GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ingenjörskonst och poesi blev Rainbow for Kivik

Årets nya verk på Kivik Art Centre är en regnbåge av lättmetall, skapad av ingenjörskonst och drömmar.
Kivik • Publicerad 15 juli 2022 • Uppdaterad 25 juli 2022
Den femton meter långa Rainbow for Kivik är placerad i en backe med utsikt över havet.
Den femton meter långa Rainbow for Kivik är placerad i en backe med utsikt över havet.

Rainbow for Kivik har ritats av arkitektgruppen querkraft från Wien med Jakob Dunkl i spetsen. Querkraft grundades 1998 och har genomfört projekt över hela världen. De beskriver själva sina arbeten som en blandning av ingenjörskonst och poesi.

Rainbow for Kivik är ett konstverk att klättra upp på, åka rutschkana ner från eller ta skydd från en regnskur under. För att uppmuntra besökarna att närma sig Rainbow fysiskt har en serie fotografier skapats.

En helg i juni samlades ett femtontal personer som, regisserade av performancekonstnären Willi Dorner, fick interagera med verket. Fotograferade gjorde Lisa Rastl och under sommaren ställs bilderna ut i backen på väg upp mot Rainbow for Kivik.

bild 1/3
Ritningarna till Nine Towers var ursprungligen en gåva från Sol LeWitt till hans kollega Jene Highstein som senare gav dessa till Kivik Art Centre att uppföra.
Dans, av Britt-Ingrid Persson, är ett av två nygamla verk som visas på Kivik Art Centre.
Susan Bolgar, projektkoordinator på Kivik Art Centre, framför nymålade Himlatrappa.
Ritningarna till Nine Towers var ursprungligen en gåva från Sol LeWitt till hans kollega Jene Highstein som senare gav dessa till Kivik Art Centre att uppföra.
Dans, av Britt-Ingrid Persson, är ett av två nygamla verk som visas på Kivik Art Centre.

Nya för säsongen på Kivik Art Centre är även de två konstverken Dans av Britt-Ingrid Persson och Rum 1-4 av arkitekterna Kjell Adamsson och Paul Eriksson.

– Vi har fått låna verken av Torvald Christensen som är konstsamlare och själv bor i Kivik, berättar Susan Bolgar, projektkoordinator på Kivik Art Centre.

Ett äldre verk som fått sig ett ansiktslyft inför sommaren 2022 är Gert Wingårdhs Himlatrappa. Den 30 meter långa och 18 meter höga trappan, som varit en del av Kivik Art sedan 2013, har målats av lokala målerifirman Keller & Glenn.

Förra året lockade Kivik Art Centre omkring 14 500 besökare.

– Det är 500 färre än året före, men så var säsongen också kortare förra sommaren. I år är säsongen längre än vanligt, med helgöppet fram till oktober, berättar Susan.

Till den 4 september är Kivik Art öppet alla dagar klockan 11-17. 10 september – 2 oktober lördag och söndag klockan 11-17.

Onsdagar i sommar hålls workshops för barn 6-12 år och utvalda torsdagar ges familjeworkshops. Barn- och ungdomsverksamhet är avgiftsfri, medföljande vuxna betalar ordinarie entréavgift.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.