Kostnaderna skenar för svenska grisbönder: ”Köttpriset måste upp”

Många vill köpa svenskt griskött i butikerna. Nu får de förbereda sig på att det kan bli 20 procent dyrare.
Kostnaderna för el, bränsle och foder har skenat för grisproducenterna.
– Köttpriset måste upp, säger grisbonden Christian Carlsson.
Hammenhög • Publicerad 21 januari 2022 • Uppdaterad 9 mars 2023
Griskultingarna som Christian Carlsson och hans mamma Ulrika Carlsson har i famnen är en vecka gamla.
Griskultingarna som Christian Carlsson och hans mamma Ulrika Carlsson har i famnen är en vecka gamla.Foto: Sprisse Nilsson

Han har slaktgrisar tillsammans med sin fru Annette, jobbar i föräldrarnas smågrisuppfödning och är ordförande för Grisföretagarna i Skåne och Blekinge. Både för familjens företag och kollegorna har kostnaderna stigit kraftigt sedan i somras. Först på foder och därefter rejält på el, bränsle och gödning.

– Det var tufft i fjor och blir tuffare i år med höga kostnader, säger Christian Carlsson, som ändå har framtidstro.

Han står tillsammans med sin bror inför att ta över efter föräldrarna om några år. Christian Carlsson ser tydligt sig själv som grisuppfödare även om tio år.

– Det går upp och ner. Jag har alltid sysslat med det här, förklarar han.

Den veckogamla griskultingen tycker att det är mysigt att bli klappad.
Den veckogamla griskultingen tycker att det är mysigt att bli klappad.Foto: Sprisse Nilsson

Det är grisningsvecka på Mansdala gård. Tillsammans med sin mamma Ulrika visar han boxarna där suggorna är med sina kultingar i fem veckor. Ulrika Carlsson lyfter upp en liten gris som bara är en vecka. Den vilar lugnt i hennes famn medan hon klappar den innan den får komma ner igen till syskonen under värmelampan och sedan trängas med dem när det är dags att dia.

Smågrisuppfödning är ett elintensivt företag. I december landade elräkningen för två av familjens anläggningar, där det finns smågrisar, på 211 000 kronor inklusive moms. Decemberräkningen 2020 låg på 83 000 kronor.

Sedan i somras har fodret blivit 30 procent dyrare, handelsgödseln fördubblats i pris och diesel har gått upp från knappt 15 till drygt 20 kronor litern på ett år. Störst betydelse för familjens företag har foderpriset. De köper foder för knappt 1,2 miljoner kronor i månaden.

Smågrisarna är ivriga att dia. En kull består oftast av mellan 15 och 18 kultingar.
Smågrisarna är ivriga att dia. En kull består oftast av mellan 15 och 18 kultingar.Foto: Sprisse Nilsson

Familjen gör vad den kan för att minska elkostnaderna. En anläggning har jordvärme, en annan värms med halmpanna och i Hammenhög finns en ny solcellsanläggning som producerade 100 000 kilowattimmar i fjor. Belysningen byts successivt till ledlampor, men det går ändå åt mycket el för att driva fläktar och värmelampor till grisarna.

”Det var sista tertialet i fjor som kostnaderna skenade, med en miljon kronor. Fortsätter det likadant i år ökar våra kostnader med tre miljoner kronor.”
Sven-Olof Carlsson

– Det var sista tertialet i fjor som kostnaderna skenade, med en miljon kronor. Fortsätter det likadant i år ökar våra kostnader med tre miljoner kronor. Då är det stor risk för röda siffror, säger pappa Sven-Olof Carlsson, som sköter familjeföretagens bokföring.

Christian och Sven-Olof Carlsson räknar ut att de i så fall skulle behöva få fyra kronor mer per kilo kött för att deras kostnaderna ska täckas. De tycker egentligen inte att de får dåligt betalt för sitt kött från slakteriet Scan dit de säljer, men just nu täcker inte betalningen kostnaderna.

Efter grisningen är suggorna i grisningsboxen med smågrisarna i fem veckor. Resten av tiden går de i en lösdrift på djupströbädd.
Efter grisningen är suggorna i grisningsboxen med smågrisarna i fem veckor. Resten av tiden går de i en lösdrift på djupströbädd.Foto: Sprisse Nilsson

Branschorganisationen Sveriges grisföretagere skickade nyligen ett öppet brev till handeln för att få stöd för prishöjningar. Får de gehör kan det innebära upp till 20 procent dyrare griskött i butikerna. Även andra livsmedel kan stiga i pris eftersom hela lantbruket har kostnadsökningar.

Utan prishöjningar minskar den svenska grisproduktionen. En som redan valt att dra ner rejält på grund av dålig lönsamhet är industrimannen Rune Anderssons Mellby gård söder om Hässleholm.

Dags att byta värmelampa. Gunilla Jönsson står på stegen medan Emelie Palmér och Ulrika Carlsson assisterar.
Dags att byta värmelampa. Gunilla Jönsson står på stegen medan Emelie Palmér och Ulrika Carlsson assisterar.Foto: Sprisse Nilsson

Lägger många ner och det blir brist på svenskt griskött stiger priset. I så fall är det svårt att öka produktionen i Sverige igen.

– Då är det bättre att höja priset innan många hinner lägga av, säger Christian Carlsson.

Familjen Carlssons grisföretag

Familjeföretag: Mansdala gård (ägare Ulrika och Sven-Olof Carlsson) samt Christian och Annette Carlssons bolag.

Verksamhet: Smågrisuppfödning med 900 suggor i Hammenhög och Spjutstorp, cirka 26 000 smågrisar per år. Cirka 7 500 slaktgrisar i Sankt Olof. 185 hektar odling av vete, korn, sockerbetor och raps.

Omsättning: Cirka 30 miljoner kronor 2021.

Anställda: Sju personer utöver de fyra ägarna.

Både han och Sven-Olof Carlsson är glada för att allt fler vill köpa svenskt griskött i butikerna. Christian Carlsson hoppas att restaurangbesökare ska bli lika intresserade av att efterfråga svenskt och att även måltiderna i offentlig regi ska innehålla svenskt kött.

Det föds många griskultingar under en grisningsvecka. 60 suggor finns i var sin box.
Det föds många griskultingar under en grisningsvecka. 60 suggor finns i var sin box.Foto: Sprisse Nilsson

– Offentliga kök borde inte få köpa kött som kommer från djur med lägre djurskyddskrav än vi har i Sverige, säger han.

Sveriges grisföretagare tror att de konsumenter som köper svenskt griskött är villiga att betala mer. Nu vill de att handeln ska vara med och ta ansvar för att den svenska grisproduktionen inte ska minska.

Christian Carlsson och hans mamma Ulrika Carlsson visar upp en vecka gamla griskultingar.
Christian Carlsson och hans mamma Ulrika Carlsson visar upp en vecka gamla griskultingar.Foto: Sprisse Nilsson

Grisbönderna i Danmark och Tyskland har det ännu tuffare än sina svenska kollegor. I Tyskland har flera livsmedelskedjor gått samman för att trygga utbudet av tyskt kött. Grisföretagarna vill att svensk handel gör samma sak med märkningen ”Kött från Sverige”.

Helena WennströmSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.