Litteratur

Ingrid aktuell med ny bok - Om vintern i Simris

Det har hunnit gå tio år sedan Ingrid Svensson gav ut boken ”Simris - en annan by på Österlen” och hon är nu åter aktuell med en bok om sin barndoms hemby.
Simris • Publicerad 3 januari 2022
Ingrid Svensson, framför föräldrahemmet i Simris, bläddrar fram till bilden när hon själv som barn, tillsammans med sin syster Eva, lekte i snön på samma plats.
Ingrid Svensson, framför föräldrahemmet i Simris, bläddrar fram till bilden när hon själv som barn, tillsammans med sin syster Eva, lekte i snön på samma plats.

Det är en fröjd att höra Ingrid Svensson berätta om sitt Simris, för hon gör det med sådan kärlek till bygden, till människorna som har bott där och som fortfarande gör det.

Ingrid har jobbat som journalist, alltid tyckt om att skriva och närt drömmen om att skriva böcker.

– Och vilken bok kan väl vara viktigare att skriva än en om människors minnen om sin hembygd? säger hon.

Efter tre års intervjuarbete och skrivande gav Ingrid den 26 november 2011 ut boken ”Simris - en annan by på Österlen”. Ganska snart efter att Ingrid satt punkt för sitt bokprojekt kom saknaden efter kontakten som hon hade återupprättat med sin barndom.

– Min mamma gick bort samma kväll som boken lanserades så jag drabbades av saknad i dubbel bemärkelse, säger Ingrid och berättar att hon därför snart fattade beslutet att skriva mer om Simris.

Inte bara för sin egen skull utan också för att hon kände att det fanns mer att berätta. Idén om temat för boken föddes några dagar före jul när doften av nyutslagna hyacinter väckte minnen om ett Simris i juletid.

Ingrids pappa, Gustav Svensson, var nämligen trädgårdsmästare och drev Svenssons handelsträdgård i Simris.

– Inför jul var det bråda dagar och alla fick hjälpas åt, berättar Ingrid. Vi barn fick hjälpa till med sysslor som att skala sälg och stoppa mossa i julgrupperna.

”Om vintern i Simris - en annan by på Österlen” finns bland annat att köpa på Österlens museum, Simrishamns bokhandel och hos Lysande sekler i Simris.
”Om vintern i Simris - en annan by på Österlen” finns bland annat att köpa på Österlens museum, Simrishamns bokhandel och hos Lysande sekler i Simris.

Ingrid inledde arbetet med den andra boken redan för åtta år sedan. Det började som sagt med idén om att skriva om Simris i juletid men breddades snabbt till ”om vintern i Simris”, och det skulle visa sig att denna andra bok skulle ta längre tid att skriva än den första.

I likhet med den första boken bygger ”Om vintern i Simris” på intervjuer med simrisborna.

– Och det visade sig vara svårt att få till ett bra samtal om vintern, och framförallt julen, under annan tid än just vinterhalvåret, berättar Ingrid.

Själv bor hon idag i Västerhaninge, men hennes syster Britt bor kvar i föräldrahemmet i Simris och Ingrid är en flitig hemvändare.

– Varje vinter under åtta års tid har jag gjort intervjuer, på plats eller över telefon, och det har varit ett angenämt arbete för det har aldrig varit några problem att få ta del av simrisbornas minnen.

Fler intervjupersoner har fått komma till tals i nya boken men Ingrid har även själv tagit mer plats.

– När första boken om Simris var klar insåg jag att min egen släkt knappt fanns med. Därför har jag för ”Om vintern i Simris” även intervjuat mina systrar och bjuder på minnen från min egen barndom.

Ett sådant minne är när Ingrid såg ut att behöva fira sin tionde födelsedag insnöad på skolan i Järrestad.

– Men som tur var blev vi hembjudna att sova hos våra skolkamrater Håkan och Monika. Deras far gav sig ut i snöstormen för att köpa fastlagsbullar för att fira mig, berättar Ingrid.

Tidigare i år satte hon punkt för skrivprojektet och boken skickades till tryck. Lagom till fjärde advent kom den rykande färsk från tryckeriet och Ingrid kunde bjuda in till boksläpp i ”Knallens smedja” i byn.

– Många kom på lördagen och ännu fler på söndagen, det blev ett sådant underbart sorl när gamla bekantskaper möttes.

Besökarna uppmanade Ingrid att snabba på med att skriva nästa bok om Simris, så de ska få anledning att ses igen. Och att det blir en tredje bok - det är redan bestämt!

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.