Lunnarps BK storsatsar för att bli mer tillgängliga

Lunnarps BK har länge planerat för att göra sin verksamhet mer tillgänglig för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar och även bli ett nav i sammanhanget för föreningslivet på Österlen. Med Arvsfondspengar är visionerna på väg att förverkligas.
Publicerad 21 januari 2022
Per Ingvar de la Motte, Roland Andersson och Peter Svensson är starkt engagerade i Lunnarps BK:s satsning på fler verksamheter för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar. Föreningen jobbar med att ta fram textmaterial som ska användas till att söka finansiering från olika fonder och stiftelser.
Per Ingvar de la Motte, Roland Andersson och Peter Svensson är starkt engagerade i Lunnarps BK:s satsning på fler verksamheter för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar. Föreningen jobbar med att ta fram textmaterial som ska användas till att söka finansiering från olika fonder och stiftelser.Foto: Johan Bentzel

För fyra år sedan myntade Lunnarps BK mottot ”Idrott åt alla”. Timo Lahtinen, förbundskapten för parahockeylandslaget och engagerad i Lunnarps BK, frågade då rakt ut vilka som egentligen omfattades av begreppet. Det fick klubben att tänka till och inse behovet av att skapa bättre förutsättningar för unga med funktionsnedsättningar att delta i verksamheten.

De senaste två åren har klubben jobbat aktivt för att lära sig mer. Dessutom har en särskild sektion bildats för att jobba med frågan. Kontakter har tagits med LSS, Österlens folkhögskola och särskolorna. Det har lett till många insikter.

– Vi upptäckte att det finns en del fysiska hinder som vi måste undanröja för att komma i gång med arbetet, säger klubbens ordförande Per Ingvar de la Motte.

Därför ska Parkvillan byggas om och till för att tillgänglighetsanpassa omklädningsrum, styrketräningshall och andra delar av anläggningen. Samtidigt görs byggnadens stora huvudrum om till kafé samt samlings- och aktivitetslokal. Allmänna arvsfonden bidrar med 3,3 miljoner kronor. Det motsvarar 70 procent av kostnaderna. Resterande 30 procent måste skrapas ihop på andra sätt.

– Så fort finansieringen är klar är det spaden i jorden. September 2022 är målet, säger Per Ingvar de la Motte.

Parkvillan ska byggas om och till för att bli mer tillgänglig.
Parkvillan ska byggas om och till för att bli mer tillgänglig.Foto: Johan Bentzel

Till sin hjälp i arbetet har klubben också Peter Svensson, projektledare för parahandboll inom Svenska Handbollförbundet, samt föreningen Grunden Sydöstra Skåne, som erbjuder fritidsaktiviteter för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

– Sedan 2020 har vi haft ett intensivt samarbete med Grunden. De har sina lokaler här hos oss och håller också sina sammanträden här. De är redan engagerade i klubbens verksamhet, säger Per Ingvar de la Motte.

Peter Svensson framhåller att om man tidigare ofta skapade separata föreningar för personer med funktionsnedsättningar är målet i dag snarare att bereda plats inom det befintliga föreningslivet. En ung person med funktionsnedsättning som börjar spela fotboll vill bära en klubbtröja med Lunnarps BK:s emblem, precis som alla andra.

– Det ser vi inte minst i handbollens arbete med parahandboll. Vi startar gärna inga nya föreningar, utan skapar i stället möjligheter att delta utifrån sina egna förutsättningar och bli en av alla andra aktiva i redan befintliga handbollsföreningar. Den kunskapen vill vi dela med oss av till föreningslivet på Österlen. Vi vill att de fritidsaktiviteter som finns ska skapa möjligheter för alla som vill delta, säger Peter Svensson.

I ombyggnaden ingår också att göra den nyligen uppförda tälthallen användbar året om. Den är planerad för en rad verksamheter. Möjligheten att prova på olika aktiviteter ska väcka intresse.

– Vi måste veta vad de unga vill göra. Vi ska inte skapa aktiviteter som ingen vill ha. Det ska inte finnas luftgevär här om ingen vill skjuta, säger Peter Svensson.

Beroende på vad som efterfrågas kan nya aktiviteter startas. Men idén är inte att dra i gång en mängd idrotter i Lunnarp, utan också att vara en sluss vidare ut till befintliga verksamheter med rätt förutsättningar, även inom musik och kultur.

Ambitionen är att skapa samarbeten med andra föreningar i närområdet och bli en mötesplats för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar som önskar en aktiv fritid, berättar Peter Svensson.

– Ensam är inte stark. De som ska bygga det här är hela föreningslivet på Österlen.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.