Annons

Jubilerande Sillens dag

Tävlingen där en jubileumssill ska utses är en av programpunkterna när det vankas Sillens dag i Simrishamn den 16 september.
Simrishamn • Publicerad 12 september 2023
I år fyller ”sillastan” Simrishamn 900 år och Sillens dag har firats i 25 år, vilket uppmärksammas genom tävlingen där en jubileumssill utses.
I år fyller ”sillastan” Simrishamn 900 år och Sillens dag har firats i 25 år, vilket uppmärksammas genom tävlingen där en jubileumssill utses.Foto: Hannah Andersson

Sillens dag firar 25-år och har blivit en kär tradition för många. Årets fest kommer på många sätt att likna tidigare års evenemang men en nyhet är tävlingen med syftet att utse en jubileumssill - med anledning av Simrishamns 900-årsfirande.

För några veckor sedan bjöds privatpersoner in att anmäla sina tävlingsbidrag och på Sillens dag lämnas sillburkarna in till juryn. Uppgiften bestod i att göra sin allra bästa sillinläggning. Läckerheterna kommer att provsmakas av juryn som väljer ut de tre bästa bidragen till finalen, som äger rum på scenen på hamnplan klockan 14.

Annons

Scenprogramet på hamnplan inleds dock redan klockan 10.30. Då hälsas besökarna till Sillens dags 25-årsfirande välkomna och Skördetid på Österlen invigs. Klockan 11.00 ges en filéskola med Branteviks fisk och en halvtimme senare står Österlens historiska skutor på programmet. Klockan 12.00 kommer Ola Palmgren från Blekinge museum att ge ett föredrag om sillens kulturhistoria och därefter tar representant från Marint centrum vid för att prata om tillståndet för sillen och skillnaden på fiske och fiske.

Den som vill höra Dennis Hällje berätta om tobisfisket förr och nu ska bänka sig på hamnplan klockan 13.00. Klockan 13.30 ges ytterligare en filéskola med Branteviks fisk och klockan 14.00 avrundas scenprogrammet med ovan nämnda final i recepttävlingen.

Under Sillens dag ges det möjlighet att smaka traditionella sillrätter, lära sig röka sill på gammaldags vis, prova att böda garn, tillverka historiska fiskeredskap och mycket mer. Det digra programmet för aktiviteter och restaurangernas sillerbjudanden finns att läsa på simrishamn.se

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons