Krillan Ahlsén skildrar nya sprickor i idyllen

Krillan Ahlsén, sommarboende författare i Baskemölla, återvänder till Österlen i sin andra deckare ”Allt du inte säger”. Hon tycker att det är spännande att skildra de lite mörkare sidorna av en trakt som hon själv upplever som en idyll.
Baskemölla • Publicerad 25 maj 2023
Den stora utmaningen att gå från journalistiken till att skriva prosa var inte att finna en ny ton i språket, menar Krillan Ahlsén, vars spänningsromaner utspelar sig på Österlen. Det svåraste var att lära sig att bygga en intrig som håller igenom en hel bok, att gå från reportage på 12 000 tecken till berättelser på 400 000 tecken.
Den stora utmaningen att gå från journalistiken till att skriva prosa var inte att finna en ny ton i språket, menar Krillan Ahlsén, vars spänningsromaner utspelar sig på Österlen. Det svåraste var att lära sig att bygga en intrig som håller igenom en hel bok, att gå från reportage på 12 000 tecken till berättelser på 400 000 tecken.Foto: Johan Rydén

Lokaljournalisten Iris Lund har tänkt sig en lugn höst på Österlen, men planerna kommer på skam när hon bestämmer sig för att dyka ner i ett komplicerat vårdnadsärende och en av intervjupersonerna oväntat hittas avliden.

Det är grundintrigen i Krillan Ahlséns andra psykologiska spänningsroman, ”Allt du inte säger”, som är en fristående uppföljare till fjolårets ”Faller jag, faller du”.

– Min mamma var socialsekreterare och på 70-talet jobbade hon med omhändertagande av barn, så det är en värld som jag har viss inblick i. Jag tycker också att det är spännande med debatten om att socialtjänsten tar barn. Det handlar ju om väldigt starka känslor. Alla som har barn kan nog förstå hur fruktansvärt det kan vara om man skulle bli anmäld av någon av fel skäl.

Till vardags bor Krillan Ahlsén i Gustavsberg utanför Stockholm och har under större delen av sitt liv varit verksam som journalist.

Numera arbetar hon deltid som kanslichef på OCD-förbundet, en roll som är betydligt roligare och mer mångfacetterad än vad titeln antyder.

Österlen har varit hennes sommarparadis sedan 70-talet. Tillsammans med sin syster äger hon ett hus i Baskemöllas trånga strädden, och när Mera Österlen träffar henne är båda systrarna på plats för en gemensam fixarhelg inför sommarsäsongen.

Det har också varit självklart för Krillan Ahlsén att placera sina deckare i Österlenmiljö.

– Österlen är en fantastisk plats. För mig är det ju en idyll och jag tycker att det är spännande att sätta ner en person på en sådan plats för att se vad som händer.

”Allt du inte säger” finns också som ljudbok, inläst av populära Katarina Ewerlöf.
”Allt du inte säger” finns också som ljudbok, inläst av populära Katarina Ewerlöf.Foto: Pressbild/Omslag

Krillan Ahlséns första bok kom till när hon vände en i grunden negativ händelse till något positivt. På grund av omstruktureringar, som innebar en flytt av tidningen, fick hon lämna sitt tidigare jobb på Icakuriren och blev arbetslös precis vid pandemiutbrottet.

Men hon lämnade inte arbetsplatsen med sänkt huvud, utan snarare med en känsla av förväntan. En dörr hade stängts, men en ny hade öppnats. Hon hade fått en chans att följa sina drömmar – och hon tog vara på den.

Parallellt med att hon sökte nytt jobb gick hon en kvällskurs i hur man skriver en spänningsroman och omsatte genast de nya kunskaperna i den berättelse som i slutändan blev hennes debutroman.

Då hade hon inte en tanke på att det skulle bli första delen i en serie. Att hon nu har återvänt till Iris Lund är på förslag av förlaget, och hon kommer dessutom att göra det igen.

Ett 30-sidigt synopsis till en tredje bok ligger redan klart. Så välplanerad har hon inte varit förut.

– Ettan var som en skiss, som växte till en oljemålning när jag skrev. Det var ett lustfyllt flöde. Tvåan var mer som ett collage, där jag flyttade runt bitar hela tiden tills jag hittade rätt. Att göra ett synopsis till trean har varit mer strukturerat och inte lika lustdrivet, mer som en målarbok för vuxna, men jag tänker att ifyllnaden kommer att bli rolig. Det är intressant att pröva på tre olika sätt att skriva en bok.

Även om en tredje bok redan är på gång vill Krillan Ahlsén också hinna njuta lite av frukterna av sitt arbete och ägna lite tid åt att marknadsföra sitt nu aktuella verk.

Hon ska bland annat ge sig ut på en liten signeringsturné, som tar henne till bokhandeln i Ystad den 17 juli klockan 11–13 och i Simrishamn den 22 juli klockan 10–13.

Planen är också att slå av lite på takten och inte ge ut nästa bok lika snabbt som den senaste.

– Förra sommaren satt jag och skrev varenda dag. Visst kan det vara härligt att sitta och skriva på morgonen innan alla andra vaknar, men det får inte bli ett måste. Det är ju en fin balans mellan när det blir en press och när det är roligt. Jag vill behålla lustkänslan, så den här gången ska jag ta det lite lugnt.

Ett 30-sidigt synopsis till Krillan Ahlséns nästa bok ligger redan klart.
Ett 30-sidigt synopsis till Krillan Ahlséns nästa bok ligger redan klart.Foto: Johan Bentzel
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.