Kväll om psykisk hälsa lyfter fram möjligheterna

Med en kväll för psykisk hälsa vill Simrishamns kommun presentera alla de möjligheter till stöd och hjälp som finns att få i kommunen. Till sin hjälp har de artistparet Anna-Lena Bergelin och Jan Sigurd, som ramar in aftonen med komik och musik.
Publicerad 7 april 2022
Delar av gänget som medverkar under kvällen för psykisk hälsa den 19 april. Jan Sigurd och Anna-Lena Bergelin binder samman föreläsningarna med musikaliska och humoristiska inslag, som är ett bra sätt att leda in samtalet på djupare och tyngre frågor.
Delar av gänget som medverkar under kvällen för psykisk hälsa den 19 april. Jan Sigurd och Anna-Lena Bergelin binder samman föreläsningarna med musikaliska och humoristiska inslag, som är ett bra sätt att leda in samtalet på djupare och tyngre frågor.Foto: Johan Bentzel

Simrishamns kommun har en lång rad verksamheter som erbjuder stöd för att främja psykisk hälsa, både i förebyggande syfte och som hjälp för personer som redan mår dåligt.

Men långt ifrån alla känner till vad som erbjuds och det vill socialförvaltningen råda bot på. Under avslappnade och stundtals uppsluppna former presenteras därför det digra utbudet vid en informationskväll på Skeppet den 19 april klockan 17.30–20.30.

Representanter för de olika verksamheterna får mellan tio och 20 minuter på sig att berätta om vad de gör.

– Det blir ett axplock av vad vi har att erbjuda i kommunen och vilka kontakter som finns, säger Margareta Wallin, avdelningschef på socialförvaltningen.

Moderator under kvällen är författaren, komikern och artisten Anna-Lena Bergelin, som binder samman programmet med frågor till de medverkande och egna reflektioner, ofta med ett humoristiskt anslag och ibland också i toner, då hon även tänker sjunga.

Hennes sambo, författaren och musikern Jan Sigurd, är också på plats under kvällen för att bidra till de musikaliska inslagen.

– Jag bjuder på kortare grejor mellan de olika inslagen och rolig vill man ju vara, för det är alltid bra med skratt. Det är ett sätt att öppna upp för tyngre frågor. Musik fungerar på samma sätt och det kan också vara skönt med något som bryter av, annars blir det bara prat, prat, prat, säger Anna-Lena Bergelin.

För att få en bättre inblick i verksamheterna gästade hon och Jan Sigurd nyligen Simrishamns kommun för att tala med merparten av de medverkande under kvällen.

Då fick de också chans att själva ställa många av de frågor som kanske dyker upp under arrangemanget och förbereda sig inför samtalen med föreläsarna och åskådarna.

– Som moderator är man en representant för publiken. De som jobbar med det här tycker kanske att vi ibland ställer så självklara frågor, eftersom de umgås med ämnena varje dag, men de som sitter och lyssnar vet ofta inte lika mycket. Då blir vi ett språkrör för dem, säger Jan Sigurd.

De verksamheter som presenteras under kvällen täcker in många områden och sträcker sig i princip från födseln till ålderdomen. I vissa fall är det direkta hjälpinsatser, i andra fall är det projekt under mer otvungna former, men det övergripande syftet är att bidra till en bättre psykisk hälsa bland kommuninvånarna.

Publiken får stifta närmare bekantskap med Mikael Cadier, personligt ombud, Anna Olsson, som berättar om kommunens kommande handlingsplan för att förebygga självmord, Bertil Jönsson, som berättar om ett projekt som bryter äldres ensamhet, Anna-Maria Caesar och Sofie Tilly från sydöstra Skånes första och relativt nystartade familjecentral, Helén Arvidsson och Anna Nelson, som arbetar med missbruks- och beroendeproblematik, Sofia Spetz, som talar om anhörigstöd, samt Åsa Bergvall och Lisa Bengtsson från socialpsykiatrin.

De två sistnämnda kommer bland annat att tala om de broschyrer – ”Älskade katt” och ”Älskade ångest” – som de har tagit fram tillsammans med sina brukare. Även ett par av brukarna är på plats för att själva berätta om verksamheten.

Kvällen bjuder också på mingel, möjlighet att träffa lokala anhörig- och brukarföreningar samt gott om tid att ställa frågor. Dessutom bjuder Café Stinsen på gratis fika.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.