Annons

Kreativ familj visar sin kulturella mångfald

Under påskhelgen slår flera generationer Grönvall samman sina kreativa uttryck i en gemensam utställning som förenar måleri, foto, musik och litteratur.
Hammenhög • Publicerad 31 mars 2023

Genom äldsta dottern Kerstin Graff, präst i Gärsnäs församling, har Skillingebon Karin Eberhardt Grönvall och hennes barn och barnbarn fått möjlighet att använda Hammenhögs församlingshem som utställningslokal under påskhelgen.

Med start på skärtorsdagen och avslutning annandag påsk visar de prov på familjens kulturella mångfald.

Annons

– Vi har en kreativ ådra i familjen. Alla vill uttrycka sig på något sätt, säger Karin Eberhardt Grönvall, som själv har skrivit ett flertal romaner.

Med jämna mellanrum kommer hon att läsa stycken ur sina böcker och berätta om tankarna bakom utställningen.

Litteraturen är Karin Eberhardt Grönvalls eget bidrag till utställningen.
Litteraturen är Karin Eberhardt Grönvalls eget bidrag till utställningen.Foto: Johan Bentzel

Hennes dotter Anna Grönvall och dottersonen Sebastian Grönvall sysslar båda med fotografi, om än med olika motivvärldar, medan dottersonen Robin Grönvall både gör musik och målar tavlor.

De bor alla i Sollentuna men kommer ner till Österlen i samband med utställningen.

På Spotify finns Robin Grönvalls personliga låt ”Leva utan dig”, som i skrivande stund har över 18 500 lyssningar. Han blev faktiskt erbjuden ett kontrakt med Warner Music men avböjde. Han ville inte äventyra sin kreativa frihet.

Parallellt med låtsnickeriet har han uppmärksammats för sitt abstrakta måleri, där han använder akryl och airbrush.

– Han har blivit inspirerad av min svärson här nere, alltså Kerstins man, som är konstnär, säger Karin Eberhardt Grönvall.

Måleri finns även på annat håll i släkten. Både Karin Eberhardt Grönvalls morfar Ivar Wahlström (född 1882) och mamma Vera Grönvall (född 1914) var målare. De är också representerade.

Så trots att utställningen kallas ”3 generationer” hade siffran lika gärna kunnat vara en femma.

– Min morfars stora intresse i livet var att måla. Han satt timme efter timme på Göteborgs konstmuseum. Personalen undrade vad han gjorde där. ”Jag memorerar, så att jag sedan kan gå hem och måla de här tavlorna själv”, svarade han. Då fick han lov att sitta där gratis med sitt staffli, säger Karin Eberhardt Grönvall och berättar att morfadern även skrev dikter.

Karin Eberhardt Grönvall visar en målning av morfadern Ivar Wahlström.
Karin Eberhardt Grönvall visar en målning av morfadern Ivar Wahlström.Foto: Johan Bentzel
Annons

Vera Grönvall började måla som 75-åring och fortsatte i princip fram till sin död vid 102 års ålder.

– Även jag debuterade ju sent i livet. Men de yngre generationerna har börjat lite tidigare och det är ju bra, säger Karin Eberhardt Grönvall, skrattar till och fortsätter:

– Så de har förhoppningsvis en lång karriär framför sig.

På hemsidan 3generationer.se finns mer information om utställningen.
På hemsidan 3generationer.se finns mer information om utställningen.Foto: Johan Bentzel
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons