har jobbat regelbundet med Ystads teater sedan 2010. Just nu pågår fönsterrenovering på teatern, vilket ger Ida värdefull mängdträning.Foto: Hannah Andersson

Ett av målerifirmans pågående uppdrag är att renovera fönster på Ystads teater. Fönsterbågarna har transporterats till verkstaden i Simrishamn, medan arbetet med att slipa och måla karmarna pågår på plats på teatern.

– Det är omkring åttio fönster totalt som vi kommer att göra vid, så det blir bra mängdträning, konstaterar Ida Lejon med ett stort leende.

Annons

Det råder ingen tvekan om att hon trivs med sitt nya yrkesval.

– Hade jag vetat hur bra det skulle bli hade jag skolat om mig långt tidigare!

Ida började som elev på målerifirman i april förra året och i mars blir hon anställd som lärling hos bröderna Lars och Jerker Wigren som driver Ernst Wigrens målerifirma.

Ida är en av tjugofem elever som just nu går Sjöbo utbildningscentrums lärlingsutbildning för vuxna. Utbildningen är ett samarbete mellan kommunerna i sydöst och eleverna kommer från hela upptagningsområdet.

Lärlingsutbildningen är ett alternativ till den traditionella vuxenutbildningen.

– På Lärlingsutbildningen lär sig eleverna yrket ute på en arbetsplats. En dag i veckan har de teori förlagd i Sjöbo för exempelvis kockeleverna, men på distans för till exempel målare och bygg, berättar Janett Juul som jobbar med utbildningen.

– De flesta av våra elever letar själva upp en lärlingsplats utifrån intresse, men det är även fritt fram för arbetsgivare att kontakta oss, som ett sätt att hitta personal i en bransch där det är svårt att rekrytera, berättar Janett.

Ida är målerifirmans tredje elev från utbildningen. Lars och Jerker fick höra talas om lärlingsutbildningen via deras första elev.

– Jag ska erkänna att jag först var lite skeptisk till idén om vuxenelever som ville byta yrkesbana genom att gå lärling, säger Lars.

Han blev dock positivt överraskad.

Annons

– Jag är väldigt nöjd med eleverna som vi tagit emot, säger han med eftertryck.

– När de kommer till oss vet de vad de vill och det är lätt att lära någon som verkligen vill lära sig, säger Jerker.

bild 1/3
”Jag ska erkänna att jag först var lite skeptisk till idén om vuxenelever som ville byta yrkesbana genom att gå lärlin” säger Lars Wigren. Han blev dock positivt överraskad. ”Jag är väldigt nöjd med eleverna som vi tagit emot” säger han med eftertryck.
Ida Lejon trivs med sitt nya yrkesval. ”Hade jag vetat hur bra det skulle bli hade jag skolat om mig långt tidigare!” Janett Juul gläds åt att få följa elevernas resa. ”De viktigaste egenskaperna vi ser hos våra lärlingar är nyfikenhet, vetgirighet och driv.”
Lars Wigren och Jerker Wigren uppskattar samarbetet med Sjöbo utbildningscentrum och Janett Juul, som gett dem möjlighet att lära upp eleven Ida Lejon i yrket.
”Jag ska erkänna att jag först var lite skeptisk till idén om vuxenelever som ville byta yrkesbana genom att gå lärlin” säger Lars Wigren. Han blev dock positivt överraskad. ”Jag är väldigt nöjd med eleverna som vi tagit emot” säger han med eftertryck.
Ida Lejon trivs med sitt nya yrkesval. ”Hade jag vetat hur bra det skulle bli hade jag skolat om mig långt tidigare!” Janett Juul gläds åt att få följa elevernas resa. ”De viktigaste egenskaperna vi ser hos våra lärlingar är nyfikenhet, vetgirighet och driv.”

Ida är lika nöjd med sin arbetsplats som Wigrens är med sin elev.

– Förutom ett fantastiskt kunnande finns det en yrkesstolthet och hantverksheder i företaget som det känns väldigt bra att få ta del av. Dessutom är det här bästa sättet att lära, genom att själv få göra, säger Ida.

Att lära sig ett nytt yrke som vuxen kräver dock ett visst mått mod.

– Det är modigt att erkänna sig vara nybörjare och lära något nytt från grunden, säger Janett. De viktigaste egenskaperna vi ser hos våra lärlingar är nyfikenhet, vetgirighet och driv. Det brukar vara receptet för att lyckas.

Lärlingsutbildningen är minst fyra månader och maximalt 1,5 år lång. Grunden är gymnasieskolans kurser inom respektive yrke, men kan även skräddarsys vid behov, och det finns även kombinationsmöjligheter med SFI.

Antagningen sker löpande.

– Det är bara yrken som berör exempelvis skötsel av grönytor eller handelsträdgård som är säsongsstyrda, säger Janett.

För Ida väntar som sagt en lärlingsanställning hos Wigrens efter avslutad utbildning.

– Statistiken för anställning efter avslutad utbildning ligger väldigt högt, säger Janett.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons