GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Körsbärssmak ledde till given seger i pralinslaget

Segern i Det Stora Pralinslaget gick till Österbybruk. De sydostskånska deltagarna kom inte på prispallen, men en pralin från Köpingebro utsågs till nästsnyggast i landet.
Publicerad 18 november 2021 • Uppdaterad 19 november 2021
Pralin nummer 14, Punch my Cherry, föll hela juryn i smaken och utsågs till ohotad segrare i Det Stora Pralinslaget 2021. Körsbärssmaken ska enligt uppgift ha varit så god att en jurymedlem som egentligen inte gillar körsbär ändå föll pladask.
Pralin nummer 14, Punch my Cherry, föll hela juryn i smaken och utsågs till ohotad segrare i Det Stora Pralinslaget 2021. Körsbärssmaken ska enligt uppgift ha varit så god att en jurymedlem som egentligen inte gillar körsbär ändå föll pladask.
Foto: Liis Aunma

Tredje upplagan av Sveriges största tävling för pralinmakare, Det Stora Pralinslaget, avgjordes på Svabesholm den 13 november.

Vinnare blev Nova Eriksson, sweetsbynova, från Österbybruk i Uppsala län. Hennes pralin Punch my Cherry var alla domares favorit och vann med god marginal till tvåan Joakim Asklunds Afternoon Tea, 250,9 mot 226,6 poäng.

”En mycket snyggt utförd pralin, samtliga tekniska bitar sitter som en smäck! Behaglig och vacker design som speglar smakerna väl”, lyder omdömet i juryns motivering.

Jurymedlemmen Milly Magnusson, tillika vinnare av Det Stora Pralinslaget 2019, konstaterar i en skriftlig reflektion att Punch my Cherry var en synnerligen värdig segrare:

”Vinnaren stod ut lite extra från mängden med oklanderligt gjutna skal och bottnar, snygga lager, perfekt utförda fyllningar, välemulgerad ganache, fint hantverk påvisat även i till exempel hemgjord mandelmassa. Och framförallt med tydliga, läckra smaker! Samt en behaglig design som väl matchade insidans smakgiftermål.”

Den tolvhövdade juryn bedömde alla 60 bidrag anonymt, men i efterhand har de tio bästa offentliggjorts och finns listade på Pralinslagets hemsida.

Ingen av dessa kommer från Österlen med närmaste omnejd, även om det fanns tre lokala förmågor i tävlingen.

Däremot hölls de sydostskånska färgerna högt i onlinetävlingen Sveriges Snyggaste Pralin, som pågick parallellt. Där kom pralinen Havtorn goes Nuts från Köpingebro på andra plats med 623 poäng.

Vann gjorde Höstkväll av Martin Fabian, som tog hem samma pris även förra året. I år fick hans pralin 930 poäng i denna omröstning. Det kan jämföras med Punch my Cherry, vars 53 poäng här bara räckte till en 21:a plats.

Havtorn goes Nuts från Köpingebro kom på andra plats i den parallella onlinetävlingen Sveriges Snyggaste Pralin 2021.
Havtorn goes Nuts från Köpingebro kom på andra plats i den parallella onlinetävlingen Sveriges Snyggaste Pralin 2021.
Foto: Liis Aunma

Paret Malin Haak och Martin Morand, som är delägare i Olof Viktors, ingick i juryn. Malin Haak var imponerad av deltagarna och sammanfattar sina intryck så här:

”Efter flera timmars bedömning kunde vi konstatera att den tekniska nivån absolut har höjts och att vi har många duktiga pralinmakare i vårt land. Som den kock jag från början är hade jag generellt önskat och sett att man vågat panga på lite mer med smakerna och använda sig av färska örter och frukt/bär snarare än torkat, koncentrat o s v.”

I pris får Nova Eriksson presentkort till ett totalt värde av 18 000 kronor från tävlingens sponsorer.

Hon får även sitt vinnarrecept publicerat i magasinet Journal Chocolat, vars redaktör Per-Olof von Brömsen också ingick i juryn. Inför kommande år har han ett viktigt tips:

”Jag tycker att deltagarna skulle kunna ha större fokus på själva chokladen. Tidigare år och även i år var det praliner där fyllningarna var utmärkt komponerade, men totaltintrycket drogs ned av chokladen. Jag provade någon med mörkt skal där chokladen inte smakade bra, några med vitt skal där chokladen var så söt att smaksättningarna kom i skymundan.”

Evenemanget har uppmärksammats på olika sätt över hela landet och medgrundaren Liis Aunma planerar att arrangera den prestigefyllda tävlingen på Österlen även nästa år. Då hoppas hon att kommunen och fler lokala företag är intresserade av att stötta och sponsra.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.