GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kulturell eldsjäl prisas för sitt starka engagemang

En mycket hedrad Gunnar Jansson har utsetts till mottagare av Österlenvännernas årliga stipendium. Han prisas för sina betydande insatser för det lokala kulturlivet.
Publicerad 11 augusti 2022
Att sälja in kultur handlar om att nå människorna, slår Gunnar Jansson fast. Och det har han sannerligen lyckats med på Österlen, där han har varit en drivande kraft inom kulturlivet i många decennier. Nu föräras han Österlenvännernas stipendium för sina insatser.
Att sälja in kultur handlar om att nå människorna, slår Gunnar Jansson fast. Och det har han sannerligen lyckats med på Österlen, där han har varit en drivande kraft inom kulturlivet i många decennier. Nu föräras han Österlenvännernas stipendium för sina insatser.Foto: Johan Bentzel

Sedan 1994 har den ideella föreningen Österlenvännerna verkat för att främja Österlens utveckling och framtid. Föreningens årliga arrangemang Forum, som är öppet för allmänheten och i år anordnas fredagen den 12 augusti klockan 14 på Gösta Werner-museet, är ett sätt att föra en levande demokratisk debatt om dessa frågor.

Vid evenemanget delas också Österlenvännernas stipendium ut till någon som verkar på Österlen och i år är det Vikbon Gunnar Jansson som tar emot utmärkelsen.

– Det är mycket smickrande. Jag hade aldrig kunnat tänka i de banorna ens. Jag blev oerhört överraskad när jag fick reda på det, säger han.

I motiveringen lyfter Österlenvännerna fram att Gunnar Jansson ”med hög professionalitet och stort engagemang” under många decennier har varit en drivande kraft för musik- och kulturlivet på Österlen.

”Det är kultur för de vanliga människorna när helst det passar. Där har kulturen sin kraft.”
Gunnar Jansson

Med ett yrkesliv inom Malmö symfoniorkester, där han redan under studietiden började som vikarierande violaspelare och sedan fortsatte i olika roller under 38 år, ligger musiken honom naturligtvis nära.

Vid stipendieutdelningen står han själv för det musikaliska programmet och ska också prata om Österlens musikaliska historia.

Sedan unga år har Gunnar Jansson även tecknat och målat och han knyter gärna band mellan uttrycksformerna. Han komponerade bland annat invigningsmusiken till Ulla Viottis skulptur Bibliotheca på Kivik Art Centre.

– Det finns stora kopplingar mellan bild- och ljudkonsten. Inte minst när man skriver musik. Det är som att måla. Man testar sig fram, lyssnar, tittar och ändrar. Skapelseprocessen är densamma. Man har bara olika medel för att uttrycka det man vill ha sagt.

Både Gunnar Jansson och hans fru Anki är uppvuxna i Helsingborg och bodde länge i Dalby och Lund men förälskade sig i Österlen redan på 80-talet. 1990 köpte de ett sommarhus i Vik, som numera sedan länge är deras permanentbostad.

– Det är här vi känner oss hemma. Vi föll för miljön på Vik, naturen och det enkla sättet att umgås. Så mycket jag hinner och orkar vandrar jag fortfarande mellan Vik och Baskemölla och tittar på havet. Det är värt oändligt mycket! Naturen är min inspirationskälla. Det är där jag får mina idéer. Även i novemberstormarna.

Havet har en särskild plats i Gunnar Janssons hjärta.
Havet har en särskild plats i Gunnar Janssons hjärta.Foto: Johan Bentzel

Gunnar Janssons avtryck på Österlen är omfattande.

Som styrelseledamot i Kulturbanken Simrishamn var han med och drog i gång de populära frukostmötena på hamnplan i Simrishamn.

För 20 år sedan startade han den uppskattade traditionen Musik på Vik och var via sällskapet Pro Musica också en av initiativtagarna till Musik i Äppelriket 2016.

Som ordförande i Gösta Werner-museet bidrar han dessutom till att värna den lokala bildkonsten.

Eftersom Gunnar Jansson är en engagerad och utåtriktad person har han skaffat sig många vänner och genom sitt stora kontaktnät har han kunnat locka allt från världskändisar till glada amatörer till evenemangen på Österlen.

Gemensamt för många av arrangemangen är idén att använda befintliga ytor i landskapet eller staden som arenor för kulturupplevelser, om det så är en häll vid havet på Vik eller en asfalterad hamnplan i Simrishamn.

– Det är enkelt och alla kan gå dit och ta till sig det man får. Det är ju det som är det viktiga. Inte att man gör kulturen till något fint där man behöver klä sig i slips och så. Det är kultur för de vanliga människorna när helst det passar. Där har kulturen sin kraft.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.