Annons

Jubileum firas med färgsprakande cirkus

Sommarens förlustelser må ligga bakom oss men framför oss har vi istället höstens alla höjdpunkter. Riksteaterföreningarna i sydost bidrar med flera och teaterföreningen i Simrishamn firar storstilat 90-årsjubileum.
Sydöst • Publicerad 7 september 2023
Circus I love you kommer till Simrishamn med föreställningen Utopia, av och med: Sade Kamppila, Oskar Rask, Julien Auger, Benoit Fauchier, Thibaud Rancoeur, Pelle Tillö och Julia Simon. På bilden syns Benoit Fauchier.
Circus I love you kommer till Simrishamn med föreställningen Utopia, av och med: Sade Kamppila, Oskar Rask, Julien Auger, Benoit Fauchier, Thibaud Rancoeur, Pelle Tillö och Julia Simon. På bilden syns Benoit Fauchier.

Simrishamns riksteaterförening fortsätter sitt jubileumsfirande. I år är det nämligen 90 år sedan riksteaterföreningen i Simrishamn bjöd in till sin allra första föreställning.

Föreningen startades av en grupp entusiaster och än idag är det en grupp eldsjälar som ser till att hålla liv i teatertraditionen i Simrishamn.

Annons

Detsamma gäller för riksteaterföreningarna i Tomelilla och Ystad. Eldsjälarna i de tre föreningarna delar ett brinnande intresse för teater och är stolta över sitt uppdrag.

– Det uppdraget består i att erbjuda kvalitetskultur, med ett både brett och djupt innehåll, poängterar Kurt Westlund, Ystads riksteaterförening.

Tillbaka till Simrishamn som firar sitt jubileum med ett festligt cirkustema. Höstens program inleds nämligen med en färgsprakande kärleksförklaring till cirkuskonsten och livet. Simrishamns riksteaterförening har bjudit in kompaniet Circus I love you med föreställningen Utopia.

Mellan 14 och 17 september kommer det att stå ett litet cirkustält på Sjöfartsplatsen nedanför Hotell Svea där publiken får uppleva cirkuskonst i världsklass.

– Utopia är en föreställning som är väldigt kärleksfull och lekfull, och som vi tror kan tilltala alla åldrar. Det blir en härlig start på hösten! säger Lisbeth Hagerman, ordförande i Simrishamns riksteaterförening.

Information om föreställningar och länk till biljettförsäljning finns på Simrishamns riksteaterförenings webbsida.

En annan höjdpunkt från höstens program med den jubilerande teaterföreningen i Simrishamn är den interaktiva dansföreställningen Do as I Say som ges måndag 16 oktober.

– Det är en jättespännande föreställning, med en dansgrupp från Malmö, som fått väldigt bra kritik.

Den unga publiken bjuds på en egen cirkusföreställning när Kompani Giraff kommer med Kiseldalen till Valfisken. Lördag 21 oktober.

– Och i början av nästa år kommer vi att erbjuda våra äldre en cirkusupplevelse i samarbete med äldreboendena, berättar Lisbeth.

Annons

Tomelilla riksteaterförening startar sin säsong med en säsongspresentation framförd av operasångaren Fredrik Hagerberg, cellisten John Löfgren och pianisten Rebecka Elsgard från Malmö Opera. Den 16 september i Teaterhallen, Folkets park.

Deras höstprogram bjuder sedan på två teaterföreställningar, en dansföreställning och två konserter.

Första föreställningen, Stolarna vid havet, är en nyskriven komedi om politik och vänskap av Adde Malmberg. Den framförs på medborgarhuset i Smedstorp 22 september.

Höstens första konsert ges 26 september i Folkets park, Tomelilla. Upp på scen kliver det svenska bandet Quilty som spelar irländsk folkmusik.

– Konserten ingår i Musikriket, en konsertserie som genomförs i samarbete med Musik i Syd och som ger oss möjlighet att få höra fantastisk musik i Tomelilla, säger Susanna Widlundh, Tomelilla riksteaterförening.

I samarbete mellan Musik i Syd, Tomelilla kommun och Kulturskolan samt Tomelilla riksteaterförening erbjuds publiken en konsert med jazzsångerskan Isabella Lundgren.
I samarbete mellan Musik i Syd, Tomelilla kommun och Kulturskolan samt Tomelilla riksteaterförening erbjuds publiken en konsert med jazzsångerskan Isabella Lundgren.Foto: Elvira Glänte

Dans i Teaterhallen blir det den 10 november. The Room är en föreställning där professionella dansare med bakgrund från Kungliga Baletten och Let’s Dance delar dansgolvet.

– Det tycker vi ska bli väldigt spännande och inleder kvällen med mingel klockan 18 för att komma i stämning.

Ystads riksteaterförening inleder sin hösttermin med soppteater där soppan byts ut mot en kaffebuffé när Loa Falkman underhåller med glimtar ur ett femtioårigt artistliv, 13 september i teatercaféet.

Ystads riksteaterförening bjuder in till relationsdramat Slaget den 30 november på Ystad teater.
Ystads riksteaterförening bjuder in till relationsdramat Slaget den 30 november på Ystad teater.Foto: Pressbild

Två dagar senare, 15 september gästar Malmö Opera med Kronbruden, baserad på August Strindbergs drama med samma namn.

– Sedan fortsätter vi i Strindbergs spår med Dödsdansen i en lite annorlunda tappning med 123 Schtunk, berättar Thomas Nyh, Ystads riksteaterförening.

Annons

Föreställningen ges lördag 7 oktober.

Föreställningen Sen kom vintern med Obanteatern bygger på boken av Per Gustavsson. Den ges söndag 12 november på Ystad teater.
Föreställningen Sen kom vintern med Obanteatern bygger på boken av Per Gustavsson. Den ges söndag 12 november på Ystad teater.Foto: Pressbild

För den yngsta publiken erbjuds bland annat familjeföreställningen Äventyret, en rolig och livfull musikteaterföreställning för alla med barnasinne. Framförd av Lilla Vilda Teatern 17 september.

Program

Simrishamn

14-17 september Utopia - cirkus

23 september Kråkan - familjeföreställning

16 oktober Do as I say - interaktiv dans

21 oktober Kiseldalen - familjeföreställning

1 november Cabaret Demokrati - teater, sång, dans

12 november Den hemliga trädgården - familjeföreställning

25 november Alberte och Jakob - teater

Tomelilla

16 september Malmö Opera - säsongspresentation

22 september Stolarna vid havet - komedi i Smedstorp

26 september Quilty - konsert

22 oktober Alberte & Jakob - teater

10 november The Room - dans

22 november Isabella Lundgren och Martin Sjöstedt - konsert

Ystad

13 september Loa Falkman - soppteater

15 september Kronbruden - musikteater

17 september Äventyret - familjeföreställning

27 september Bror Tommy Borgström - soppteater

7 oktober Dödsdansen - komedi

8 oktober Nasse hittar en stol - familjeföreställning

15 oktober Planeten - familjeföreställning i Glemmingebro

25 oktober Lars Tibell - soppteater

12 november Sen kom vintern - familjeföreställning

29 november Gitte Pålsson - soppteater

30 november Slaget - teater

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons