GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Längtan efter Romeos Julia får ton i Äppelriket

Musik i Äppelriket är tillbaka med ännu ett späckat program, som i år är bredare och mer koncentrerat i förhoppning om att nå en större publik.
Publicerad 30 juni 2022
Under det senaste året har Emil Fredberg lagt i stort sett allt åt sidan för att koncentrera sig på sitt uppdrag som general för Lundakarnevalen. Nu när denna tillställning är över kan han åter fokusera på sin musikaliska utbildning och karriär. I sommar gästar han Musik i Äppelriket på Österlen tillsammans med Friiskvartetten för att framför ”The Juliet Letters”.
Under det senaste året har Emil Fredberg lagt i stort sett allt åt sidan för att koncentrera sig på sitt uppdrag som general för Lundakarnevalen. Nu när denna tillställning är över kan han åter fokusera på sin musikaliska utbildning och karriär. I sommar gästar han Musik i Äppelriket på Österlen tillsammans med Friiskvartetten för att framför ”The Juliet Letters”.Foto: Tore Sjöqvist

Tanken bakom Musik i Äppelriket är att samla musiker, författare och biologer mitt under den frodigaste tiden på året för att sjunga kulturens och naturens lov.

Årets festival inleds den femte juli med att Jan Lundgren och Klara Andersson tolkar den svenska sommaren i både jazziga och klassiska toner och avslutas den nionde juli med klarinettisten Emil Jonason och Camerata Nordica.

Båda dessa konserter äger rum i Södra Mellby kyrka, som är spelplats för alla de stora kvällskonserterna, utöver ovanstående även violinisten Malin Broman och pianisten Simon Crawford-Phillips (6 juli), ”Bach och de dolda koralerna” med Klara Hellgren och Ensemble Memento (7 juli) samt ”The Juliet Letters” med Emil Fredberg och Friiskvartetten (8 juli).

Men festivalen innehåller även andra programpunkter på andra platser och många av artisterna gör dessutom nedslag på äldreboenden på Österlen, för att fler ska få njuta av musiken. Målet i år är att nå ut till en större publik, enligt producenten Lovisa Duprat, och receptet är ett bredare program förlagt till färre dagar.

På morgonen onsdagen den sjätte juli framför biologen Agne Paulsson och blockflöjtisten Cecilia Kjelldén ett gemensamt program vid Stenshuvud, där även museichef Lena Alebo och Ensemble Mare Balticum leder två tonsatta vandringar dagen därpå.

På fredagsmorgonen blir det tonsatt yoga med instruktören Alexandra Maliganis och marimbaspelaren Mika Takehara på Kiviks musteri. Musteriet är också plats för lördagens familjedag med olika aktiviteter och föreställningen ”Okotari jakatar – härifrån och dit”.


Inför torsdagens och fredagens kvällskonserter arrangeras teologiska hörnor på Antikvariat Lappri Böcker i Södra Mellby för att fånga upp de frågor och känslor som musiken ger upphov till. I det förstnämnda fallet hålls samtalet kvällen före, medan samtalet inför ”The Juliet Letters”, som leds av Patricia Tudor-Sandahl, hålls timmarna före konserten.

Musik i Äppelriket har ett digert program.
Musik i Äppelriket har ett digert program.Foto: Pressbild

”The Juliet Letters” är ursprungligen ett konceptalbum av Elvis Costello och The Brodsky Quartet, som har tolkats av otaliga artister sedan det släpptes för snart 30 år sedan.

– Musiken är som en blandning av klassisk musik och något slags poprock. Därför är genren lite svår att sätta fingret på. Det tycker jag är väldigt kul, för det ger mycket utrymme att utforska musiken på sitt eget sätt, säger Emil Fredberg, som på Musik i Äppelriket tar sig an verket i samarbete med den Malmöbaserade stråkkvartetten Friiskvartetten.

Elvis Costello inspirerades av de tusentals brev som varje år skickas till Verona i Italien, adresserade till den påhittade rollfiguren och i fiktionen dessutom döda Julia Capulet i Shakespeares drama ”Romeo och Julia”.

I många fall är det väldigt känslofyllda och passionerade brev. De besvaras av den ideella organisationen The Juliet Club, som grundades för 50 år sedan på initiativ av Giulio Tamassia.

Låttexterna tar sig an temat ur många olika perspektiv och känslostämningar, alltid med det mänskliga mötet i centrum. Det ger musiken en spännande inramning, som Emil Fredberg tilltalas av. Däremot har han ingen närmare relation till Elvis Costello.

– Jag har lyssnat på honom lite grann. Inte på grund av hans sångstil, som kan vara mer eller mindre plågsam, men hans melodier och texter är fantastiska. Därför tycker jag att det är roligt att få tolka om de här låtarna.

Musik i Äppelriket arrangeras av Musik i Syd och Sällskapet Pro Musica i samarbete med Kiviks församling, Kiviks Musteri och Länsstyrelsen Skåne med stöd från Simrishamns kommun. Läs mer på festivalens hemsida.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.