GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Konstintresserade möts i snabbväxande förening

Under pandemin har många föreningar kämpat med verksamheten och tappat medlemmar. Ett undantag är Österlens Konstförening BOSK som istället vuxit. Ett attraktivt konstlotteri, lockande konstresor och en driftig styrelse är hemligheten bakom medlemsökningen.
Simrishamn • Publicerad 12 oktober 2021
Britt Falkman Hagström, styrelseledamot och Jonny Ahlgren, ordförande i Österlens Konstförening BOSK, gläds åt medlemsökningen.
Britt Falkman Hagström, styrelseledamot och Jonny Ahlgren, ordförande i Österlens Konstförening BOSK, gläds åt medlemsökningen.Foto: Fredrik Ekblad

– Vi var såklart rädda att vi skulle tappa medlemmar under pandemin, men så blev det inte, trots att resor och möten ställdes in. Idag är vi 301 medlemmar, vilket är helt fantastiskt, säger Jonny Ahlgren triumferande.

Han är sedan några år ordförande i föreningen som tidigare gick under namnet Borrby Skillinge Konstförening.

Namnbytet gjordes för drygt två år sedan för att signalera att upptagningsområdet är hela Österlen och för att nå ut till fler.

Under månadsmötet på Tobisborg den 26 oktober föreläser museimannen, konstnären, formgivaren och konstkritikern Sune Nordgren.
Under månadsmötet på Tobisborg den 26 oktober föreläser museimannen, konstnären, formgivaren och konstkritikern Sune Nordgren.Foto: Fredrik Ekblad

– Några av medlemmarna tyckte att det gamla namnet var inarbetat, så vi behöll tillägget BOSK, säger Britt Falkman Hagström, styrelseledamot i föreningen.

Att medlemmarna strömmar in till föreningen är såklart glädjande på många sätt.

– Fler medlemmar innebär mer intäkter och de går oavkortat till vår verksamhet. För medlemsavgifterna köper vi in konst som vi lottar ut bland medlemmarna. På så sätt stödjer vi också lokala konstnärer, säger Jonny.

Föreningen har nu återupptagit sina månadsmöten med inbjudna gäster och gör även kortare och längre konstresor.

– Våra resor blir snabbt fullbokade och vi märker nu att alla är glada åt att kunna träffas igen. Även månadsmötena blir snabbt bokade, säger Britt.

Föreningen köper årligen in konst för närmare 100 000 kronor som lottas ut bland medlemmarna, berättar Jonny Ahlgren.
Föreningen köper årligen in konst för närmare 100 000 kronor som lottas ut bland medlemmarna, berättar Jonny Ahlgren.Foto: Fredrik Ekblad

I augusti åkte man på en resa till Svarta Bergen i nordöstra Skåne och besökte bland annat Wanås.

– I höst kommer vi att åka på en endagsresa till Arken och Ordrupgaard i Köpenhamn och till våren planerar vi en resa till Hamburg, säger Britt.

Närmast ser man fram emot månadsmötet den 26 oktober, som hålls på Tobisborg, då museimannen, konstnären, formgivaren och konstkritikern Sune Nordgren föreläser.

– Våra konstresor, som vi återupptar nu, är väldigt populära och bokas snabbt, säger Britt Falkman Hagström.
– Våra konstresor, som vi återupptar nu, är väldigt populära och bokas snabbt, säger Britt Falkman Hagström.Foto: Fredrik Ekblad

Fredrik EkbladSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.